מאמרי מערכת

תפקיד ה Procalcitonin בהקטנת מספר הציסטוגרפיות המבוצעות בילדים עם זיהום בדרכי השתן/מאת ד''ר גרינשטיין , עורך אורולוגיה

30/12/2006

Procalcitonin נמצא בשימוש קליני כמדד לתגובה דלקתית סיסטמית. מקורו מתאי C של בלוטת התריס והוא משמש כפרקוסור של קלציטונין.

במצב הרגיל הוא מתפרק בבלוטה ואיננו מופרש לדם. במצבים של דלקת סיסטמית ומצבי אלח דם הוא מופרש כנראה מרקמות דלקתיות כי הוא מופיע גם אצל חולים לאחר כריתה שלמה של בלוטת התריס. וכאמור רמתו בדם עולה במצב דלקת כללית ויורדת לאחר שהמצב חולף.

 

ילדים עם זיהום בדרכי השתן עוברים לאחר החלמתם בדיקת ציסטוגרפיה במטרה לגלות האם הם סובלים מרפלוקס של שתן לדרכי השתן העליונות. כמובן שרק בחלק קטן מהילדים אכן מודגם רפלוקס. המאמר הבא שבו נכללו גם ילדים מישראל בדק האם ניתן להקטין את מספר הציסטוגרפיות המבוצעות בילדים אלה תוך התחשבות ברמת ה Procalcitonin שנמצא אצלם.

 

בעבודה נבדקו 398 ילדים בגיל 4 חודשים ועד 4 שנים עם זיהום ראשון בדרכי השתן המלווה בחום. כולם עברו ציסטוגרפיות לאיתור רפלוקס שנמצא ב 25% מהילדים.

רמות Procalcitonin היו גבוהות יותר,  עם מובהקות סטטיסטית, אצל ילדים עם רפלוקס בהשוואה לאלה שלא נמצא אצלם רפלוקס.  ( 1.6 ng/mL לעומת ( 0.7 ng/mL.

הרגישות הייתה 100% בילדים עם רפלוקס בדרגה 4 ומעלה. (והסגוליות 43%).

לאור התוצאות, לדעת המחברים,  ניתן באמצעות בדיקת Procalcitonin  לזהות את הילדים הנמצאים בסיכון גבוה לרפלוקס בדרגה גבוהה -  ורק אצלם לבצע את הציסטוגרפיה - ובכך ולהימנע מבצוע ציסטוגרפיות בילדים עם סיכון נמוך.

 

 

Leroy S, Romanello C, Galetto-Lacour A, Smolkin V, Korczowski B, Rodrigo C, Tuerlinckx D, Gajdos V, Moulin F, Contardo M, Gervaix A, Halevy R, Duhl B, Prat C, Borght TV, Foix-L'helias L, Dubos F, Gendrel D, Breart G, Chalumeau M.: Procalcitonin to Reduce the Number of Unnecessary Cystographies in Children with a Urinary Tract Infection: A European Validation Study. J Pediatr. 2007 150:89-95, 2007.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני