חדשות

האם יש לבדוק את קיומו של זיהום בדרכי השתן בכל הקשישים המגיעים לחדר המיון בעקבות נפילה? (מתוך כנס SCCM)

27/01/2011

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

בעקבות תוצאותיו של מחקר חדש אשר הוצג בכנס ה-Critical Care Congress השנתי של ה-Society of Critical Care Medicine (SCCM) מציעים החוקרים כי על כל הקשישים המגיעים לחדר מיון בעקבות נפילה וחבלה לעבור בדיקה לנוכחות זיהום בדרכי השתן (Urinary tract infection, UTI).

 

החוקרים מסבירים כי UTI קיים הינו שכיח למדי בקרב נבדקים מעל גיל 65 שנים, וכי לפספוס האבחנה עלולות להיות השלכות מזיקות, כגון סיכון מוגבר לאלח דם, צורך באשפוז ממושך ואף שיעור מוגבר של תמותה.

 

במחקר הנוכחי סקרו החוקרים מידע ביחס ל-3,167 חולים, לרבות 912 חולים בגילאי 65 שנים ומעלה- אשר התקבלו ליחידת הטראומה במרכזם בין החודשים ינואר 2009 ויולי 2010. הם מציינים כי UTI קיים אובחן וטופל ב-6.5% מהחולים המבוגרים מגיל 65 שנים, לעומת 0.7% בלבד בקרב חולים צעירים יותר (OR, 7.4; p<0.001).

 

בנוסף, נמצא כי ההימצאות של UTI קיים הייתה כפולה כמעט בקרב החולים המבוגרים אשר נחבלו בעקבות נפילה (7.2%) בהשוואה לאלו שהגיעו בעקבות חבלה שאירעה במנגנון אחר (4.1%), אם כי ממצא זה לא הגיע לכדי מובהקות סטטיסטית.

 

בכל הנבדקים אשר התקבלו בעקבות חבלה, מציינים החוקרים, UTI קיים היה קשור באשפוז ממושך יותר (4.6 ימים בממוצע לעומת 3.4 ימים; p=0.006), וזאת ללא תלות בגיל.

 

לדברי החוקרים, UTI עשוי להוות סמן ל'שבריריות'. כאשר אדם סובל מזיהום, הם מסבירים, הוא חלש יותר, וידוע כי אנשים מבוגרים נוטים יותר לסבול מזיהומים בדרכי השתן, דבר העשוי לתרום להיארעותן של נפילות. בנוסף, חשוב לדבריהם לאבחן UTI על מנת להעניק לחולים את הטיפול הנדרש.

 

החוקרים מוסיפים כי באם החולה סובל משבר המצריך שימוש בחומר מלאכותי ובמקביל סובל מ-UTI שלא אובחן, הרי שהדבר עלול להגביר את הסיכון לזיהום סביב החומר הזר. לעומת זאת, באם יאובחן ה-UTI עם קבלתם, ניתן יהיה להתחיל טיפול מתאים ולמנוע סיבוך שכזה.

 

מתוך כנס ה-Critical Care Congress השנתי של ה-Society of Critical Care Medicine (SCCM), אשר נערך בחודש ינואר 2011 בסן-דייגו, קליפורניה.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני