חדשות

דו''ח חדש של ארגון בריאות הציבור הבריטי מצביע על יעילות גבוהה של שילוב מוצרי אידוי בתכניות הפסקת עישון באנגליה

28/02/2021

בריטניה היא מהמובילות בעולם במחקר על אידוי ( vaping ) ובמדיניות מתקדמת התומכת בגישת הפחתת נזקי טבק

דו"ח חדש שפורסם בימים האחרונים על ידי ארגון בריאות הציבור הבריטי (PHE- Public Health England’s) בהובלת צוות חוקרים מאוניברסיטת King’s College London מעלה נתונים וממצאים אודות תפקיד האידוי בסיוע לגמילה מעישון סיגריות.

הדו"ח, השביעי במספרו בנושא, בוחן לעומק את הראיות העדכניות ביותר לגבי יעילותם של מוצרים להעברת ניקוטין בסיוע בהפסקת עישון. הדו"ח מספק גם עדכון על השימוש במוצרי אידוי מבוססי ניקוטין בקרב מעשנים ובוחן את הנתונים על תפיסת הסיכון שלהם. המחקר לוקח בחשבון גם את השפעות נגעי הקורונה ומציע כי למגיפה היתה השפעה על התנהגויות עישון ואידוי. עם זאת, עדיין מוקדם להעריך את מלוא השפעתה, כאשר חלק ניכר מהנתונים שנבדקו בדו"ח זה היו טרום פרוץ המגיפה.

המחקר חושף כי מכשירי ניקוטין חלופיים, כגון מוצרי אידוי יכולים לשחק תפקיד מכריע בהפחתת הנטל הבריאותי העצום שנגרם על ידי עישון סיגריות. עוד עולה כי שכיחות אידוי ושיעורי העישון בקרב צעירים באנגליה נשארו זהים בשנים האחרונות  והחוקרים ממליצים על המשך מעקב צמוד אחר ממצא זה.

בין הממצאים העיקריים שהעלה המחקר שנעשה בקרב מעשנים בגירים בבריטניה עולה כי

·         מוצרי ניקוטין באידוי היו הגורם המסייע המוביל (27.2%) בקרב מעשנים המנסים להגמל מעישון בבריטניה בשנת 2020.

·         ההערכה היא שבשנת 2017 יותר מ- 50,000 מעשנים שאחרת היו ממשיכים לעשן הפסיקו לעשן בעזרת מוצרי אידוי.

·         38% מהמעשנים בשנת 2020 האמינו כי אידוי מזיק כמו עישון. 15% האמינו כי האידוי מזיק יותר.

·         השימוש במוצר אידוי (vaping) כחלק משירותי גמילה מעישון הראה שיעורי הצלחה גבוהים - בין 59.7% ל -74% בשנים 2019 ו -2020

על פי ממצאי המחקר בשנת 2020 מוצרי אידוי היו אמצעי הסיוע הפופולרי ביותר ששימשו את המעשנים בבריטניה בניסיון להפסיק לעשן, כאשר 27.2% מהמעשנים השתמשו במוצר אידוי לעומת 18.2% שהשתמשו במוצרי מבוססי תחליפי ניקוטין (NRT) (כמו פאצ'ים ומסטיקים) ו -4.4% בלבד בעזרת תרופות המרשם ורניקלין (צ'מפיקס) .

ע"פ הדו"ח, העדויות לאורך השנים מצביעות על כך שככל שגדל השימוש במוצרי אידוי לצורך הפסקת עישון כך גם גדל מספר הגמילות המוצלחות בבריטניה. ההערכה היא כי בשנת 2017, למעלה מ -50,000 מעשנים שבדרך אחרת היו ממשיכים לעשן הפסיקו לעשן בעזרת מוצר אידוי. נתונים מסקירות שיטתיות שיצאו מאז פרסום הדו"ח בשנת 2018 מראים כי מוצרי אידוי היו יעילים יותר באופן משמעותי לסייע לאנשים להפסיק לעשן מאשר תחליפי ניקוטין NRT.

עוד עולה כי מי מעשנים המשתמשים במוצרי אידוי כחלק מניסיון הגמילה מסיגריות שעשו זאת דרך שירותי הפסקת עישון מקומיים, השיגו את שיעורי ההצלחה הגבוהים ביותר - בין 59.7% ל -74% בשנים 2019 עד 2020.

אחת ממסקנות הדוח היא כי יש לשים דגש גדול יותר על הדרך הטובה ביותר להעביר ראיות ומידע אמין אודות נזק יחסי למעשנים, כך שיוכלו לשקול את כל האפשרויות העומדות לרשותם להפסיק לעשן לחלוטין. לדעת מחברי הדו"ח, אלפים נוספים של מעשנים היו עשויים להפסיק לעשן אילולא היו להם חששות בטיחותיים לא מבוססים לגבי סיגריות אלקטרוניות.

 פרופ'. ג'ון ניוטון, מנהל שיפור הבריאות בארגון בריאות הציבור הבריטי אמר: "הראיות ברורות כבר זמן מה שאידוי, למרות שאינו חף מנזק, הרבה פחות מזיק מאשר עישון."

 

פרופ' אן מקניל, פרופסור להתמכרות לטבק בקינגס קולג' בלונדון, והמחברת הראשית של הדו"ח אמרה: "מה שמדאיג הוא שמעשנים, במיוחד אלה מקבוצות מוחלשות, מאמינים באופן שגוי ויותר כי אידוי מזיק כמו עישון. זה לא נכון ומשמעותו שפחות מעשנים מתנסים באידוי."

מנכ"ל ארגון בריאות הציבור הבריטי , דבורה ארנוט,  אמרה: "בצדק, מאז שהסיגריות האלקטרוניות התגלו כחלופה לעישון, הממשלה ביקשה לאזן בין סיוע למעשנים להפסיק ולהגן על ילדים ונוער. כפי שמראה המחקר,  השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני 11-18 נותר עד כה נמוך, אך מצד שני, הפוטנציאל שלהן כסיוע לגמילה עבור מעשנים בגירים לא מומש במלואו. מכיון שאנו שואפים להשיג מצב של "אומה ללא עישון" עד שנת 2030, יש צורך לעשות יותר כדי לתמוך במעשנים בגירים שיכולים להפיק תועלת לביצוע המעבר, תוך ביטול פרצות בחוק שיכולות לשמש לקידום מוצרים לבני נוער".

לעיון בדו"ח המלא:

Vaping better than nicotine replacement therapy for stopping smoking, evidence suggests - GOV.UK (www.gov.uk)

 

הערת המערכת:  לאחרונה ביצענו סקר שבחן עמדות הצוות הרפואי בנוגע לשימוש בניקוטיו כאמצעי עזר לגמילה מעישון. כפי שניתן לראות כאן  40% ממשתתפי הסקר תמכו בשימוש בניקוטין(לעומת 30% שהתנגדו ו-30% שלא הייתה להם דעה).  הדו"ח של ה-PHE עשוי אולי לתרום בגיבוש דעת אנשי המקצוע באשר לאפשרות זו.

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני