חדשות

תוצאות סקר אי-מד לשימוש בניקוטין כאמצעי גמילה מעישון : 40% בעד, 30% נגד, ו-30% לא יודעים.

23/02/2021

מאת מערכת אי-מד

כידוע הניקוטין הוא הגורם המוביל ביצירת ההתמכרות לעישון.  לכן גם נעשה בו שימוש במסגרת תרופות (מדבקות ניקוטין, מסטיק ניקוטין) המיועדות לסייע בגמילה מעישון,  וגם בחלופות של "עישון ללא עשן" (סיגריות אלקטרוניות וחימום טבק). 

אולם נראה שהסוגיה של שימוש בניקוטין מעוררת מחלוקת ולכן ביקשנו לבחון עמדת הצוות הרפואי באשר לשימוש בניקוטין בהקשרים אלה.

כפי שניתן לראות השתתפו בסקר 101 אנשי מקצוע, כאשר כ-40% תומכים בשימוש בניקוטין , 30% מתנגדים ו-30% הודו כי אינם יודעים.

כך שנראה שמרבית משתתפי הסקר תומכים בגישה לפיה ניקוטין, על אף היותו חומר ממכר ואינו נטול סיכון לחלוטין, אינו הגורם העיקרי למחלות הקשורות לעישון (אלא שריפת הטבק המייצרת את הרוב המכריע של הכימיקלים המזיקים בעשן הסיגריות)

לאור העובדה שגם בעולם (כמיליארד מעשנים) וגם בארץ (כ-20% וללא ירידה של ממש בשנים האחרונות) העישון על נזקיו הרבים עדיין שכיח מאוד, נראה שכ-40% ממשתתפי הסקר צפויים גם לתמוך בגישה לפיה יש מקום לאפשר או אפילו לעודד מעשנים שאינם מצליחים להפסיק לעשן להשתמש באלטרנטיבות שבהם הם מקבלים את הניקוטין לו הם זקוקים/מכורים,  ללא שריפת טבק, וע"י כך להפחית הסיכון המוגבר לתחלואה הקשורה לעישון.

יש לציין כמובן שיש אמצעים תרופתיים נוספים לגמילה מעישון לרבות תרופות שאינן מכילות ניקוטין (צ'מפיקס למשל) וכמובן גם אמצעים לא תרופתיים כמו קבוצות תמיכה וטיפול נפשי.

חשוב להזכיר שמוסדות כמו בריאות הציבור באנגליה (PHE) ומִנהל המזון והתרופות האמריקאי זיהו את הפוטנציאל של מוצרים המבטלים את תהליך הבערה אשר מכילים ניקוטין כחלופות לעישון . באנגליה ה-PHE אפילו ממש מעודד מעשנים שאינם מצליחים להיגמל לשקול שימוש באמצעים אלה, וה-FDA אישר לאחרונה את השימוש בחימום טבק (אייקוס של חברת פיליפ מוריס) כמוצר המפחית את החשיפה לחומרים מזיקים בהשוואה לסיגריות.

בישראל כידוע אין עדיין אבחנה והפרדה בין סיגריות בעירות רגילות למוצרים אלה (סיגריות אלקטרוניות וחימום טבק) וכולם מוגדרים כקטגוריה אחת, ונראה שגישה זו כפי שגם ניתן לראות בתוצאות הסקר הזה, אינה מקבלת את מירב התמיכה מצד אנשי מקצועות הבריאות.

בהקשר זה נמליץ גם על טור הדעה של ד''ר אליאס סרור שפורסם לאחרונה בגלובס .

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני