חדשות

מבחן dipslide עשוי לאבחן במדויק בקטרוריה א-תסמינית במהלך ההיריון (מתוך Obstet Gynecol)

24/02/2009

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת פברואר של Obstetrics & Gynecology, עולה כי מבחן dipslide חיובי במהלך ההיריון עשוי לאבחן בצורה וודאית בקטרוריה א-תסמינית (נוכחות חיידקים בשתן ללא תסמינים), בעוד שתוצאה שלילית שוללת ביעילות נוכחות בקטרוריה.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך את הדיוק האבחנתי של טכניקת תרביתdipslide  בזיהוי בקטרוריה א-תסמינית במהלך ההיריון ולהעריך את הדיוק של מבחןdipslide  הבודק ניטרט ולויקוציט אסטרז כבדיקת סקר.

 

המחקר הנוכחי התנהל בתוך מחקר, שהשווה טיפול למשך יום מול טיפול של שבוע בבקטרוריה א-תסמינית. נשים הרות, שהיו במעקב שגרתי, סיפקו דגימות שתן שנאספו באמצע זרם השתן. תוך שימוש בתרבית שתן מסורתית כ"גולד סטנדרט", החוקרים חישבו יחסי סבירות חיוביים ושליליים ורגישות וספציפיות עבור תרבית המבוססת על dipslide, כמו גם עבור dipslides כימיים (ניטרט, לויקוציט אסטרז או שניהם).

 

בקרב 3048 נשים הרות, שעברו סיקור, השכיחות של בקטרוריה א-תסמינית הייתה 15%, כאשר Escherichia coli היה הפתוגן השכיח ביותר. עבור אבחון בקטרוריה א-תסמינית, יחס הסבירות עם תוצאה חיובית במבחןdipslide  היה 225 (רווח בר סמך 95% : 113-449), ממצא שהעלה את הסבירות לבקטרוריה א-תסמינית ל-98%. יחס הסבירות עבור תוצאתdipslide  שלילית היה 0.02 (רווח בר סמך 95% : 0.01-0.05), ממצא שהוריד את הסבירות לבקטרוריה מתחת ל-1%.

 

כש-dipslide  מסוג לויקוציט אסטרז, ניטרט או שניהם היו חיוביים, יחס הסבירות החיובי היה 6.95 (רווח בר סמך 95% : 5.80-8.33), ממצא שהעלה את הסבירות לבקטרוריה ל-54% בלבד. יחס הסבירות השלילי עבור dipslides אלה היה 0.50 (רווח בר סמך 95% : 0.45-0.57), ממצא שהפחית את הסבירות לבקטרוריה ל-8%.

 

סביר מאוד שלנשים הרות עם תוצאות מבחןdipslide  חיובית יש אבחנה מוחלטת של בקטרוריה א-תסמינית, בעוד שתוצאה שלילית שוללת ביעילות נוכחות בקטרוריה. למבחן dipslide, שמודד ניטרט ולויקוציט אסטרז יש רגישות נמוכה לשימוש כבדיקת סקר עבור בקטרוריה א-תסמינית במהלך ההיריון.

 

מגבלות המחקר הנוכחי ושל גישת ה-dipslide  כוללות חוסר יכולת לקבוע רגישויות החיידקים ולכן יש צורך במתן אנטיביוטיקה רחבת טווח, העבודה שמבחן ה-dipslide  בוצע במעבדה מומחית על ידי מיקרוביולוג מיומן, יכולת מוגבלת של הכללת ממצאי המחקר, העובדה שה-dipslides  אוחסנו בטמפרטורת החדר לפני שעברו אינקובציה דבר שיכול להוביל להערכת יתר של ספירות החיידקים, העובדה שעדיין יש צורך בתרבית הכמותית המסורתית לקביעת הפתוגן ורגישותו לאנטיביוטיקה, עיכוב בהשגת תוצאות הבדיקה עד ל-24 שעות וחוסר ביכולת של ה-dipslide  להבדיל בין בקטרוריה א-תסמינית הנגרמת על ידי פתוגנים אחרים מלבד E coli.

 

החוקרים מסכמים ואומרים כי כשלוקחים בחשבון את הדיוק הגבוה באבחון בקטרוריה א-תסמינית ואת היתרונות הקשורים לשימוש, יש לשקול את מכשירי ה-dipslide  כתחלופה לתרביות המסורתיות. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים במצבים יותר מעשיים לפני שממליצים על שימוש בשיטה כבדיקת סיקור. אין לעודד בדיקותdipslide  המבוצעות רק פעם אחת בביקור הטרום לידתי הראשון בגלל הדיוק הנמוך שלהם באבחון בקטרוריה א-תסמינית.

 

 

Obstet Gynecol. 2009;113:346–352

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני