חדשות

חשיפה לחומרי טעם בסיגריות אלקטרוניות עשויה להוביל לפגיעה בכלי דם (Throm Vasc Biol)

16/06/2018

 

חשיפה קצרת-טווח לחומרי טעם מסוימים בסיגריות אלקטרוניות ומוצרי טבק אחרים הוכחה כרעילה לתפקוד תאי אנדותל במחקרים מעבדתיים, רמז לכך שתוספת חומרי טעם עשויה לפגוע בתפקוד כלי דם לאורך הזמן ולתרום לנזק לבבי.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של תשעה חומרי טעם על תפקוד תאי אנדותל בכלי דם. החוקרים התמקדו בתאי אנדותל טריים ממשתתפים שהשתמשו בסיגריות עם מנטול או סיגריות ללא מנטול, בהשוואה לתאי אנדותל ממשתתפים לא-מעשנים ומצאו הפרעה בייצור Nitric Oxide (NO) בגירוי A23187.

 

החשיפה של תאי אנדותל ממשתתפים לא-משנים למנטול (0.01 מ"מול/ליטר) או חומצת ציפורן (0.01 מ"מול/ליטר) הפחיתה ייצור NO בגירוי A23187. להערכה נוספת של ההשפעות של חומרי טעם על פנוטיפ תפקוד אנדותל, תאי אנדותל מאבי עורקים הומאני הודגרו עם ונילין, מנטול, צינאמלדיהיד, חומצת ציפורן, דימתילפיראזין, דיאצטיל, איזואמיל אצטט, אוקליפטול ואצטילפיראזין למשך 90 דקות. במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר מוות תאים, ייצור זני חמצן ריאקטיביים, ביטוי סמן פרו-דלקתי IL-6 וייצור NO.

 

מהתוצאות עולה כי מוות תאי וייצור זני חמצן ריאקטיביים היה מוגבר רק בריכוזים גבוהים, שאינם צפויים בגוף החי. ריכוזים נמוכים יותר של חומרי טעם נבחרים (ונילין, מנטול, צינאמלדהיד, חומצת ציפורן ואצטילפירידין) השרו הן דלקת והן הפרעה בייצור NO בגירוי A23187, המרמז להפרעה בתפקוד אנדותל.

 

מנתוני המחקר עולה כי חשיפה קצרת טווח של תאי אנדותל לחומרי טעם, המשמשים במוצרי טבק, עשויה להשפיע לרעה על פנוטיפ תאי אנדותל עם השפעה שלילית על בריאות הלב וכלי דם.

 

Throm Vasc Biol 2018

 

לידיעה ב-MedPage Today

                       

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני