חדשות

התועלת של וויטמין C כנגד חיידקי שחפת (Nat Comm)

23/05/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nature Communications עולה כי וויטמין C יעיל כנגד חיידקי Mycobacterium tuberculosis רגישים ועמידים, כולל חיידקי MDR (Multidrug-Resistant) ו-XDR (Extensively-Drug Resistant).

 

המחקר מתבסס על התצפית הידועה לפיה לוויטמין C רעילות כנגד החיידקים. ניסויים משנות השלושים של המאה הקודמת מצאו כי 6% מבעלי חיים שנחשפו לחיידק וקיבלו רוטב עגבניות פיתחו זיהום, בהשוואה ל-70% מחזירי הים שלא קיבלו מיץ עשיר בוויטמין C. ניסויים מעבדתיים בשנות החמישים של המאה הקודמת אישרו את ההשפעה של הוויטמין על תרביות חיידקים ומחקר משנת 2011 בחן את הקורלציה של תכולת וויטמין C במגוון צמחים רפואיים ובין הפעילות נגד חיידקים.

 

במחקר הנוכחי החוקרים מניו-יורק ערכו ניסויי מנה-תגובה, וקבעו כי 2mM הינה הרמה הבקטריוצידית לחיידקים רגישים, חיידקים עם עמידות MDR או XDR. ההשפעה לא זוהתה כאשר החיידקים תורבתו בתנאים אנאירוביים.

 

מניתוח הנתונים עלה כי תאים שנחשפו לוויטמין צברו יוני ברזל (בצורת Ferrous), ממצאים העולים בקנה אחד עם המנגנון הבקטריוצידי של וויטמין C. הוויטמין מחזר ברזל לצורה זו, כאשר יונים אלו מגיבים עם החמצן ליצירת רדיקאלים הידרוקסיליים, הפוגעים בשיירי דנ"א ומובילים למות התא.

 

על-בסיס נתונים אלו, החוקרים מציעים כי הוספת וויטמין C למשטרי הטיפול עשויה להביא לקיצור משך הטיפול הנדרש, העומד כיום על 6-24 חודשים. חוסר היענות לטיפול האנטיביוטי מעודד התפתחות חיידקים עמידים לטיפול תרופתי.

 

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת התועלת של כמות רבה של וויטמין C בדיאטה כנגד שחפת ועל התפתחות תרופות בקטריוצידיות המבוססות על ייצור רדיקאלים חופשיים.

 

Nat Comm. Published online May 21, 2013

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני