חדשות

מקומה של פרוביוטיקה בטיפול ובמניעה של זיהומים בדרכי המין והשתן (מתוך Journal of Chemotherapy)

09/08/2009

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון Journal of Chemotherapy עולה כי השימוש בזנים מסוימים של לקטובצילוס לשם מניעה וטיפול בזיהומים חוזרים בדרכי המין והשתן הינו מבטיח, ובמיוחד עבור נרתקת חיידקית חוזרת (Recurrent Bacterial Vaginosis).

החוקרים מסבירים כי תכשירים פרוביוטיים מצויים בשימוש הולך וגובר לטיפול ולמניעה של זיהומים אורוגניטליים. עם זאת, קיים מחסור בהערכה של יעילותם כנגד זיהומים אורוגניטליים רציניים.

 

לפיכך, ביקשו החוקרים לבצע סקירת ספרות סיסטמטית במטרה לקבוע מהי יעילותם של תכשירים פרוביוטיים למניעה ולטיפול בשלושה זיהומים עיקריים של דרכי המין והשתן: נרתקת חיידקית, קנדידיאזיס וולוו-ואגינלית וזיהום של דרכי השתן (Urinary tract infection, UTI). החוקרים עשו שימוש במאגרי נתונים ממוחשבים מרובים על מנת לאסוף מידע ממחקרים קליניים אשר בחנו את השימוש בתכשירים המכילים לקטובצילוס למניעה או לחילופין לטיפול בזיהום אורוגניטלי.

 

מבין 25 מחקרים שנכללו בסקירה, 18 מהם בחנו את השימוש בתכשיר המכיל לקטובצילוס לטיפול או למניעה של זיהומים אורוגניטליים, ושבעה מחקרים התמקדו בקולוניזציה של הנרתיק בפרט. ארבעה מחקרים כללו חולות עם קנדידיאזיס נרתיקית, חמישה מחקרים כללו חולים עם UTI ו-8 מחקרים כללו חולות עם נרתקת חיידקית. לבסוף, מחקר יחיד כלל כמה סוגים של זיהומים של דרכי המין והשתן.

 

ככלל, מצאו החוקרים כי לקטובצילוסים היו מועילים עבור הטיפול בחולות עם נרתקת חיידקית. לא נצפה יתרון ברור עבור חולות עם קנדידיאזיס או UTI.

 

בין מגבלות הסקירה, מכירים החוקרים בכך שהמחקרים היו הטרוגניים באופיים, וכי אחדים מהם התבססו על מדגם קטן בלבד.

 

החוקרים מסכמים כי השימוש בזנים מסוימים של לקטובצילוס, כגון L. rhamnosus GR-1 ו-L. reuteri, לצורך המניעה והטיפול בזיהומים חוזרים של דרכי המין והשתן הינו מבטיח, ובמיוחד כך עבור נרתקת חיידקית חוזרת. עם זאת, הם מציינים כי מיעוט המידע לגבי שימוש בפרוביוטיקה כנגד זיהומים בדרכי השתן וקנדידיאזיס וולוו-ואגינלית מונע ניסוח המלצות חד משמעיות בנושא. הם מוסיפים כי יש צורך בעריכת מחקרים נוספים גדולים לגבי סוגי הזנים של לקטובצילוס, המינון שלהם, אופן מתן התרופה והנשא המיטביים.

 

J Chemother 2009;21(3):243-52

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני