חדשות

הקשר בין מיסוי סיגריות להארכת תוחלת החיים (Tobacco Control)

31/05/2020

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, מוטל מס על סיגריות ומוצרי טבק, כחלק מניסיון להיאבק בנזקים הבריאותיות הנגרמים מעישון. העדויות מצביעות על כך שמדיניות מיסוי משפיעה על שיעור העישון, אולם עד כה לא היה ידוע אם היא גם משפיעה על תוחלת החיים ברמת האוכלוסייה.

במחקר, שהתפרסם בינואר 2020 בכתב העת ,Tobacco Control ניסו חוקרים ממוסדות מחקר ידועים בארה"ב להעריך את הקשר ארוך הטווח בין גובה המס שמטילה המדינה על סיגריות, ובין תוחלת החיים במחוזותיה.

לצורך המחקר אספו החוקרים נתונים ממאגרי נתונים שונים בארה"ב על אודות תוחלת החיים הצפויה בכל אחד ממחוזות ארה"ב בין 1996-2012 לפי שנה ולפי מין. כמו גם על שיעורי המס על סיגריות בכל מחוז ושיעורי העישון בהם.

בין השנים 2012-1996 עלו המיסים בממוצע ארצי של US$0.43 לחפיסה ל-US$1.19 (בהתאם לערך הדולר האמריקאי ב-2016).

מניתוח הנתונים עולה כי לכל העלאה של 1 דולר במס על חפיסת סיגריות, תוחלת החיים הצפויה במחוז עלתה בשנה לטווח הארוך, כשהקפיצה הראשונה של חצי שנה בתוחלת החיים באה לידי ביטוי  לאחר עשר שנים. העלייה הצפויה בתוחלת החיים הייתה גבוהה יותר בגברים (1.17 שנים לכל דולר עלייה במס) לעומת נשים (0.81 שנים). עוד נמצא כי ככל שרמת ההכנסה במחוז הייתה נמוכה יותר, כך ההשפעה על תוחלת החיים הצפויה הייתה גדולה יותר.

בנוסף, עלייה של 1 דולר (לפי דולר ארה"ב של 2016) לחפיסה הייתה קשורה בירידה של 3.09% בשיעור העישון, וההשפעה הייתה חזקה יותר בגברים ובמחוזות בעלי הכנסה נמוכה.

כמו כן העלייה במיסוי נמצאה קשורה בירידה בשיעורי התמותה ממחלות הקשורות לנזקי עישון, לרבות מחלות לב, שבץ וסרטן, בייחוד סרטן הריאות.

לסיכום, מסקנת החוקרים היא כי הטלת מס על סיגריות משפיעה באופן חיובי על העלאת תוחלת החיים הצפויה באוכלוסייה, עם השפעה חיובית גדולה יותר במדינות בעלות הכנסה נמוכה.

מסקנה זו סותרת את הטיעון הנשמע מצד תעשיית הטבק כי הטלת מס על סיגריות פוגעת בשכבות חלשות כלכלית ומראה כי התועלת מהטלת מס, המתבטאת בהארכת תוחלת חיים, מורגשת דווקא בשכבות אלה.

האגודה למלחמה בסרטן קוראת לקובעי המדיניות להעלות את המיסוי על כל מוצרי הטבק כאסטרטגיה מרכזית להפחתת מקרי המוות מסרטן. הוכח כי מיסים ומחירים גבוהים הם הגורם היעיל ביותר לעידוד מעשנים להפסקת עישון ולמניעת התחלת עישון והתמכרות אליו, בקרב הנוער.

תקציר המחקר

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני