חדשות

האם לחולי לב עדיף לקבל תרומת לב מתורם בסיכון גבוה או להמשיך ולהמתין לתרומה טובה יותר? (J Am Coll Cardiol)

05/11/2018

 

דחיית תרומת לב מאחר וכרוכה בסיכון מוגבר להדבקה במחלה עשויה להיות צעד שגוי, כך עולה מתוצאות מחקר תצפיתי, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים מצאו כי שיעורי ההישרדות לאחר שנה אחת עמדו על 92.1% בחולים שקיבלו תרומת לב מאדם בסיכון גבוה לזיהום בנגיף HIV, HBV (Hepatitis B Virus) או HCV (Hepatitis C Virus), בהשוואה ל-83.1% באלו שדחו הצעה זו, הבדל שנותר לאורך לפחות חמש שנים מאוחר יותר.

 

החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר UNOS (United Network of Organ Sharing) להערכת מועמדים להשתלת לב, אשר קיבלו הצעה מתורם לב בסיכון-גבוה בין השנים 2007-2017. הם כללו נתונים אודות 2,602 תורמים בסיכון גבוה, אשר הציעו תרומה ל-10,851 מועמדים. כל המועמדים קיבלו הצעה לשתל והיו יכולים לקבל זאת.

 

מבין אלו שדחו תרומת לב בסיכון מוגבר, 58% קיבלו מאוחר יותר תרומת שתל מתורם שאינו בסיכון מוגבר, 12.4% קיבלו בהמשך תרומת לב מתורם בסיכון מוגבר, 7.9% הוסרו מרשימת ההמתנה בשל מותם או התקדמות המחלה ו-21.1% עדיין המתינו לתרומת לב שנה אחת לאחר ההצעה.

 

החוקרים מצאו כי ייתכן ושתל בסיכון גבוה יוצע בהיקף גבוה פי 50 ומעלה לחולים רבים ברשימת ההמתנה, לפני שהמועמד להשתלה יקבל זאת.  תורמי לב בהם קיים סיכון מוגבר להדבקה במחלות מהווים חלק הולך וגדל מכלל מאגר התורמים. כיום, כאחד מכל חמישה תורמי לב (19.5%) הינו תורם בסיכון מוגבר, באופן ספציפי, אלו בסיכון מוגבר לזיהום ב-HIV, HBV, או HCV. בניתוח זה, התורמים היו בסיכון מוגבר בשל גורמי סיכון התנהגותיים, אך היו בחלון כזה בו לא היה ברור אם נשאו את הנגיף או לא.

 

בקרוב ל-10% מהתורמים שהלכו לעולמם בשנת 2015 הייתה היסטוריה מתועדת של שימוש תוך-ורידי בסמים, מספר גבוה פי שלוש מזה שדווח בשנת 2007. נראה כי שיעורים אלו מצויים במגמת עליה: במהלך החצי הראשון של שנת 2016, ב-11.4% מהתורמים שהלכו לעולמם הייתה עדות להיסטוריה של שימוש תוך-ורידי בסמים.

 

מהנתונים עולה כי כ-40% מהתורמים הללו נושאים HCV ו-3% מהשתלים הללו אכן משמשים בהשתלות.

 

חלק מהמרכזים הרפואיים יקבלו תרומת איברים מאלו עם זיהום ידוע בנגיף HCV, או בסיכון גבוה לנגיף, ויטפלו במושתלים באופן מניעתי בתרופות כנגד הזיהום הנגיפי. מרכזים אחרים יקבלו וישתילו את האיבר ולאחר מכן ישלימו מעקב תרביות ויטפלו רק במידה ותהיה עדות לתגובת נוגדנים אצל המושתל.

 

J Am Coll Cardiol. Published online October 29, 2018

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני