חדשות

מתן קורטיקוסטרואידים במינון נמוך עד בינוני כרוך בשיעור תופעות לוואי גבוה (מתוך Annals of Rheumatic Diseases)

27/11/2009

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה בגיליון דצמבר 2009 של ה- Annals of Rheumatic Diseases, עולה כי מתן קורטיקוסטרואידים במינון נמוך עד בינוני לחולים עם מחלות דלקתיות שונות, היה כרוך בשכיחות גבוהה של תופעות לוואי.

 

החוקרים כותבים כי קורטיקוסטרואידים מהווים טיפול שכיח במחלות דלקתיות. לדבריהם, ידוע כי מתן של קורטיקוסטרואידים במינון גבוה עלול להוביל לתופעות לוואי משמעותיות, אך עד כה לא נערכה בדיקה יסודית להערכת שיעור תופעות הלוואי הכרוך במתן קורטיקוסטרואידים במינון נמוך עד בינוני, שהינו טיפול שכיח יותר.

 

החוקרים ערכו סקירת ספרות מקיפה, וחיפשו אחר מחקרים המתארים תופעות לוואי של טיפול בקורטיקוסטרואידים בחולים עם מחלות דלקתיות כרוניות. 28 המחקרים שנבחרו לאחר סינון כללו 2,382 מבוגרים, אשר קיבלו טיפול חדש בקורטיקוסטרואידים במינון שווה ערך ל-30 מ"ג Prednisolone ביום או פחות, וכן מחקרים בהם רק חלק מהמשתתפים קיבלו טיפול שכזה. מינון נמוך של קורטיקוסטרואידים הוגדר כעד 7.5 מ"ג ליום, ומינון בינוני הוגדר כ-7.5-30 מ"ג ליום. יעד המחקר העיקרי היה שיעור תופעות הלוואי הכולל שדווח בסך המטופלים, כתופעות לוואי ל-100 שנות אדם.

 

החוקרים מציינים כי משתתפי המחקרים סבלו מ-Rheumatoid Arthritis (RA), Temporal Arteritis או Polymyalgia Rheumatica (PMR), או מחלת מעי דלקתית (IBD). לדבריהם, המחקרים על חולי IBD כללו טיפול סטרואידלי במינון נמוך עד בינוני, משך מעקב קצר יותר וניטור תופעות לוואי קפדני יותר, בעוד שבמחקרים על חולי RA או PMR נבדקו מינוני טיפול נמוכים יותר ונערך מעקב ארוך יותר.

 

מתוצאות המטה-אנליזה עולה, כי שיעור תופעות הלוואי בכלל המחקרים היה 150 ל-100 שנות אדם (95% CI 123-169). החוקרים מדווחים כי שיעורי תופעות הלוואי היו גבוהים יותר במחקרים על חולי IBD, ומציינים שהדבר צפוי לאור הניטור הקפדני יותר. שיעור תופעות הלוואי היה 43 ל-100 שנות אדם ב-14 מחקרים שכללו 796 חולי RA (95% CI 30-55), לעומת שיעור של 555 ל-100 שנות אדם שנצפו ב-10 מחקרים על 1,419 חולי IBD (95% CI 391-718). החוקרים מוסיפים כי לא נמצא קשר בין איכות המחקרים ובין שיעור תופעות הלוואי שדווח.

 

תופעות הלוואי השכיחות ביותר כללו הפרעות פסיכולוגיות והתנהגותיות, רובן מינוריות, ולאחריהן תופעות של דרכי העיכול, כגון דיספפסיה ודיספגיה. החוקרים מציינים כי בקרב משתתפים עם IBD נצפו בשכיחות הגבוהה ביותר תופעות לוואי של דרכי העיכול, ואחריהן תופעות לוואי נוירולוגיות, אנדוקריניות ומטבוליות.

 

החוקרים מסכמים כי בחולים שטופלו בקורטיקוסטרואידים במינון נמוך עד בינוני נמצא שיעור גבוה של תופעות לוואי. הם מציינים כי שיעור זה משתנה בקבוצות החולים השונות, כאשר שיעור תופעות הלוואי הנמוך ביותר נצפה בחולי RA והגבוה ביותר בחולי IBD, וכותבים כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

 

 

Ann Rheum Dis 2009; 68: 1833-8

 

לידיעה ב-NeLM

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני