חדשות

משקל עודף במשך שנים רבות פוגע באבי העורקים ובזיכרון בגיל העמידה (מתוך כנס מטעם ה-ESH)

17/06/2015

 

מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Hypertension עולה כי משקל עודף או השמנת-יתר החל מבגרות מוקדמת מלווה בעליה בנוקשות אבי העורקים וירידה בתפקוד הזיכרון סביב גיל 60 שנים.  החוקרים מדווחים כי ההשפעה השלילית הגדולה ביותר על תפקוד הזיכרון בשלב מאוחר יותר תוארה במשתתפים שפיתחו השמנה בגילאים הצעירים ביותר (בשנות השלושים לחייהם).  

 

המסר העיקרי העולה מהמחקר הוא כי חשיפה מצטברת להשמנה מגיל 36 שנים מלווה בפגיעה בתפקוד הזיכרון בשלב מאוחר יותר ונראה כי ההשפעה אינה תלויה בנוכחות מחלות לב וכלי דם.

 

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 1,233 משתתפים ממחקר עוקבה שכלל משתתפים שנולדו בשנת 1946 והיו בגילאי 60-64 שנים בשנים 2006-2010. החוקרים אספו נתונים מלאים אודות מדד מסת הגוף, מדד PWV (Pulse Wave Velocity), מדד הסתיידות אבי עורקים, ומדד CIMT (Carotid Intima-Media Thickness), שנקבעו בגילאי 36, 43, 53 ו-60-64 שנים.

 

להערכת תפקוד הזיכרון החוקרים השלימו מבחן שכלל מתן 15 מילים עם שתי שניות לזכור כל מילה, ולאחר מכן ביקשו מהנבדקים לכתוב את כל המילים שזכרו בתוך דקה אחת. המבחן בוצע שלוש פעמים לקביעת הציון הכולל.

 

המשתתפים סווגו לשבע קבוצות על-בסיס מדד מסת הגוף: משקל תקין (בכלל המחקר), התפתחות השמנה או עודף משקל בגילאי 36, 43, 53, או 60-64 שנים; התפתחות עודף-משקל או השמנה ולאחר מכן ירידה ללא עליה בקטגוריית מדד מסת הגוף; התפתחות השמנה או עודף-משקל ולאחר מכן ירידה ועליה בקטגוריית מדד מסת גוף אחת.

 

כאשר המשתתפים היו בגילאי 60-64 שנים, כצפוי, באלו עם עודף-משקל או השמנת-יתר תועדו רמות גבוהות יותר של סמני תסמונת מטבולית (לחץ דם, שומנים, המוגלובין מסוכרר) ורמות נמוכות יותר של לפטין ואדיפונקטין, בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין. במשתתפים אלו תועדו גם תוצאות פחות טובות במבחני זיכרון ומדדי CIMT, PWV ומדדי סידן באבי העורקים שהיו גבוהים יותר, בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין.

 

מהנתונים עולה קשר בין מדד מסת גוף גבוה יותר ובין תפקוד פחות טובות במבחני שליפת מילים, גם לאחר תקנון למין, קצב לב, השכלה ולחץ דם סיסטולי. בדומה, מדד PWV גבוה יותר לווה בתוצאות פחות טובות במבחן זה. עם זאת, לא תואר קשר בין CIMT ובין תוצאות מבחן זה.

 

הקשר בין מדד מסת הגוף ובין תוצאות מבחני זיכרון נותר דומה גם לאחר תקנון ל-PWV, עדות לכךך ששני הגורמים משפיעים באופן בלתי-תלוי על הזיכרון.

 

במשתתפים בעלי עודף-משקל או השמנה בגיל 36, שנותרו באותה קטגוריית משקל במהלך המעקב, תועדו התוצאות הכי פחות טובות במבחני זיכרון. מנגד, התועלת של ירידה במשקל על תפקוד הזיכרון אבדה כאשר המשתתפים עלו חזרה במשקל.

 

מתוך כנס מטעם ה- European Society of Hypertension

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני