חדשות

מוטאציות לאחר השתלת מח עצם והישרדות חולים עם תסמונת מיאלו-דיספלסטית (N Engl J Med)

17/09/2018

 

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שלושים ימים לאחר השתלת מח עצם, בחולים עם תסמונת מיאלו-דיספלסטית (Myelodysplastic Syndrome) בהם עדיין הייתה עדות למוטאציות הקשורות במחלה תועד סיכון גבוה יותר מפי שלוש למחלה מתקדמת.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השתלת תאי גזע אלוגנאית הינה הטיפול המרפא היחיד בחולים עם MDS, אך הגורמים המנבאים המולקולאריים של התקדמות המחלה לאחר השתלה, עדיין אינם ידועים.

 

החוקרים בחנו דגימות מח עצם ודגימות עוריות מ-90 מבוגרים עם MDS לאחר השתלת תאי גזע. הם זיהו מוטאציות לפני השתלה באמצעות שיטות ריצוף אקסום מתקדמות ובחנו את היעלמות המוטאציות בדגימות מח עצם שנלקחו 30 ימים לאחר ההשתלה. הם ביקשו להתמקד בקשר בין המוטאציות שזוהו לאחר ההשתלה ובין התקדמות המחלה והישרדות החולים.

 

הריצוף זיהה לפחות מוטאציה סומאטית מוכרת אחת לפני ההשתלה ב-86 מבין 90 חולים (96%); ב-32 מהחולים הללו (37%) הייתה לפחות מוטאציה אחת עם MAF (Maximum Allele Frequency) של לפחות 0.5% לאחר 30 ימים מההשתלה. בחולים עם התקדמות מחלה זוהו מוטאציות עם MAF גבוה יותר לאחר 30 ימים, בהשוואה לאלו ללא התקדמות המחלה (חציון MAF של 0.9% לעומת 0%). נוכחות לפחות מוטאציה אחת עם שכיחות וריאנט אללים של לפחות 0.5% לאחר 30 ימים לוותה בסיכון מוגבר להתקדמות (53.1% לעומת 13%; יחס סיכון מתוקן של 3.86) ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות מחלה שהיו נמוכים יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לאלו ללא מוטאציות אלו (31.3% לעומת 59.3%; יחס סיכון מתוקן להתקדמות או תמותה של 2.22).

 

שיעורי ההישרדות ללא התקדמות היו נמוכים יותר בקרב חולים שקיבלו טיפול הכנה לקראת השתלת מאי גזע בעצימות מופחתת עם לפחות מוטאציה פרסיסטנטית אחת עם שכיחות וריאנט אלל של לפחות 0.5% לאחר 30 ימים, בהשוואה לאלו עם משלבים אחרים של טיפול הכנה ומערך מוטאציות.

 

מניתוח רב-משתני עלה כי בחולים עם מוטאציה עם שכיחות וריאנט אלל של לפחות 0.5% שזוהתה לאחר 30 ימים תועד סיכון מוגבר להתקדמות המחלה (יחס סיכון של 4.48) ושיעור נמוך יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה לאחר שנה אחת, בהשוואה לאלו ללא מוטאציות אלו (יחס סיכון להתקדמות או תמותה של 2.39).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסיכון להתקדמות מחלה היה גבוה יותר בקרב חולים עם תסמונת מיאלו-דיספלסטית בהם זוהו מוטאציות פרסיסטנטיות הקשורות במחלה 30 ימים לאחר השתלת מח עצם, בהשוואה לאלו בהם לא זוהו מוטאציות אלו במח העצם.

 

N Engl J Med 2018

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני