חדשות

עדיפות לתרומת צואה מאדם אחר בהשוואה לתרומה עצמית (Ann Intern Med.)

27/08/2016

 

מנתונים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine עולה כי השתלת FMT (Fecal Microbiota Transplantation) מתורם (השתלה הטרולוגית) לטיפול במקרים של הישנות זיהום CDI (Clostridium Difficle Infection) היא בטוחה ויעילה יותר מהשתלה עצמית (אוטולוגית).

 

עם זאת, עוד עולה מהמחקר כי תוצאות הצלחת הטיפול בקבוצת הביקורת היו מאוד וריאביליות בין שני אתרי המחקר, דבר המעיד על הבדלים עדינים שעדיין אינם מובנים היטב עם גישה זו.

 

החוקרים בחנו את האירועים החריגים במהלך שישה חודשים לאחר FMT, תוך הגדרת יעילות כהפסקת שלשולים ללא צורך בטיפול אנטיביוטי נוסף במהלך שמונה שבועות לאחר ההתערבות. כל דגימות הצואה נשלחו לבדיקות מיקרוביולוגיות לפני ואחרי ההשתלה.

 

20 מבין 22 חולים בקבוצת השתלה מתורם (90.9%) נרפאו קלינית, זאת בהשוואה ל-15 מבין 24 מטופלים לאחר השתלה עצמית (62.5%). תשעת החולים שפיתחו זיהום CDI לאחר השתלה עצמית השלימו לאחר מכן השתלת צואה מתורם והחלימו.

 

ניתוח מיקרוביום הדגים כי לא חל שיפור במגוון המיקרוביום במערכת העיכול לאחר השתלה עצמית, אך השבת הרכב מיקרוביום תקין לאחר השתלה מתורם, כולל עליה באוכלוסיות Bacteroides ו-Firmicutes וירידה באוכלוסיות Proteobacteria ו-Verrucomicrobiota.

 

ממצא מפתיע היה כי בחולים לאחר השתלה אוטולוגית באתר המחקר בניו-יורק תועדו שיעורי החלמה גבוהים , בהשוואה לאלו לאחר השתלה אוטולוגית. באופן ספציפי, באתר המחקר ברוד איילנד שיעורי ההחלמה לאחר השתלה אוטולוגית עמדו על 90%, זאת בהשוואה לשיעור של 42.9% לאחר השתלה עצמית. באתר המחקר בניו-יורק, שיעורי ההחלמה לאחר השתלה אוטולוגית עמדו על 91.7% בהשוואה לשיעור של 90% לאחר השתלה עצמית.

 

החוקרים מפרטים על הבדלים קליניים בין חולים בשני האתרים, העשויים להסביר את ההבדלים בתגובה להשתלת צואה עצמית:

1.      החולים בניו-יורק נשאו את הזיהום לזמן ארוך יותר, עם יותר הישנויות ויותר מחזורי טיפול תרופתי, בהשוואה לחולים ברוד-איילנד.

2.      החולים בניו-יורק המתינו זמן רב יותר לטיפול ונטלו טיפול אנטיביוטי לתקופה ארוכה יותר בטרם נכללו במחקר, וייתכן כי כבר החלימו בשלב זה.

3.      מיקרוביום הצואה בקרב חולים מניו-יורק הכיל יותר זני קלוסטרידיום.

 

 

במהלך המחקר לא תועדו אירועים חריגים חמורים.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי השתלת צואה מדגימה טריה מתורם אחר, המבוצעת באמצעות קולונוסקופיה לאחר מחזור טיפול בונקומיצין נמצאה יעילה במניעת אירועים נוספים של זיהום CDI בחולים עם הישנויות מרובות של הזיהום.

 

Ann Intern Med. Published online August 22, 2016

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני