חדשות

שכיחות גבוהה של צפיפות עצם נמוכה בגברים עם רמות טסטוסטרון נמוכות (AUA)

09/06/2015

מאת ד"ר עמית עקירוב

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Urological Association, עולה כי בגברים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון שיעורי היארעות גבוהים של אוסטיאופניה וחולים אלו מצויים בסיכון משמעותי לאוסטיאופורוזיס. עוד עולה מהנתונים כי ככל שההיפוגונאדיזם ממושך יותר, כך הסיכון גדול יותר.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רמות טסטוסטרון נמוכות הן אחד מגורמי הסיכון המוכחים לאוסטיאופורוזיס בגברים. עם זאת, הם הופתעו מההיארעות הגבוהה של אוסטיאופניה ואוסטיאופורוזיס במרפאה שלהם, בעיקר מאחר והגיל הממוצע של הגברים עמד על כ-50 שנים.

 

כל החולים אובחנו עם היפוגונאדיזם קליני וביוכימי, שהוגדר בנוכחות רמות טסטוסטרון נמוכות מ-300 ננוגרם לד"ל וכולם השלימו בדיקת צפיפות מינראלים של העצם באותו מכשיר. אוסטיאופניה הוגדרה בנוכחות מדד T של 1.0- עד 2.5- בצוואר הירך, כלל ירך או כלל עמוד-שדרה; אוסטיאופורוזיס הוגדרה בנוכחות מדד של 2.5- ומטה.

 

משך היפוגונאדיזם הוגדר מעדות מעבדתית ראשונה לרמות טסטוסטרון נמוכות ועד לזמן בו המטופל השלים את בדיקת צפיפות העצם.

 

מבין 235 משתתפים עם היפוגונאדיזם קליני שטופלו במרפאה, ב-56% צפיפות המינראלים של העצם הייתה תקינה, ב-39% אובחנה אוסטיאופניה וב-5% אוסטיאופורוזיס.  יתרה מזאת, ככך שמשך ההיפוגונאדיזם היה ארוך יותר, כך הסבירות לצפיפות עצם לא תקינה הייתה גבוהה יותר.

 

שיעורי ההיארעות הגבוהים של אוסטיאופניה בקרב גברים עם חסר טסטוסטרון שתועד במחקר עולים בקנה אחד עם השיעורי שתוארו בגברים מתחת לגיל 50 במחקר קודם, בו 35% מהגברים עם היפוגונאדיזם אובחנו עם אוסטיאופניה ואוסטיאופורוזיס אובחנה ב-3% מהגברים הללו.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי לאור ממצאי המחקר, בגברים עם רמות טסטוסטרון מתחת ל-300 ננוגרם לד"ל, בעיקר בנוכחות גורמי סיכון לצפיפות עצם נמוכה (עישון, טיפול ממושך בסטרואידים וסוכרת), מומלץ להשלים בדיקה להערכת צפיפות המינראלים של העצם.

 

מתוך כנס ה-AUA

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני