חדשות

היתרונות והחסרונות של תיקון אנדווסקולארי של מפרצת אבי העורקים (JAMA Surg)

06/09/2015

 

במאמר שפורסם במהלך חודש ספטמבר בכתב העת JAMA Surgery מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי תיקון אנדווסקולארי במקום תיקון פתוח של מפרצת אבי עורקים בטני מלווה בסיכויי הישרדות גבוהים יותר, אך עם שיעורי התערבות חוזרת ושיעורי קרעים גבוהים יותר.

 

החוקרים בחנו את התוצאות בקרוב ל-24,000 מאושפזים שנדרשו לתיקון מפרצת אבי עורקים בטני, בין השנים 2001-2009, עם חציון מעקב של 3.3 שנים. 51.7% מהחולים השלימו תיקון אנדווסקולארי, ובחולים אלו תועדו שיעורי תמותה נמוכים יותר לאחר 30 ימים (1.54%) בהשוואה לאלו לאחר ניתוח פתוח (4.74%).

 

למעט תמותה מוקדמת, שיעור האשפוזים החוזרים מכל-סיבה ושיעורי דלקת ריאות בתוך 30 ימים היו דומים בין שתי הקבוצות. אלח-דם היה מעט נפוץ יותר באלו לאחר תיקון פתוח (0.50% לעומת 0.38%), אך זיהומים באתר הניתוח היו פחות נפוצים (0.91% לעומת 1.16%).

 

במהלך שלוש השנים הראשונות לאחר הפרוצדורה, בחולים לאחר תיקון אנדווסקולארי תועדו שיעורי תמותה נמוכים יותר, בהשוואה לתיקון פתוח, עם הבדל שנע בין 1-3 נקודות אחוז. הדפוס התהפך לאחר שלוש שנים, עם זאת, עם שיעורי תמותה בחולים לאחר תיקון אנדווסקולארי שעלו על השיעורים לאחר תיקון פתוח, אם כי ללא הבדל מובהק סטטיסטית בטווח הארוך.

 

שיעורי התמותה הכוללים לא היו שונים משמעותית בין שתי הקבוצות לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. שיעורי התערבות חוזרת בחולים לאחר תיקון אנדווסקולארי עלו על אלו לאחר ניתוח פתוח לאורך המעקב. לאחר שנה אחת, 0.55% מהחולים לאחר ניתוח פתוח ו-1.43% מאלו לאחר תיקון אנדווסקולארי נדרשו להתערבות חוזרת. לאחר חמש שנים, הפער הנ"ל גדל, כאשר 1.48% ו-6.59% מהחולים, בהתאמה, נדרשו להתערבות חוזרת.

 

שיעור הקרעים נותר גם הוא גבוה יותר עקבית בחולים לאחר תיקון אנדווסקולארי, בהשוואה לאלו לאחר ניתוח פתוח. בקבוצת החולים לאחר תיקון פתוח לא תועדו מקרים של קרע עד לשנה השניה, כאשר השיעורים עמדו על 0.03% באלו לאחר ניתוח פתוח לעומת 0.41% באלו לאחר תיקון אנדווסקולארי. עד לאחר חמש שנים, 0.16% מהחולים לאחר תיקון פתוח ו-1.03% מאלו לאחר תיקון אנדווסקולארי אובחנו עם קרע.

 

בין החולים שנדרשו לתיקון חוזר של מפרצת אבי עורקים בטני, בלמעלה משליש (38%) בוצע ניתוח פתוח לתיקון חוזר. מבין אלו שנדרשו לניתוח פתוח, ב-31% מאלו לאחר תיקון אנדווסקולארי ראשוני ו-62% מאלו לאחר תיקון פתוח ראשוני, נדרש ניתוח חוזר פתוח.

 

מהממצאים עולה כי נתונים חדשים עשויים לשפר את היעילות של הטיפול הרפואי ולאפשר התערבויות מוקדמות יותר במקרים מתאימים.

 

JAMA Surg. Published online September 2, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני