חדשות

זיהום בנגיף הקורונה לווה בסיכון מוגבר לקרישיות-יתר בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Gastroenterology)

21/06/2021

 

בגברים מבוגרים עם מחלת מעי דלקתית תועד סיכון מוגבר להתפתחות תרומבואמבוליזם ורידי לאחר הדבקה בנגיף הקורונה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש ביוצאי צבא, אשר פורסמו בכתב העת Gastroenterology.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות חולים עם מחלת מעי דלקתית ממערכת הבריאות של יוצאי צבא, אשר כללה נתונים אודות אירועי תרומבואמבוליזם ורידי בין תחילת אפריל בשנת 2020 ועד סוף מרץ בשנת 2021.

 

מדגם המחקר כלל 241 משתתפים, בגיל ממוצע של 69 שנים. כמעט כל המשתתפים היו גברים, כאשר 54% מהם אובחנו עם קוליטיס כיבית ו-46% אובחנו עם מחלת קרוהן. כמחצית מהמשתתפים נטלו טיפול ב-5-Aminosalicylic Acid.

 

מחלות הרקע הנפוצות בקרב החולים שנכללו במחקר כללו יתר לחץ דם (58%), סוכרת (31%) והפרעות קצב לב (20%). מבין החולים שנכללו במחקר, 31% נטלו טיפול כרוני בנוגדי-קרישה.

 

מהנתונים עולה כי 13.6% מהמשתתפים נדבקו בנגיף הקורונה, מביניהם, 21 חולים נדבקו בנגיף בתוך 30 ימים מאבחנה של תרומבואמבוליזם ורידי. יתרה מזאת, 5.1% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית אושפזו בשל זיהום בנגיף הקורונה.

 

החוקרים מדווחים כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית, זיהום בנגיף הקורונה לווה בסיכון גבוה פי שמונה להתפתחות תרומבואמבוליזם ורידי (יחס סיכויים של 8.15, p<0.001). עם זאת, כאשר הם התמקדו בחולים  תחת טיפול כרוני בנוגדי-קרישה, לא תועד קשר מובהק סטטיסטית בין אבחנה של זיהום בנגיף הקורונה ובין תרומבואמבוליזם ורידי.

 

מהנתונים עולה כי הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי היה גבוה יותר משמעותית בקרב חולים שלא נטלו נוגדי-קרישה לפני הזיהום בנגיף הקורונה (יחס סיכויים של 14.31, p<0.001).

 

ממצאי המחקר מעידים כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית אשר נדבקו בנגיף הקורונה קיים סיכון מוגבר משמעותית לתרומבואמבוליזם ורידי ולכן, בחולים אלו תתכן תועלת לטיפול מניעתי בנוגדי-קרישה.

 

Gastroenterology 2021

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני