חדשות

אין תועלת לטיפול ביוד רדיואקטיבי בחולים עם סרטן בלוטת תריס בסיכון נמוך (N Engl J Med)

12/03/2022

 

בחולים עם סרטן בלוטת תריס ממוין ובדרגת סיכון נמוכה לאחר כריתת בלוטת התריס לא תועד שיפור בתוצאות בעקבות מתן טיפול ביוד רדיואקטיבי לאחר-ניתוח, עדות לכך שאין מקום למתן טיפול זה לאוכלוסיית חולים זו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סרטן בלוטת תריס ממוין ובדרגת סיכון נמוכה בהם הושלם ניתוח לכריתה מלאה של בלוטת התריס, קיימת מחלוקת באשר לתועלת של מתן טיפול ביוד רדיואקטיבי לאחר הניתוח. הם השלימו מחקר פרוספקטיבי, אקראי, בשלב 3, בו חולים עם סרטן ממוין של בלוטת התריס בדרגת סיכון נמוכה חולקו באקראי לאבלציה עם יוד רדיואקטיבי (363 חולים) או לקבוצת ביקורת ללא טיפול ביוד רדיואקטיבי לאחר הניתוח (367 חולים).

 

המטרה העיקרית של המחקר הייתה לקבוע אם העדר טיפול ביוד רדיואקטיבי אינו-נחות בהשוואה למתן טיפול ביוד רדיואקטיבי מבחינת הפרעות תפקודיות, מבניות וביולוגיות לאחר שלוש שנים.

 

התוצאים שנבחנו כללו את שיעור האירועים, אשר כללו קליטה חריגה של יוד במיפוי כל-גופי אשר דרשה טיפול (בקבוצת הטיפול ביוד רדיואקטיבי בלבד), ממצאים חריגים בסונר צוואר, או רמות מוגברות של תירוגלובולין או נוגדנים לתירוגלובולין.

 

לאחר שלוש שנות מעקב, שיעור החולים ללא אירועים היה גבוה וכמעט זהה בשתי הקבוצות – 95.6% מהחולים שלא קיבלו טיפול ביוד ו-95.9% באלו שקיבלו טיפול ביוד רדיואקטיבי (הבדל בין הקבוצות של 0.3- נקודות אחוז, אשר ענה על קריטריוני העדר-נחיתות לאי מתן טיפול ביוד רדיואקטיבי).

 

מבין החולים בהם תועדו התוצאים, טיפולים נוספים, כולל ניתוח ו/או מתן יוד רדיואקטיבי, נדרשו בארבעה חולים שלא קיבלו טיפול ביוד ובעשרה חולים לאחר טיפול ביוד רדיואקטיבי, כאשר ביתר החולים בהם תועדו האירועים האמורים לא נדרשו טיפולים נוספים.

 

מבין האירועים החריגים שתוארו ב-30 חולים, אלו לא נקשרו לטיפול ולא תועדו מקרי תמותה הקשורים בבלוטת התריס.

 

שיעורי ההישנות עלו בקנה אחד עם השיעורים המתוארים בחולים עם ממאירות בלוטת תריס בסיכון נמוך, כאשר בפחות מ-5% מהחולים בשתי הקבוצות תוארו לאורך שלוש שנות מעקב ממצאים חריגים במיפוי כל-גופי או סונר צוואר, או עליה ברמות תירוגלובולין או נוגדנים כנגד תירוגלובולין.

 

המסר העולה מהמחקר הוא כי אין מקום למתן שיטתי של טיפול ביוד רדיואקטיבי לחולים עם ממאירות בלוטת תריס בדרגת סיכון נמוכה.

 

N Engl J Med. Published March 9, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני