חדשות

אבחנה וטיפול בזיהומים בדרכי השתן בחולים לא-מאושפזים (JAMA)

16/11/2014

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים מומחים כי יש התוויה לטיפול אנטי-מיקרוביאלי מיידי ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole, Nitrofurantoin, או Fosfomycin (שם מסחרי  MONUROL ) באנשים בוגרים עם דלקת חדה של שלפוחית השתן. עליה בשיעורי העמידויות של חיידקים מסבכת את הטיפול במצבים אלו ויש להשלים הערכה פרטנית של גורמי הסיכון לעמידות וסבילות הטיפול לבחירת משטר הטיפול האמפירי הטוב ביותר.

 

המומחים כותבים כי זיהומים בדרכי השתן הם בין הגורמים הנפוצים ביותר לביקורים רפואיים וטיפול אנטיביוטי במבוגרים. העלייה בשכיחות עמידות חיידקים מהקהילה משפיעה על האבחנה והטיפול במצבים אלו. כעת הם ביקשו להגדיר את הגישה האופטימאלית לטיפול במקרים של דלקת חדה של שלפוחית השתן בנשים צעירות ובריאות ובנשים עם סוכרת ובגברים, ולהגדיר את הגישה האופטימאלית לאבחנה של דלקת חדה של שלפוחית השתן בחולים שאינם מאושפזים.

 

החוקרים ערכו חיפוש בספרות הרפואית אחר עדויות באשר למשטרי הטיפול הטובים ביותר, ע"י חיפוש במאגרי PubMed ו-Cochrane, אחר מחקרים בשפה האנגלית, שפורסמו עד 21 ביולי, 2014.

 

27 מחקרים אקראיים ומבוקרים (6,463 חולים), שש סקירות סיסטמיות ו-11 מחקרים תצפיתיים (252,934 משתתפים) נכללו בסקירה. דלקת חדה ולא-מסובכת של שלפוחית השתן בנשים ניתנת לאבחנה ללא ביקור במרפאה או תרבית שתן. Trimethoprim-Sulfamethoxazole (160/800 מ"ג, פעמיים ביום למשך שלושה ימים), Nitrofurantoin (100 מ"ג פעמיים ביום למשך 5-7 ימים) ו-Fosfomycin (3 גרם במנה חד-פעמית) הן אפשרויות טיפול קו-ראשון במקרים של דלקת חדה ולא-מסובכת של שלפוחית השתן.

 

פלאורוקווינולונים הינם טיפול יעיל אך יש לשמור תרופות אלו לזיהומים פולשניים יותר. תכשירי ביתא-לקטאם (Amoxicillin-Clavulanate ו-Cefpodoxime-Proxetil) אינם בעלי יעילות דומה לתכשירים שצוינו לעיל כאפשרויות טיפול קו-ראשון.

 

מומלץ טיפול אנטי-מיקרוביאלי מיידי, ללא דחיית הטיפול או הקלה בתסמינים בלבד באמצעות תכשירים דוגמת איבופרופן. עדויות ממחקרים תצפיתיים מוגבלים תומכות בטיפול במשך 7-14 ימים בזיהומים בדרכי השתן בגברים. על-סמך מחקר תצפיתי אחד ודעת המומחים, בנשים עם סוכרת וללא הפרעה בהתרוקנות שלפוחית השתן, הטיפול במקרים של דלקת חדה של שלפוחית השתן יהיה דומה לטיפול בנשים ללא סוכרת.

 

JAMA. 2014;312(16):1677-1684.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני