חדשות

האם מיץ חמוציות מונע זיהומים בדרכי השתן? (Cochrane Database Syst Rev)

19/10/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מאחר שהתועלת במניעת זיהומים בדרכי השתן היא נמוכה, לא ניתן להמליץ על צריכת מיץ חמוציות למניעת זיהומים אלו, כך עולה מתוצאות סקירה סיסטמית שפורסמה ב-Cochrane Review. זהו העדכון השלישי של סקירה קודמת באותו נושא, שפורסמה לראשונה בשנת 1998 ולאחר מכן עודכנה ב-2004 ו-2008.

 

לדברי החוקרים, כעת לאחר עדכון הסקירה עם מחקרים נוספים, מהתוצאות עולה כי מיץ חמוציות אף פחות יעיל במניעת זיהומים בדרכי השתן מכפי שעלה בעדכון הקודם.  

 

החוקרים כותבים כי מאחר והשימוש במיץ חמוציות למניעה וטיפול בזיהומים בדרכי השתן הפך נפוץ בעשורים האחרונים, הם ביקשו עתה לקבוע את היעילות של מוצרי חמוציות במניעת זיהומים בדרכי השתן באוכלוסיה בסיכון. הם ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, EMBASE ו-Cochrane Central Register of Controlled Trials ובמאגרים ממוחשבים עד יולי 2012, כמו גם ברשימת המקורות של מחקרים וסקירות רלבנטיים.

 

הסקירה כללה מחקרים אקראיים ומבוקרים או מבוקרים-חלקית להערכת מוצרי חמוציות למניעת זיהומים בדרכי השתן. שני סוקרים בחנו באופן בלתי-תלוי את הנתונים ואספו מידע אודות השיטות, החולים, ההתערבויות והתוצאות, כולל היארעות זיהומים תסמיניים בדרכי השתן, תרביות חיוביות, תופעות לוואי והיענות לטיפול.

 

מבין 24 מחקרים עם קרוב ל-4,500 משתתפים, 10 מחקרים נכללו בעדכון בשנת 2008; לפיכך, 14 מחקרים נוספו לסקירה הנוכחית. המחקרים השוו מיץ חמוציות אל מול פלסבו, העדר כל טיפול, מים, Methenamine Hippurate, טיפול אנטיביוטי או Lactobacillus.

 

בהשוואה לפלסבו, מים או העדר כל טיפול, לא נמצא קשר בין מוצרי חמוציות ובין הפחתה משמעותית של זיהומים תסמיניים בדרכי השתן (יחס סיכון של 0.86). מוצרי חמוציות גם לא סיפקו הגנה נראית באף אחת מתת הקבוצות שנבחנו, כולל נשים עם זיהומים חוזרים בדרכי השתן, אנשים מבוגרים, נשים הרות, ילדים עם זיהומים חוזרים בדרכי השתן, חולים עם מחלות ממאירות וחולים עם שלפוחית נוירופתית או נזק ספינאלי.

 

בהשוואה לטיפול אנטיביוטי, מיץ חמוציות לא היה שונה משמעותית ביעילותו בנשים או בילדים, כך לפי שלושה מחקרים קטנים. תופעות לוואי במערכת העיכול היו דומות עם מוצרי חמוציות ועם פלסבו או העדר כל טיפול (יחס סיכון של 0.83).

 

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר, כולל היענות נמוכה ושיעורי פרישה שהיו גבוהים במחקרים רבים.  

 

החוקרים אינם רואים צורך במחקרים נוספים להערכת ההשפעה של מיץ חמוציות, שכן מרבית המחקרים הזמינים כיום מעידים כי התועלת קטנה, לכל היותר, עם שיעורי פרישה גבוהים מהמחקרים. ייתכן ויש מקום לערוך מחקרים נוספים להערכת מוצרי חמוציות דוגמת טבליות וקפסולות, אך רק בנשים עם זיהומים חוזרים בדרכי השתן, ורק מוצרים המכילים את הכמות המומלצת של החומר הפעיל.

 

Cochrane Database Syst Rev. Published online October 16, 2012

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני