מאמרי מערכת

בדיקות הדמיה של דרכי השתן

31/10/2006

 

לפני ארבעים שנה, שיטת ההדמיה היחידה להדגמת הכליות הייתה באמצעות חומר ניגוד שהוזרק לתוך הוריד או ישירות לדרכי השתן –  . intravenous or retrograde  pyelography היום שיטה זו בשימוש למטרה אחת בלבד  והיא הדגמת השופכנים.

כיום קיים  מגוון של שיטות להדגמת דרכי השתן, ועלינו לבחור באיזו מהן להשתמש. הבחירה תלויה בגיל  הנבדק  ובתלונותיו. רוב הנשים ההרות היום נבדקות בבדיקת אולטרה-סאונד  - בבדיקה על שמעית. כאשר מתגלה סטייה   בכליות העובר או בדרכי השתן יש צורך לחזור על הבדיקה לאחר הלידה. מומים מלידה מופיעים בשתיים מאלף לידות, לכן אנחנו נתקלים בבעיה זו לא פעם. כמו בעובר כך גם לאחר הלידה הבדיקה המתאימה במקרים אלה היא בדיקת האולטרה-סאונד.

ההוריות לביצוע בדיקת אולטרה-סאונד ביילוד הן כדלקמן:-

מום שהתגלה בזמן ההיריון

הפרעות בהטלת השתן

גוש בבטן

מומים באברי המין

עלייה בלחץ הדם

אלח דם

מיימת

היתרונות של בדיקת האולטרה-סאונד הם בנגישות הנוחה לבדיקה:- אין צורך בהכנה, ובחומר ניגוד ואין סכנה מקרינה רדיואקטיבית. החיסרון הוא שאמינות הבדיקה תלויה במיומנות הבודק. בשנים האחרונות שופרו המכשירים. במכשור החדיש – high resolution transducers-   ניתן לקבל  פרטים מדויקים לגבי מספר הכליות, צורתן, גודלן ומיקומן. הבדיקה מאפשרת לקבל נתונים על מצבים פתולוגיים  דוגמת סתימה באזור ה uretero pelvic junction,   וה  uretero-vesical junction, ונוכחות של שסתום בשופכה. הבדיקה תגלה גם hydronephrosis  והגדלת הכליה כתוצאה מ multicystic kidney disease ,  non-polycystic nephromegaly,  neuroblastic nephroma  ו  renal cystic disease.  הבדיקה מאפשרת לנו להבחין בין ה cortex   לבין ה medulla    ולגלות הסתיידות בתוך רקמת הכליות.

בדיקת כיס השתן בשיטת האולטרה-סאונד תספק מידע לגבי  הצורה של כיס השתן, לגבי עובי הדופן ולנוכחות אבנים. כן תגלה הבדיקה התרחבות של השופכן. כאשר הבדיקה מעלה חשד של  שסתום בשופכה – posterior urethral valve-  רצוי להזמין  cystourethrography  לאישור האבחנה. בבדיקת אולטרה-סאונד בלוטות יתרת הכליות, האדרנלים, נראים בברור ולכן תתגלה  גם פתולוגיה  בבלוטות אלה. 

אברי המין הפנימיים הנקביים, הרחם והשחלות נראים היטב ביילוד לאחר שעברו גירוי ההורמונאלי בהריון. סתימה של פי הטבעת, imperforate anus  גם  היא תיראה בבדיקת אולטרה-סאונד.

מיימת הכליה, hydronephrosis,  יכולה להיות משנית לסתימה בדרכי השתן אבל יכולה להופיע בלי סתימה. מיקום  הסתימה בבדיקת אולטראסאונד על פי רוב בחיבור בין השופכן לבין  אגן הכליה.

אולטרה-סאונד ייתן לנו תמונה של  התרחבות של השופכן בשלושה מצבים:-

התרחבות ראשונית של השופכן – primary mega ureter  בלי  סתימה כלשהי היצרות בקצה התחתון של השופכן או אורטרוצלה .

שופכן אקטופי, דהיינו שופכן שאינו נמצא במקומו האנטומי הרגיל, ולכן נוטה להיסתם.

בבדיקת האולטר-סאונד של העובר נוכל גם לגלות זרימה חוזרת של שתן מכיס השתן לשופכן – רפלוקס – הגורמת להתרחבות השופכן ואגן הכליה. מצב זה יכול  להיות זמני. לא פעם אנחנו רואים יילוד בו  דרכי השתן תקינות לגמרי, בעת שבחיים העובריים נמצאה התרחבות ניכרת של דרכי השתן.

הסקירה מופיעה ב ירחון Pediatric Clinics of North America  מחודש יוני 2006. נמשיך בסקירה בחודש הבא.


לשאלת ההשתלמות

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני