חדשות

ירידה מתונה במשקל הגוף עשויה להפחית דליפת שתן (Obstet Gynecol)

02/08/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

בנשים בעלות עודף-משקל והפרעות בשליטה במתן שתן, תתכן הקלה בתסמינים בעקבות ירידה מתונה במשקל הגוף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת אוגוסט של Obstetrics & Gynecology.

 

לדברי החוקרים, עודף-משקל, במיוחד באזור הבטן, הינו אחד מגורמי הסיכון לאי-נקיטת שתן, ומחקרים מצאו כי הפחתת המשקל העודף עשויה לסייע במניעת הבעיה או להקל על התסמינים. עם זאת, לא היה ידוע כמה בדיוק יש לרדת במשקל על-מנת ליהנות מההשפעה החיובית.

 

מהמחקר עולה כי בנשים בעלות עודף-משקל והשמנת-יתר תכן תועלת כבר עם ירידה של 5-10% ממשקל הגוף ההתחלתי. טווח זה נחשב ירידה מתונה במשקל הגוף בנשים בעלות עודף-משקל משמעותי.

 

במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר 338 נשים בעלות עודף-משקל והשמנת-יתר, עם אי-נקיטת שתן, שחולקו באקראי לתכנית לירידה במשקל, המתמקדת בדיאטה, פעילות גופנית ושינוי התנהגותי, או לקבוצת ביקורת, שנחשפה לתכני הדרכה בנוגע לאורח חיים בריא וירידה במשקל.

 

במהלך 18 חודשים, הנשים מילאו יומן בו עקבו אחר תסמיני בריחת שתן בכל שבוע.

 

החוקרים מצאו כי בנשים שירדו 5-10% ממשקל הגוף ההתחלתי, תועד סיכוי גבוה פי 2-4 להקלה משמעותית בתסמיני אי-נקיטת שתן.

 

ירידה משמעותית  הוגדרה כירידה של לפחות 70% במספר אירועי דליפת שתן בכל שבוע.

 

54% מהנשים שירדו 5-10% ממשקל הגוף ההתחלתי, דיווחו על ירידה משמעותית בתסמינים לאחר 18 חודשים, זאת בהשוואה ל-37% מהנשים שעלו במשקלן.

 

החוקרים מאמינים כי התוצאות אמורות לעודד נשים, מאחר שירידה במשקל בהיקף זה היא ברת-ביצוע בנשים רבות בעלות עודף-משקל.

 

נשים שחולקו לקבוצת התערבות קיבלו הדרכה בנוגע לדיאטה שכללה 1,200-1,800 קלוריות ביום, עם פעילות גופנית עד 3 פעמים בשבוע. כמו כן, הן לקחו חלק בפגישות שהתמקדו בשינוי אורחות חיים.

 

התכנית ארכה שישה חודשים; נשים שירדו במשקל המשיכו לתכנית "אחזקה" שהתמקדה במוטיבציה לשמור על השינויים באורחות החיים; עם פגישות קבוצתיות אחת לשבועיים.

 

לנשים בקבוצת הביקורת הציעו קורסים שכללו ייעוץ כללי בנוגע לתזונה, פעילות גופנית וירידה במשקל, עם סך כולל של שבעה קורסים במהלך 18 חודשים.

 

עד תום המחקר, מרבית הנשים שמרו על ירידה מסוימת במשקל; 21% היו בטווח 5-10%, בעוד ש-25% ירדו יותר ממשקל גופן. 25% עלו במשקל.

 

כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים המשפיעים על הסיכון לאי-נקיטת שתן – כולל גיל מתקדם, עישון והריונות מרובים – הם מצאו כי בקרב נשים שאיבדו 5-10% ממשקל גופן ההתחלתי, הסיכוי לירידה משמעותית באירועי אי-נקיטת שתן במהלך תקופת המחקר, היה גבוה פי 2-4, בהשוואה לנשים שעלו במשקל.

 

עם זאת, ירידה גדולה יותר במשקל לא הובילה לתועלת נוספת.

 

החוקרים מציינים כי טיפולים אחרים לאי-נקיטת שתן, כולל טיפול תרופתי, מכוונים כנגד הבעיה עצמה. לירידה במשקל, לעומת זאת, טווח תועלת נרחב בנשים בעלות עודף-משקל.\

 

Obstet Gynecol 2010

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני