חדשות

האם יש מקום לכריתת בלוטת התריס בנוכחות תסמינים עיקשים בחולים עם מחלת השימוטו ותפקודי תריס תקינים? (Ann Intern Med)

18/03/2019

 

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח להסרת בלוטת התריס עשוי להביא לשיפור איכות חיים בריאותית ותחושת עייפות בחולים עם מחלת השימוטו ותפקודי תריס תקינים תחת טיפול תרופתי.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם כריתת בלוטת התריס עשויה להביא לשיפור תסמינים בחולים עם מחלת השימוטו, אשר עדיין סובלים מתסמינים למרות תפקודי תריס תקינים תחת טיפול תרופתי מתאים.

 

החוקרים השלימו מחקר אקראי, אשר נערך בבית חולים בנורבגיה וכלל 150 חולים בגילאי 18-79 שנים עם תסמינים עיקשים על-רקע השימוטו, למרות תפקודי תריס מאוזנים תחת טיפול הורמונאלי חליפי ועם טיטר נוגדנים כנגד TPO (Thyroid Peroxidase) של מעל 1000 יחידות/מ"ל.

 

התוצא העיקרי היה מדד הבריאות הכללית לפי סולם Short Form-36 Health Survey (SF-36) לאחר 18 חודשים. תוצאים משניים כללו אירועים חריגים משנית לניתוח, מדדים אחרים בסולם SF-36, מדדי שאלון עייפות וטיטר נוגדנים כנגד TPO לאחר 6, 12 ו-18 חודשים.

 

במהלך המעקב, רק בקבוצת החולים לאחר התערבות ניתוחית תועד שיפור: מדד הבריאות הכללית הממוצע עלה מ-38 ל-64 נקודות (הבדל של 29 נקודות בין הקבוצות לאחר 18 חודשים). מדדי עייפות פחתו מ-23 ל-14 נקודות (הבדל של 9.3 נקודות בין הקבוצות) שכיחות עייפות כרונית ירדה מ-82% ל-35% (הבדל של 39% בין הקבוצות). חציון טיטר נוגדנים כנגד TPO ירד מ-2,232 ל-152 יחידות/מ"ל, עם הבדל בין הקבוצות של 1,148 יחידות/מ"ל.

 

באשר למגבלות המחקר, החוקרים כותבים כי הממצאים תקפים רק לתת-קבוצה של חולים עם מחלת השימוטו וכי משך המעקב היה מוגבל ל-18 חודשים בלבד.

 

ממצאי המחקר מעידים כי בחולים עם מחלת השימוטו, עם איזון ביוכימי אך ללא שיפור בתסמינים בעקבות התחלת טיפול תרופתי, ניתוח להסרת בלוטת התריס לווה בשיפור איכות החיים הבריאותית.

 

Ann Intern Med. 2019

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני