חדשות

מחקר ישראלי ממכבי שירותי בריאות: שילוב של תמיכה (טלפונית או סדנאות) ביחד עם טיפול תרופתי (צ'מפיקס בעיקר) השיג 80% הצלחה בגמילה בתום ההתהליך, ו-50% לאחר שנה (דו''ח שר הבריאות-עישון 2019)

04/11/2020

מאת מערכת אי-מד

בדו"ח שר הבריאות על העישון בישראל בשנת 2019 עליו דיווחנו כאן לאחרונה מוצג מחקר מעניין שבוצע בישראל במסגרת מכבי שירותי בריאות שכותרתו היא ייעוץ טלפוני יזום או סדנאות קבוצתיות? – גמילה מעישון במכבי שירותי בריאות.

במחקר שבחן את היעילות של גישות אלה לגמילה מעישון השתתפו כ-452 מטופלים.

החוקרים מסכמים כי " הממצאים מעידים שבקרב משלימי הייעוץ בשני המסלולים, שיעורי הגמילה עומדים על כ- 80% בתום התהליך ועל מעל 50% לאחר שנה.

גם אנשים שנשרו (מהייעוץ הטלפוני או מהסדנה) אך השתתפו במפגש אחד לפחות – כשני שליש

(68%) בקבוצות, ( 69% ) בייעוץ הטלפוני הפסיקו לעשן בתום התהליך, ולאחר שנה (43%) בקבוצות, (45%) ביעוץ הטלפוני נשארו גמולים מעישון.

הסקר תומך בכך שייעוץ לגמילה מעישון הוא בעל עלות תועלת גבוהה ומציג יעילות לאורך זמן."

החוקרים מדגישים את מקומו החשוב של הטיפול התרופתי בתהליך הגמילה : "הטיפול התרופתי מקבל מקום משמעותי בתהליך הגמילה בשני המסלולים ומרבית הנגמלים, כולל אלה שהשתתפו רק בפגישה אחת, נעזרו בו ( 78% ). עם זאת רק 28% נטלו את התרופה למשך הזמן המומלץ. נתון זה מצביע על חשיבות הייעוץ המקצועי אשר כולל גם הדרכה לנטילה נכונה של הטיפול התרופתי. כמו כן נדרשת בחינה מחודשת של ההדרכה הקיימת, כדי להעלות את שיעור ההיענות לטיפול התרופתי למשך הזמן המומלץ. באשר לשיעור הנמוך של נגמלים שנעזרו בתכשירי ניקוטין, יש להניח כי בעתיד יותר מעשנים יעזרו בתכשירים אלה, לאחר שנכנסו בינואר 2019 לסל התרופות כקו טיפול ראשון לגמילה מעישון."

מחקרים רבים הוכיחו שלרופא המשפחה יש השפעה רבה בהנעה לשינוי בכלל ובגמילה מעישון בפרט. לאור זאת החליטה מכבי לפתוח ערוץ נוסף לגמילה מעישון והחל מאפריל 2019 , החלה לפעול תכנית לליווי אישי לגמילה מעישון על ידי רופא המשפחה. במהלך שנת 2019 הוכשרו מעל250  רופאי משפחה בהכשרה מיוחדת, המקנה להם הרשאה ללוות מטופלים בייעוץ פרטני לגמילה מעישון. בימים אלה התבשרנו על פתיחת המוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות (6800*) שמהווה מקור תמיכה נוסף לקהל המעשנים ופועל כמוקד מגיב ויוזם.

 

למחקר המלא

הערת המערכת: יש לציין ששיעורי ההצלחה בהשגת גמילה המוצגים במחקר "חיים אמיתיים" זה של מכבי גבוהים מאוד בהשוואה למחקרים רבים. נראה שהשילוב של תמיכה (טלפונית או בקבוצות) ביחד עם טיפול תרופתי מתאים (94% מהשימוש בתרופת מרשם היה בצ'מפיקס) עשוי בהחלט להשיג תוצאות מצוינות אלה. נראה ששיפור וחיזוק האספקט של הייעוץ המקצועי והלווי של הצוות המטפל על אופן ומשך נטילת הטיפול התרופתי עשוי אף להגביר את שיעורי הגמילה.

 

הפירסום מקודם בעזרת חברת פייזר

PP-CHM-ISR-0381

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני