חדשות

הנחיות חדשות לבדיקות הדמיה להערכת ספונדילוארתריטיס (Ann Rheum Dis)

12/04/2015

 

ההמלצות הראשונות שנועדו לסייע לרופאים לבחור את בדיקת ההדמיה הטובה ביותר להערכת חולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלית ופריפרית פורסמו ע"י צוות מומחים מיוחד מטעם ה-EULAR (European League Against Rheumatism. צוות המשימה פיתח 10 המלצות הנועדות לכלל שיטות ההדמיה הזמינות, כולל צילום רנטגן פשוט, בדיקת אולטרה-סאונד, בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית (MRI), בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT), בדיקת PET (Positron Emission Tomography), SPECT (Single Photon Emission CT), DEXA (Dual-Emission X-ray Absorptiometry) ומיפוי.

 

בין 22 חברי צוות המשימה נכללו ראומטולוגים, רדיולוגים ומתודולוגים מ-11 מדינות. הם הציגו 12 שאלוץ מחקר להנחיית סקירת הנתונים ופיתוח ההמלצות. אלו כיסו את בדיקות ההדמיה לאבחנה של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ופריפרי, ניטור דלקת ונזק, ניבוי תוצאות ותגובה לטיפול וזיהוי שברים בעמוד שדרה ואוסטיאופורוזיס.

 

חברי הצוות ערכו סקירת ספרות שכללה 158 מאמרים שפורסמו בשפה האנגלית עד ינואר 2013. לאחר מכן הם פיתחו ודירגו את עוצמת ההמלצות.

 

המומחים מקווים כי ההמלצות יהיו פשוטות ויסייעו לרופאים בניהול החולים ביומיום. באשר להבדלים בהשוואה להמלצות הקודמות, השינוי החשוב ביותר נוגע לכך שאין המלצה לבצע מיפוי או אולטרה-סאונד (שעדיין מצויים בשימוש בחלק מהמרכזים) לאבחנה של סקרואיליאטיס, ויתרה מזאת, מומלץ להשלים בדיקת אולטרה-סאונד ו-MRI לניטור, בעיקר אחר ספונדילוארתריטיס פריפרי.

 

להלן חלק מעיקרי מהמלצות:

 

·         ספונדילוארתריטיס אקסיאלי: לאבחנה: צילום קונבנציונאלי של מפרקי סקרואיליאק תחילה, בדיקת MRI במידת הצורך; למעקב אחר המחלה: בדיקת MRI של מפרקי סקרואיליאק ו/או עמוד-שדרה; למעקב אחר שינויים מבניים: צילום רנטגן של מפרקי סקרואיליאק ו/או עמוד-שדרה; לניבוי תוצאות וחומרה: צילום קונבנציונאלי; לניבוי השפעת טיפול: בדיקת MRI.

·         ספונדילוארתריטיס היקפי: בדיקת אולטרה-סאונד או MRI לאבחנה ומעקב אחר פעילות המחלה ושינויים מבניים.

·         חשד לשבר עמוד-שדרה בספונדילוארתריטיס אקסיאלי: צילום קונבנציונאלי.

·         אוסטיאופורוזיס בספונדילוארתריטיס אקסיאלי ללא סינדזמופיטים בעמוד-שדרה מותני: צילום קונבנציונאלי; עם סינדזמופטיטים בעמוד-שדרה מותני בצילום קונבנציונאלי: בדיקת DEXA של הירך בשילוב עם DEXA של עמוד-שדרה מזווית לטארלית או CT כמותי של עמוד השדרה.

 

המומחים סיכמו את ההנחיות בנוגע לשימוש בבדיקת MRI – יש להשתמש ב-MRI בכל המקרים בהם צילום הרנטגן שלילי אך עדיין קיים ספק קליני. אחד המקרים בהם ניתן לשקול בדיקת MRI מלכתחילה הוא בחולים צעירים או בנשים הרות.

 

Ann Rheum Dis. Published online April 2, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני