חדשות

רמות גבוהות של טסטוסטרון (עם וללא טיפול) אינן קשורות לסיכון מוגבר לסרטן ערמונית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AUA)

20/05/2015

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה, שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Urological Association, עולה כי טסטוסטרון, בצורה טבעית או כטיפול חליפי, אינו מוביל להתפתחות סרטן ערמונית ואינו מביא לעליה ברמות PSA (Prostate Specific Antigen) בגברים.

 

תחילה, החוקרים בחנו מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שדיווחו על נתונים אודות הקשר בין טסטוסטרון אנדוגני וסרטן ערמונית. הם זיהו 20 הערכות מ-18 מחקרים אפידמיולוגיים על כ-5,000 חולים עם סרטן ערמונית וקרוב ל-12,000 ביקורות. כאשר נתונים אלו נכללו במטה-אנליזה, הסיכון היחסי המסוכם לסרטן ערמונית בחמישון העליון של רמות טסטוסטרון בדם, בהשוואה לחמישון התחתון, עמד על 0.98. במילים אחרות, לא תועד קשר בין רמות טסטוסטרון אנדוגני ובין הסיכון לסרטן ערמונית.

 

לאחר מכן, החוקרים בחנו 24 מחקרים אקראיים-מבוקרים להערכת טיפול חליפי בטסטוסטרון להיפוגונאדיזם תסמיני שדיווחו על נתונים אודות רמות PSA ומקרים של סרטן ערמונית. ההבדל הכולל ברמות PSA לאחר התחלת טיפול חליפי בטסטוסטרון עמד על 0.11 ננוגרם למ"ל, שלא היה מובהק סטטיסטית.

 

כאשר החוקרים התמקדו בתת-קבוצה של 11 מחקרים שבחנו את הטיפול במדבקות טסטוסטרון, ההבדל הכולל ברמות PSA עמד על 0.23 ננוגרם למ"ל, ששוב, לא היה מובהק סטטיסטית.

 

סיכום הסיכון היחסי לסרטן ערמונית כתופעת לוואי של טיפול חליפי בטסטוסטרון עמד על 0.94 ולא היה מובהק סטטיסטית.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפולי חליפי בטסטוסטרון להיפוגונאדיזם תסמיני אינו מביא לעליה ברמות PSA או בסיכון להתפתחות סרטן ערמונית.  הם טוענים כי ממצאי המחקר מעודדים אך כי דרושים נתונים ארוכי-טווח ממחקרים אקראיים לאישור הממצאים.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AUA

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני