מאמרי מערכת

האם סוג הטיפול (ניתוח לעומת הזרקה) ברפלוקס שתן למערכת השתן העליונה משפיע על שכיחות הדלקות במערכת השתן בילדים / מאת פרופ' גרינשטיין עורך אורולוגיה

03/07/2008

הטיפול הקלאסי בילדים עם דרגה גבוה של רפלוקס למערכת שתן עליונה, אשר סובלים מדלקות שתן חוזרות למרות טיפול אנטיביוטי מונע היה ניתוח השקה מחדש של השופכן הפגוע. בשנים האחרונות מקובל יותר ויותר להזריק באזור פיית השופכן חומרים שונים אשר גורמים לתגובה של הרקמה סביב פיית השופכן ומונעים בכך את עליית השתן לשופכן ולכליה. ה dextranomer/hyaluronic acid ( Deflux®) הוא החומר המקובל כיום בשימוש. אחת השאלות שנותרו לא פתורות היא האם יש הבדל בתוצאות לטווח ארוך בין הניתוח לבין ההזרקה. המידע המובא במחקר הבא יכול לשמש אותנו כאשר אנו מדיינים עם הורים טפול ברפלוקס של דרכי השתן .

 

העבודה הבאה מאטלנטה גורג'יה שבארה"ב השוותה את שכיחות דלקות השתן אצל ילדים שטופלו עקב רפלוקס בניתוח והשוותה את הממצאים לילדים שטופלו בהזרקת .dextranomer/hyaluronic acid

.

נבדקו נתוני 43 ילדים עם רפלוקס בדרגה II-IV .אשר טופלו בהזרקה דרך השופכה של  dextranomer/hyaluronic acid.  ונבדקו נתוני 33 ילדים שעברו ניתוח תיקון ניתוחי. רק ילדים שהבריאו לאחר הטיפול (רפלוקס דרגה 0) נכללו בניתוח התוצאות. כל הילדים סבלו מדלקות שתן עם חום לפני הטיפול ברפלוקס. לא נכללו נתוני ילדים שאובחנו עם הרחבה של מערכת השתן עוד ברחם, לאחר השתלת כליה, שלפוחית נוירוגנית, דיספלזיה של הכליה, דרגה I ו V של הרפלוקס, כאלה שעברו גם ניתוח וגם פעולה אנדוסקופית, ואלה שסובלים הפרעות השתנה ועצירות. נבדקו נתונים לגבי גיל, דרגת הרפלוקס, ממצאים בבדיקת שתן כללית ותרבית.  

 

אבחנה של דלקת השתן נקבעה כאשר בבדיקת תרבית שתן היו יותר מ 105 מושבות של חיידק בודד בילד שסובל מכאב בהשתנה, או החל להרטיב עם חום גבוה. דלקות שאובחנו כשבועיים לאחר הטיפול יוחסו לפעולה ולא נכללו בניתוח התוצאות.

  Asymptomatic bacteriuria לא נכללה בניתוח התוצאות כדלקת דרכי השתן.

 

נתוני 40 מטופלים בגיל ממוצע של 3.7 שנים  (30 בנות ו 10 בנים) שטופלו בהזרקה ו 29 מטופלים בגיל ממוצע של 4.6 שנים  (22 בנות ו 7 בנים ) שנותחו עברו עיבוד סטטיסטי. גיל ממוצע היה 3.7 שנים. זמן המעקב הממוצע היה כ 4 שנים לאחר הטיפול.

 

11 מטופלים מתוך 29 שעברו ניתוח (38%) סבלו מדלקת דרכי השתן. לעומת זאת רק 6 מתוך ה40 (15%) שטופלו בהזרקת  dextranomer/hyaluronic acid סבלו מדלקת p = 0.03.

 7 מטופלים מתוך 29 (24%) המנותחים סבלו מדלקת דרכי השתן עם חום גבוה לעומת 2 מתוך ה40 (5%) שטופלו בהזרקה  (p = 0.02).

 

המחברים מסכמים כי ילדים שהחלימו מהרפלוקס לאחר הזרקת dextranomer/hyaluronic acid סובלים פחות מדלקות חוזרות והמלוות בחום מאשר ילדים שהבריאו מהרפלוקס לאחר ניתוח פתוח.

 

  

Elmore JM, Kirsch AJ, Heiss EA, Gilchrist A, Scherz HC.: Incidence of urinary tract infections in children after successful ureteral reimplantation versus endoscopic dextranomer/hyaluronic acid implantation. J Urol. 179(6):2364-2367, 2008.

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני