חדשות

יתרונות השימוש בדם טבורי כמקור להשתלת תאי גזע לטיפול בממאירויות המטולוגיות (מתוך כנס ה-TCT Transplantation)

23/02/2019

 

השימוש בדם מחבל הטבור כמקור להשתלה המטופויאטית של תאי גזע בחולים עם ממאירויות המטולוגיות פחת בשנים האחרונות בארצות הברית. עם זאת, ממצאים חדשים מצביעים על היתרונות של מקור זה להשתלת תאי גזע, בהשוואה לתרומה מתורם שאינו קרוב משפחה, כך טוענים מומחים במהלך כנס ה-Transplantation and Cellular Therapy.

 

פרופסור ג'וליאט ברקר ממרכז הסרטן MSKCC (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) בניו-יורק ניהלה את המושב שדן בנושא השתלת דם טבורי במהלך הכנס. לדבריה, אין ספק כי השימוש בדם טבורי להשתלה בחולים עם ממאירויות המטולוגיות יצבור שוב תאוצה בשנים הקרובות. למרות שמספר השתלות דם טבורי שבוצעו פחת, הדבר הביא לכך שמרכזים התומכים בגישה זו אימצו זאת.

 

פרופ' ברקר מדגישה כי ישנם מחקרים רבים הנערכים בימים אלו ובוחנים את הנושא. ממצאים אלו עשויים לסייע לשמור על הרלבנטיות של גישה זו ומוכיחים את החשיבות הרבה של מקור זה לתאי גזע.

 

בין הנתונים החדשים שהוצגו בכנס, פרופ' ברקר ציינה מחקרים שהצביעו על שיעורי התלקחות נמוכים יותר, לצד שיעורים נמוכים יותר של GVHD (Graft Versus Host Disease) כרוני עם השתלת דם טבורי, בהשוואה לגישות אחרות, דבר העשוי להוביל לחסכון בהוצאות הרפואיות בהמשך הדרך.

 

בנוסף, מספר מחקרים שהוצגו במהלך הכנס הוכיחו כי עם הטכניקות הנכונות, דם טבורי עשוי להוביל לתוצאות מוקדמות שהן טובות לפחות כמו תרומה מאדם שאינו קרוב משפחה וכן לתוצאות טובות בקשישים.

 

יתרה מזאת, לדם טבורי יש את היתרון הגדול על-פני מקורות אחרים להשתלת מח עצם מאחר וזמין לחולים ממגוון מוצאים אתניים הרבה יותר רחב וניתן להכינו לשימוש במהירות רבה.

 

להפיכת מגמת הירידה בשימוש בדם טבורי להשתלה, פרופ' ברקר טוענת כי יש לשפר את יעילות חיפוש דם טבורי, לצד מאגרי דם טבורי והכנת יחידות מתאימות. עוד חשוב לפשט את פרוצדורת השתלת דם טבורי, דבר אשר ידרוש טכנולוגיות חדשות ומחקרים נוספים עם שיתופי פעולה בין מרכזים. נקודה נוספת נוגעת להפחתת עלויות דם טבורי, שכן בטווח הארוך העלויות הראשוניות מתקזזות אל מול התועלת בטווח הארוך.

 

 

מתוך כנס ה-TCT Transplantation

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני