חדשות

יעילות התכשיר Tanezumab כנגד סוגים שונים של כאב (מתוך כנס American Academy of Pain Medicine)

14/02/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-26 של ה-American Academy of Pain Medicine עולה כי ישנן תוצאות מעודדות נוספות לשימוש בתכשיר Tanezumab, שהינו נוגד ל-Nerve Growth Factor (NGF), במחקרים שלב 2 הבוחנים את השפעתו בטיפול באוסטיאוארתריטיס של הברך ובציסטיטיס אינטרסטיציאלית.

 

לצד מחקרים קודמים אשר הראו כי התרופה יעילה בטיפול בכאבי גב תחתון כרוניים, החוקרים טוענים כי תשומת לב רבה יותר מוקדשת לתכשיר Tanezumab, על אף שנקשר בנוסף למספר רב של תופעות לוואי, ובייחוד הפרעות בתחושה הפריפרית.

 

החוקרים מסבירים כי במחקרים שלב 2 הראה התכשיר Tanezumab יעילות כנגד שלושה סוגים שונים של כאב. ראוי לציין כי המחקרים מומנו כולם על ידי חברת Pfizer.

 

התכשיר Tanezumab הינו נוגדן מונוקלונאלי עם אפיניות ל-NGF, נוירוטרופין עם תפקיד באיתות הכאב ובפתופיזיולוגיה של כאב, והינו עדיין בגדר תרופה ניסיונית.

 

החוקרים מדווחים כי התרופה הביאה לשיפור מובהק סטטיסטית בהשוואה לתרופת דמה בכל חמשת המינונים שנבדקו (הגבוה שבהם, 10 mg), בקרב חולים עם כאבי ברכיים המופיעים בעת הליכה. כשכשבעים חולים נכללים בכל קבוצה, ביקשו החוקרים להעריך את עוצמת הכאב באמצעות ה-Visual Analog Scale (VAS) החל מהשבוע הראשון של הטיפול ועד לשבוע 16.

 

כפי שנצפה עבור ציסטיטיס אינטרסטיציאלית, היא דלקת כרונית של דופן שלפוחית השתן, הראה התכשיר הבדל של למעלה מנקודה אחת יותר מאשר תרופת הדמה, כשהוערכה עוצמת הכאב באמצעות מדד מספרי במחקר ובו 64 חולים, הבדל הנחשב כבעל מובהקות סטטיסטית.

 

במחקר אשר ביקש לבחון את יעילות התרופה בטיפול בכאבים כרוניים בגב התחתון, הראתה הקבוצה שטופלה ב-Tanezumab ציוני כאב טובים משמעותית בהשוואה לתרופת הדמה (p < 0.001), וכך גם בהשוואה למעכב התחרותי Naproxen (p < 0.01) לאחר 12 שבועות של טיפול. השימוש בתרופה להתוויה זו, מציינים החוקרים, נמצא כעת תחת בדיקה במחקרים שלב 3.

 

על אף שתופעות הלוואי היו ככלל כפי שניתן היה לצפות על פי מחקרים קודמים, מציינים החוקרים כי דווח שיעור גבוה משמעותית של הפרעות בתחושה הפריפרית כתוצאה מהשימוש ב-Tanezumab, והשכיחות שבהן פאראסתזיה, היפראסתזיה והיפואסתזיה. לדבריהם, למעלה מ-14% מהחולים המטופלים בתרופה דיווחו על תופעות כאלו, בהשוואה לכ-3% מהחולים המטופלים ב-Naproxen, אולם החוקרים מוסיפים כי על פי רוב דורגו תופעות אלו כ'קלות' ולא נקשרו לחסרים נוירולוגיים משמעותיים קלינית. בעוד שהחוקרים סבורים כי אכן מדובר בתופעה הנגרמת על ידי פעילות התרופה, הם מבקשים להדגיש כי מעט מאוד מהחולים הללו הפסיקו את נטילתה, וכי נראה כי המדובר בהשפעה חולפת. לטענתם, מרבית החולים מדווחים על תופעות אלו לאחר המנה הראשונה של התרופה, אולם אלו חולפות בהמשך.

 

מומחה אשר נכח בכנס ונתבקש להגיב לפרסום הדברים, מציין כי ישנן תופעות לוואי להן ניתן לצפות בעקבות השימוש בתרופה החדשה, אולם לא ידוע עדיין עד כמה הן חמורות. לדבריו, תרופות רבות שהינן דור ראשון מסוגן מראות יעילות גבוהה אולם לצדה פרופיל רב של תופעות לוואי, ואלו זוכות להתייחסות בעת פיתוח הדור הבא של התרופה.

 

המומחה מוסיף כי התכשיר Tanezumab נכלל במגמה כללית אשר נוטה לעבר שימוש רב יותר בתרופות הקשורות לגורמי גדילה ובטיפולים גנטיים במסגרת הטיפול בכאב.

 

מתוך הכנס השנתי ה-26 של ה-American Academy of Pain Medicine שנערך בסן אנטוניו, טקסס, בפברואר 2010.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני