חדשות

מהם גורמי הסיכון לאירועי PTSD בקרב צעירים ? מחקר אפידמיולוגי חדש מזהה את האוכלוסיות המועדות ומציע להתמקד בהן בטיפול מונע ומתמשך (J Am Acad Child Adolesc Psychiatry)

12/08/2013

מאת מערכת אי-מד

גורמי סיכון המאפשרים זיהוי של בני נוער הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לפתח הפרעה פוסט-טראומתית (PTSD) לאחר חוויה טראומטית (PTE) זוהו במחקר שפורסם לאחרונה ב-J Am Acad Child Adolesc Psychiatry , מה שיאפשר לדעת החוקרים למנוע ולטפל באוכלוסיה הפגיעה יותר.

מחקר אפידמיולוגי רחב היקף זה הראה שגורמי הסיכון החזקים ביותר ל-PTSD כוללים מין נשי, אירועים הקשורים לאלימות אישית, ומצב קודם של חרדה והפרעות מצב רוח לפני החשיפה לאירוע הטראומתי.

אי לכך, סבורים החוקרים שאסטרטגיות התערבות שנועדו למנוע התרחשות של PTSD במטופלים שנחשפו ל-PTE , במבוגרים ובילדים, יהיו יעילות במיוחד במידה ויופנו אל עבר בני נוער  שהיו קורבנות של אלימות בין אישית, ואלה שסובלים מחרדה והפרעות לחץ נפשי.

במחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין חשיפה לאורך החיים לאירועים טראומתיים לבין PTSD . לצורך כך עשו שימוש במאגר המידע הלאומי NCS-A והעריכו את החשיפה ה"אפדימיולוגית" ל-PTE ואירועי PTSD בקרב בני נוער.

המחקר כלל מידע על 6,843 מתבגרים והוריהם בגילאים 13-17 אשר התבסס על ראיונות עם מתבגרים ומילוי שאלונים עצמיים אשר העריכו חשיפה לאורך החיים לאלימות בין אישית, תאונות/פציעות, עדות לאירעים אלה, ביחד עם הופעת PTSD והפרעות אחרות כמו פחד, הפרעות התנהגות, ועוד.

בסה"כ 61% מהצעירים דיוחו על חשיפה ל-PTE אחד במהלך חייהם, לרבות אלימות בין אישית כמו אונס, התעללות גופנית, או עדות לאלימות מקומית כמו גם פציעות, אסונות טבע ומוות של אדם קרוב. 19% מהמגיבים לשאלון דיווחו על 3 או יותר אירועים כאלה.

השכיחות של של PTSD באלו שנחשפו לטראומות הייתה 4.5% , שיעור הקרוב לזה של האוכלוסיה הבוגרת בארה"ב, כאשר בחלוקה בין המינים השכיחות הייתה 7.3% מבין הבנות, ו-2.2% מבין הבנים.

גורמי הסיכון החזקים ביותר הקשורים ל-PTE כללו העדר של הורים ביולוגים בבית, ומצב קיים קודם של הפרעה מנטלית, ובמיוחד הפרעות התנהגות מסוג ADHD והפרעות התרסה-התנגדות.

גורמי סיכון שחזו אי התאוששות מהטראומה כללו עוני, יליד אמריקאי, הפרעה ביפולארית, וחשיפה לאירוע טראומתי נוסף.

החוקרים סבורים שבעזרת מידע זה קיימת הזדמנות להפחית את הסובלים מ-PTSD ע"י מתן טיפול מונע בעקבות PTE לאותם הנמצאים בסיכון מוגבר ל-PTSD , וע"י מתן טיפול יזום לאותם צעירים שסביר להניח שלא יתאוששו באופן ספונטני.  

J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2013;8:815-830; 780-783

הערת המערכת: מחקר חשוב שעשוי להיות רלבנטי במקומותינו אשר לצערנו לא חסרים  אירועים טראומתיים החל מקסאמים, קטיושות, תאונות , אלימות פיזית ומילולית,  ולאחרונה גם תינוקות הנשכחים למוות ברכבי הוריהם.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני