חדשות

מה בין משך השינה ובין הסיכון להיארעות אירוע מוחי ותמותה? (Sleep Med)

11/03/2022

 

במאמר שפורסם בכתב העת Sleep Medicine מדווחים חוקרים על נתונים חדשים, מהם עולה כי משך שינה קצר או ארוך מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים ולתמותה עקב אירוע מוחי. משך שינה ארוך לווה בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בהשוואה למשך שינה קצר.

 

 ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימים נתונים סותרים אודות הקשר בין משך שינה לא-הולם ובין היארעות אירוע מוחי ותמותה עקב אירוע מוחי. כעת הם השלימו מטה-אנליזה להערכת קשר מנה-תגובה במטרה לכמת את הקשר בין משך השינה והיארעות אירוע מוחי ותמותה עקב כך.

 

החוקרים ערכו חיפוש שיטתי אחר מחקרי עוקבה פרוספקטיביים להערכת משך השינה והסיכון לאירוע מוחי שפורסמו במאגרי PubMed, EMBASE, Cochrane Library, CNKI ו-Wangfang Data. הם זיהו 20 מאמרים שנכללו בסקירה, כולל 15 מחקרים להערכת משך השינה והיארעות אירוע מוחי ו-12 מחקרים להערכת משך השינה והסיכון לתמותה עקב אירוע מוחי.

 

מטה-אנליזה הדגימה קשר בין משך שינה קצר ובין סיכון מוגבר להיארעות אירוע מוחי (סיכון יחסי של 1.33, רווח בר-סמך 95% של 1.19-1.49) ותמותה עקב אירוע מוחי (סיכון יחסי של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.16-1.62). משך שינהב ארוך גם לווה בסיכון מוגבר להיארעות אירוע מוחי (סיכון יחסי של 1.71, רווח בר-סמך 95% של 1.50-1.95) ותמותה עקב אירוע מוחי (סיכון יחסי של 2.41, רווח בר-סמך 95% של 1.87-3.09).

 

מטה-אנליזה מנה-תגובה הצביעה על קשר בצורת U בין משך השינה ובין הסיכון לכלל התוצאים.

 

הממצאים הצביעו על קשר לא-ליניארי בין משך השינה ובין היארעות אירועים מוחיים, תמותה עקב אירוע מוחי, אירועי מוחי איסכמי, אירועים מוחיים בנשים ובגברים. משך שינה ארוך לווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי המורגי ואירוע מוחי בגברים.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי משך שינה קצר או ארוך מהרגיל מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אירוע מוחי ולתמותה עקב אירוע מוחי.

 

Sleep Med. 2021, Dec 1

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני