חדשות

ירידה בסיכון לפקקת ורידים עמוקים לאחר ניתוח בריאטרי (Annals of Surgery)

01/01/2020

 

ניתוח בריאטרי מלווה בירידה משמעותית בסיכון ארוך הטווח לתרומבואמבוליזם ורידי, בעיקר פקקת ורידים עמוקים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Surgery.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה מלווה בעליה של פי 2-3 בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי, כולל תסחיף ריאתי ופקקת ורידים עמוקים. ניתוח הינו גורם סיכון נוסף לתרומבואמבוליזם ורידי וההשפעה ארוכת הטווח של ניתוח בריאטרי על תרומבואמבוליזם ורידי עדיין אינה ידועה.

 

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הנתונים אודות 8,146 משתתפים שמנים, כולל 4,073 נבדקים לאחר ניתוח בריאטרי ומספר דומה של ביקורות תואמות.

 

במהלך חציון מעקב של מעט למעלה מעשר שנים, השיעורים המתוקנים של תרומבואמבוליזם ורידי היו נמוכים יותר משמעותית בקבוצת הניתוח הבריאטרי (1.7%), בהשוואה לקבוצת הביקורת (4.4%), עם מספר נדרש לטיפול למניעת מקרה אחד של תרומבואמבוליזם ורידי של 37 חולים.

 

הבדל זה נבע מהבדלים מובהקים סטטיסטית באירועי פקקת ורידים עמוקים (1.1% לאחר ניתוח בריאטרי, בהשוואה ל-3.4% בקבוצת הביקורת), בעוד ששיעור אירועי תסחיף ריאתי לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות.

 

שיעורי התמותה מכל-סיבה היו נמוכים יותר משמעותית בקבוצת הנבדקים לאחר ניתוח בריאטרי (1.3%), בהשוואה לקבוצת הביקורת (4%).

 

הירידה הבולטת ביותר בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי תועדה באלו עם השמנה בדרגה II (מדד מסת גוף של 35-40), עם השפעה קטנה יותר באלו עם השמנה בדרגה I (מדד מסת גוף של 30-35), ללא ירידה משמעותית באלו עם השמנה בדרגה III (מדד מסת גוף של מעל 40).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ניתוח בריאטרי הפחית את הסיכון ארוך הטווח לתרומבואמבוליזם ורידי, בהשוואה לביקורות תואמות שלא נותחו, אך הסיכון ארוך הטווח בשתי הקבוצות הללו נותר גבוה יותר משמעותית, בהשוואה לאלו שאינם סובלים מהשמנה.

 

Annals of Surgery, online December 17, 2019

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני