הרצאות מצגות

2007 – זו הייתה השנה שהייתה....סיכום מיוחד

31/12/2007

אולי זה קצת בנאלי,  אבל הנה הסתיימה כעת עוד שנה, וחשבנו שגם אנו צריכים לסכם אותה...הנה חודש לאחר חודש , 2007 ב...5 דקות...

 

ינואר

התחלנו את השנה בדיווח מעניין ממחקר שמצא כי פעילות גופנית מתונה מורידה את הסיכון לסרטן שד, בנשים לאחר מנאופוזה.  נראה כי נשים הטורחות על פעילות גופנית נמצאות בסיכון נמוך יותר מנשים לא פעילות, לגידולי סרטן שד. החוקרים מצאו כי הסיכון היחסי בנשים הפעילות היה נמוך במיוחד לגידולים מסוג ER+/PR-,הקשורים לרוב בפנוטיפ אגרסיבי יותר .

עוד בינואר, עדכנו על תוצאות מחקר שבדק את הדיווחים על יעילות הטיפול בהורמון גדילה בשיפור צפיפות העצם, רמות כולסטרול הרכב הגוף ועוד. החוקרים מצאו כי הורמון הגדילה לא היה בעל השפעה נראית על צפיפות העצם או על רמות ליפידים אחרים בסרום. בנוסף גילו החוקרים כי תופעות הלוואי היו נפוצות עם הטיפול וגרמו לבצקות, כאבי מפרקים, גינקומסטיה ולתסמונת התעלה הקרפלית, וכן העלו במעט את הסיכון לסוכרת והביאו לירידה בסבילות לגלוקוז. לכן ממליצים החוקרים שלא לטפל בהורמון גדילה במבוגרים בריאים.

 

פברואר

דיווחנו על מחקר מדאיג: כל גבר שני וכל אישה שלישית יאובחנו בחייהם כחולי סרטן.. מספר מקרי הסרטן החדשים צפוי לגדול כמעט פי שניים עד שנת 2050.. העליה הגדולה במקרי הסרטן החדשים בעולם מיוחסת להזדקנות האוכלוסיה.

בנוסף גילינו כי החשיפה לזיהום אוויר מעלה את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים בנשים לאחר מנאופוזה.. על כל עליה של של 10-µg/m3 (מיקרוגרם למטר מעוקב) בריכוז החלקיקים המזהמים את האוויר, גדל פי שניים הסיכון לתמונה ממחלת לב קורונרית..

צריכת ויטמיןD  תמנע סרטן? כי חוקרים טוענים שהעלאת צריכת ויטמין D תביא למניעה של כמחצית מכלל סרטני השד ושל כשני שליש ממקרי סרטני המעי והרקטום בארצות הברית. הצריכה היומית המומלצת היא 2000 IU של Vitamin D3, וכאשר ניתן, חשיפה מתונה לשמש.

החודש קיימנו פאנל מומחים בנושא ההנחיות החדשות לאסתמה- הדיון המשותף מדגים היטב את שיתוף הפעולה הקיים בין רופאי הריאות והאלרגיה באופן הניהול של מחלת האסתמה...


מרץ

בג'ורנאל Stroke פורסם החודש כי קיים קשר בין טיפול קודם בסטטינים לבין שיפור במצבם של חולים שסבלו משבץ וטופלו במהירות ב-Tissue Plasminogen Activator (TPA).  נראה כי הטיפול בסטטינים הוא מנבא בלתי –תלוי למצב תפקודי טוב.

עוד גילינו כי לדיכאון השפעה שלילית על האיזון המטבולי. לפי תוצאות המחקר, נראה כי שיפור במצב הדיכאון יכול להביא לשיפור באיזון רמות הסוכר. שיפור בדיכאון היה הפקטור המרכזי בשיפור ארוך-טווח ברמות הסוכר.

מחקר חדש, שפורסם במהדורת מארס של Hypertension, מראה כי לוקח 10 שנים או יותר עבור עורקים של מעשנים לחזור לרמות גמישות דומה לאנשים, שלא עישנו מעולם. האם זהו חלק מהמנגנון שגורם להורדת הסיכון למחלת לב מספר שנים לאחר הפסקת העישון? ובכן, למרות שעשוי לקחת יותר מעשור להפוך שינויים ווסקולריים אלה, וכי האפקט יחסית קטן, הפסקת עישון עשויה להוריד שיעור אירועים קרדיווסקולריים באמצעות שיפור נוקשות עורקים אפילו במעשנים עם יתר לחץ דם ארוך טווח.

החודש ערכנו גם פאנל מומחים בנושא של איזון היפרגליקמיה במחלקות הפנימיות, המעסיק מזה זמן מה את מומחי הרפואה הפנימית והדיאבטולוגים. משתתפים: פרופ' רפפורט מנהל החטיבה הפנימית באסף הרופא, וד"ר קליינמן מנהל החטיבה הפנימית בביקור חולים.

 

אפריל

האדמה רעדה בתחילת אפריל: החדרת סטנט (תומכן) אינה מאריכה את תוחלת החיים יותר מטיפול תרופתי רגיל, בחולים הסובלים מתעוקת חזה יציבה ומכאבי חזה בשעת מאמץ שאינם מסכנים חיים.

החוקרים (המאמר פורסם ב-New England) טוענים כי על אף שהוספת הטיפול בסטנט לטיפול תרופתי מיטבי הורידה את השכיחות של תעוקת חזה, לא נראתה ירידה בשיעור מקרי המוות והתקפי הלב בטווח הארוך.

נראה כי צריכת סידן במינון 1 או 1.8 גרם ביום, מנעה אובדן עצם בנשים בריאות לפני מנופאוזה עם עודף משקל.  במסגרת המחקר, בקבוצת הנשים עם צריכת סידן גבוהה, נמצאה קורלציה חזקה בין מדדי BMD גבוהים בצוואר הירך ובין רמות מוגברות של 25-hydroxyvitamin D.. יתרה מזאת, לא נרשמה עליה בתחלופת העצם, או הפעלה מוגברת של ציר Calcium-PTH, בעקבות הירידה במשקל.

עוד באפריל: הוספת Fluticasone-Salmeterol לטיפול ב- Tiotropium לא הביא לשינוי משמעותי בשיעור החמרות COPD, אך הביא לשיפור בתפקוד הריאתי, איכות החיים ושיעור האישפוזים בחולים עם COPD בדרגה בינונית עד קשה.

החודש שמחנו להציג בפניכם פאנל מומחים שדן בממצאי סקר התקפי הלב בישראל, ה-ACSIS 2006 , עם פרופ' דן צבעוני, הנשיא היוצא של האיגוד הקרדיולוגי ופרופ' שלמה בכר (Bechar ) יו"ר העמותה למניעת התקפי לב המרכז את סקר ה-ACSIS.

 


מאי

האם קיים קשר בין מדדי BMI ובין הסיכון לבלב? השמנת-יתר, בעיקר השמנה מרכזית, נקשרה עם אי-סבילות לגלוקוז, תנגודת לאינסולין, היפראינסולינמיה והתפתחות סוכרת מסוג 2. מספר מחקרים אפידמיולוגים דיווחו על סיכון מוגבר לסרטן לבלב בחולים עם סוכרת רבת-שנים. לפי המחקר הנוכחי, הסיכון היחסי המוערך לסרטן לבלב, עבור כל עליה של 5 ק"ג למטר מרובע  במדדי BMI, עמד על 1.2 בגברים ובנשים.

טיפול משולב במינון קבוע של Amlodipine ותרופה ממשפחת ARB (Angiotensin Receptor Blocker), בין אם Valsartan או Olmesartan, עשויים להביא לירידה משמעותית בלחצי הדם, ללא עליה בשיעור תופעות הלוואי החמורות;

מטא-אנליזה שעוררה פולמוס רב מצאה כי תרופת ה-Avandia  עלולה להעלות את הסיכון להתקפי לב ואירועי לב אחרי בחולי סוכרת. התוצאות הראו כי הסיכון להתקף לב היה גבוה ב-43% והסיכון למוות הקשור לאירוע קרדיו-ווסקולרי היה גבוה ב-64% במטופלים שנטלו את התרופה, בהשוואה לקבוצת הביקורת שנטלה תרופות אחרות לטיפול במחלה. בפאנל שערכנו באוקטובר השנה בנושא עלו כאמור טענות וביקורת רבה למטא האנליזה המדוברת. פנינו לפרופ' איתמר רז, נשיא מועצת הסוכרת, ולד"ר חוליו ויינשטיין  נשיא האגודה לסוכרת וביקשנו לקיים איתם דיון שבו ננסה לעמוד על המימצאים, המסקנות וההמלצות באשר לטיפול בתרופה זו. לצפייה והאזנה לדיון..

מחקר נוסף שפורסם החודש (Lancet ) מצא כי בחולים בסיכון הגבוה ביותר לכיב אך ללא סיכון קרדיווסקולרי גבוה,  הטיפול ב-PPI ומינון נמוך של מעכבי COX-2 נראה עדיף. לעומתם, בחולים בהם הסיכון הקרדיווסקולרי מקביל או עולה על הסיכון לפגיעה במערכת העיכול, מומלץ על שילוב Naproxen עם PPI .

 

יוני

מטה אנליזה שפורסמה החודש מראה כי תוספי חומצה פולית עשויים להפחית את הסיכון לשבץ כמניעה ראשונית;  מחקר אחר מצא כי דיאטה ים תיכונית מגנה מפני נזק חמצוני והתפתחות מחלת עורקים קורנרית, באמצעות הקטנת הנזק החמצוני לכולסטרול מסוג LDL: שמן זית, מקור עשיר לחומצות שומן חד בלתי-רוויות, הוא מרכיב מרכזי בדיאטה הים-תיכונית, ושומר את כל המרכיבים הליפופילים של פירות ותרכובות פנוליות, עם תכונות אנטי-אינפלמטוריות ונוגדות-חמצון חזקות. מחקר נוסף שפורסם החודש מצא כי בגברים בריאים בגיל העמידה, תסמונת מטבולית מעלה את הסיכון למוות פתאומי, ובצורה פחות משמעותית, את הסיכון למוות לא-פתאומי בלא-תלות בגורמי סיכון למחלת לב קורונרית.

 


יולי

בשורה טובה לאוהבי המתוק: נראה כי טבליה אחת של שוקולד מריר ביום מביאה לירידה של מספר מ"מ כספית בלחץ הדם, בנבדקים בריאים ואף באלו עם לחץ דם גבוה במעט מהאופטימלי. החוקרים מדגישים שלא להגזים בצריכת השוקולד...

גרים בסמוך לכביש ראשי? שימו לב: מחקר חדש קובע לראשונה כי מגורים סמוך לכביש ראשי מעלים את הסיכון לטרשת עורקים קורונרים.

עוד ביולי באתר: דיון במימצאי מחקר המטאור - מתי ואיך צריך להתחיל לטפל במניעת טרשת עורקים במטופלים בסיכון נמוך יחסית ? עם פרופ' הנקין וד''ר דננברג.

 

אוגוסט

 חולים עם הפרעה דו-קוטבית וסכיזופרניה הם בעלי סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית? מחקר חדש גורס שכן. נמצא, כי גורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית היו דומים בכלליות עבור חולי סכיזופרניה וחולים עם הפרעה דו-קוטבית.

הידד, קפאין עשוי לצמצם את ההידרדרות הקונטיבית בנשים ללא דמנציה! משתתפות המחקר, שפורסם ב- Neurology, ששתו למעלה משלוש כוסות קפה ביום סבלו מההידרדרות הקוגנטיבית הקלה ביותר, בהשוואה לנשים ששתו פחות כוסות קפה.

מטה אנליזה מציעה כי שילוב של סידן במינון 1200 מ"ג ומעלה, עם ויטמין D במינון 800 IU ומעלה מומלץ לבני 50 ומעלה למניעת אוסטאופורוזיס.

באוגוסט היינו גאים להציג לפניכם דיון נוסף במסגרת "מומחים סביב שולחן עגול" שהתמקד בשאלת הטיפול האנטיאגרגנטי במטופלים שעברו צינתור והשתלות סטנט. בדיון משתתף צוות בכיר ממרכז הצינתורים של רבין בראשותו של פרופ' רן קורנובסקי ד"ר עבד עסלי, ד"ר אלי לב ופרופ' שמואל פוקס.

 

ספטמבר

מחקר רחב היקף קבע כי שמתן שגרתי של טיפול תרופתי משולב של perindopril + indapamide בחולי סוכרת סוג 2 מפחית את הסיכון לאירועים ווסקולרים רציניים, ללא קשר למצב לחץ הדם הראשוני. הם ממליצים לכן שמתן קומבינציה של חוסם ACE ומשתן יינתן לכל חולי הסוכרת סוג 2 .

ויטמין D שוב בכותרות: ממחקרים תצפיתיים עולה כי רמות נמוכות של ויטמין D קשורות בשיעורי תמותה גבוהים יותר ממצבים מסכני-חיים, דוגמת ממאירות, מחלה קרדיווסקולרית וסוכרת, האחראיים ל-60-70% מכלל שיעורי התמותה במדינות בעלות הכנסה גבוהה..נמצא כי נטילת מינונים רגילים של תוספי ויטמין D הביאה לירידה בשיעורי התמותה הכוללים.

סטטינים מגיל 40? נראה  כי טיפול בכל הגברים הסוכרתיים מעל גיל 40 ובכל הנשים הסוכרתיות מעל גיל 45 בסטטינים יעיל בהורדת שיעור אירועים של מחלה קרדיווסקולרית (CVD).


אוקטובר

ממחקר שפורסם החודש עולה כי הערכה וטיפול מהירים בחולה עם אירוע ראשון של TIA (Transient Ischemic Attack) או שבץ קל, מביאים לירידה דרסטית בסיכון לשבץ חמור- עשויים להפחית את הסיכון לשבץ חוזר מוקדם לאחר TIA או שבץ מינורי בכ-80%.

מחקר המתפרסם ב-BMJ החודש מעדכן כי שימוש באנטיביוטיקה אינו מוצדק לצורך הפחתת סיבוכים לאחר זיהומים במערכת הרסיפרטורית העליונה, אודם בגרון, או דלקת אזניים.

 

נובמבר

החודש עודכנו כי נמצא קשר בין קצב לב מהיר יותר במנוחה לסוכרת ותמותה בגיל מבוגר;  מחקר אחר מצא כי מחווה פשוטה של מתן משקפי ראיה מתאימים לקשישים בבתי אבות אינה משפרת רק את הראיה, אלא גם מקלה על תסמיני הדיכאון ומשפרת את הבריאות הפסיכולוגית... עוד גילינו כי חולים עם תרומבואמבוליזם ורידי (VTE), מצויים בסיכון מוגבר בטווח הרחוק לפתח אירועים קרדיווסקולרים עורקיים, דוגמת אוטם לבבי ושבץ; במחקר נוסף נמצאה ירידה של 24% בשיעור אירועי CHD וירידה של 18% באירועי שבץ בנשים ששמרו באדיקות רבה יותר על ההמלצות התזונתיות של דיאטת DASH, המבוססת על דיאטה עתירת פירות, ירקות, קטניות, אגוזים, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן, עם צריכה מעטה של מוצרי בשר אדום ובשר מעובד, משקאות ממותקים ונתרן. וגם: במאמר סקירה טוענים מומחים מארה"ב כי העלייה בשימוש בבדיקות CT במהלך השנים, הביאה לעליה בסיכון לחשיפה מוגברת לקרינה...

 

דצמבר

החודש התבשרנו כי רמות טסטוסטרון עשויות לשמש סמן מנבא למטופלים בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולרית...  כמו כן גילינו כי חולים עם COPD קשה, עם תסמיני דיכאון בדרגה בינונית עד קשה, מצויים בסיכון מוגבר לתמותה בתוך שלוש שנים. 

מחקרים רבים נעשו בשנים האחרונות על התועלת בכושר גופני . מחקר חדש מראה כי גם באנשים בעלי משקל עודף רב, שמירה על כושר גופני יעילה בהורדת הסיכון לתמותה. החוקרים ממליצים על הליכה של 30 דקות ביום, חמש פעמים בשבוע וכן הקפדה על תזונה נכונה. 

עוד פורסם החודש כי שתי מנות של החיסון החי מוחלש נגד רוטה ווירוס הניתן אוראלית (Rotarix) ביחד עם חיסוני ילדות אחרים מספק הגנה גבוהה נגד כל סוג של גסטרו-אנטריטיס ובפרט נגד גסטרו-אנטריטיס קשה של רוטה ווירוס..

מחקר נוסף שעשה הרבה רעש החודש, נערך גם בישראל, ובדק האם לטלפונים הסלולאריים יש חלק בהעלאת הסיכון לסרטן בבלוטות הרוק. מתוצאות המחקר, שכלל את מספר החולים הגדול ביותר עם גידולים שפירים של בלוטת הפרוטיד, עולה כי קיים קשר בין שימוש בטלפונים סלולאריים ובין גידולים של בלוטת הפרוטיד.

הורמונים לנשים בגיל המעבר - למי מתי ואיך? לאור השינויים המשמעותיים שחלו בגישה הטיפולית לתסמיני גיל המעבר והשימוש בתחליפי הורמונים, HRT, ביקשנו לקיים דיון עם שני מומחים, מהמובילים בנושא, פרופ' עמוס פינס ופרו' ברי קפלן.

 

פאנל נוסף שערכנו החודש עסק במתן הורמון גדילה למבוגרים. נושא הטיפול בהורמון גדילה במבוגרים עולה לסדר היום במסגרת הדיון המתקיים בימים אלה בסל הבריאות.  כדי לדון בסוגייה זו ולחדד את האספקטים השונים שלה קיימנו דיון עם פרופ' בן גלזר, נשיא האגודה לאנדוקרינולוגיה, וד"ר אילן שמעון, מזכיר האגודה לאנדוקרינולוגיה.

 

*  *  *

ולא נותר לנו אלא לקוות ששנת 2008 תהיה לא פחות מעניינת, עם פריצות דרך מדעיות חדשות מחד והרחבת סל וזמינות התרופות והטכנולוגיות הקיימות כבר, מאידך...אנחנו כאן, ב-e-Med  מאחלים לעצמנו שנעמוד באתגר ונמשיך לדווח לכם על כך בזמן אמת, באמינות ובמקצועיות...

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני