חדשות

מהי חשיבות זמן הכפלה מוקדם של רמות PSA בחולים לאחר כריתת ערמונית? (מתוך BJU Int )

05/12/2009

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

בגברים עם הישנות ביוכימית של סרטן הערמונית לאחר כריתה רדיקאלית של הערמונית, זמן הכפלה מוקדם של רמות PSA, כפי שנקבע על-פי בדיקות רגישות להערכת רמות PSA, אינו עומד בקורלציה טובה עם זמן הכפלה סטנדרטי של רמות PSA, כך פורסם במאמר חדש במהדורת דצמבר של BJU International.

 

זמן הכפלה מוקדם של רמות PSA הוגדר כמרווח הזמן מהבדיקה הראשונה בה תועדה רמת PSA של 0.01 ננוגרם למ"ל או פחות, עד לבדיקה הראשונה בה רמת  PSA עמדה על 0.20 ננוגרם למ"ל ומעלה. זמן הכפלה סטנדרטי של רמות PSA חושב לפי רמות PSA של 0.20 ננוגרם למ"ל, לפחות.

 

החוקרים מסבירים כי חשיבות המחקר נובעת מכך שמהממצאים עולה כי אין משמעות לעליה מהירה בערכי PSA ברמות נמוכות מאוד – פחות מ-0.2 ננוגרם למ"ל. לאור זאת, יש לשקול במקרים אלו את האפשרות של טיפול קרינתי, ואין להניח כי מדובר במחלה גרורתית ולכן אין מקום להקרנות, רק לאור עליה מהירה מאוד בערכי PSA.

 

החוקרים מציינים כי הבדיקות האולטרה-רגישות להערכת רמות PSA מצויות כיום בשימוש נרחב. יתרה מזאת, מחקר אחרון דיווח כי קרוב ל-60% מהחולים עם הישנות ביוכימית עוברים טיפול הצלה לפני שחושב זמן ההכפלה של רמות PSA.

 

החוקרים מוסיפים כי העליות בערכי PSA הן מתחת להגדרה הסטנדרטית של הישנות ביוכימית, והקורלציה עם זמן הכפלה סטנדרטי של רמות PSA אינה-ברורה. במטרה לבחון את הנושא הם סקרו את הנתונים אודות 157 גברים שעברו כריתה רדיקאלית של הערמונית בהם ניתן היה לחשב את זמן ההכפלה המוקדם של ערכי PSA וזמן ההכפלה של PSA.

 

אעפ"י שתועדה קורלציה מובהקת בין זמן הכפלה מוקדם של ערכי PSA וזמן הכפלה של ערכי PSA, הקשר הכולל היה בינוני עד גרוע. למעשה, רק ב-39% מהגברים עם זמן ההכפלה המוקדם הקצר ביותר (פחות משלושה חודשים), זמן ההכפלה הסטנדרטי של רמות PSA עמד על פחות מתשעה חודשים.

 

עם זאת, החוקרים מסכמים וכותבים כי זוהתה קורלציה בין זמן הכפלה מוקדם ממושך ובין זמן הכפלה ממושך של ערכי PSA, ולכן ניתן להיעזר בבדיקות אלו לזיהוי גברים בסיכון נמוך לתמותה ספציפית על-רקע סרטן ערמונית בשלב מוקדם מאוד בהישנות הביוכימית.

 

BJU Int 2009;104:1604-1609

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני