חדשות

סימני מחלה מיקרווסקולארית ברשתית עשויים לנבא תפקוד קוגניטיבי (J Am Geriatr Soc)

29/07/2019

 

סימני מחלה מיקרווסקולארית ברשתית עשויים להצביע על פתולוגיה מיקרווסקולארית במוח ולרמז לסיכון מוגבר לדמנציה וליקוי קוגנטיבי קל מוקדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society.

 

מטרת המחקר הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של סימני מחלה מיקרווסקולארית ברשתית והקשר בין סימנים אלו ובין התפקוד הקוגניטיבי. הם השלימו ניתוח חתך של ביקור מספר 5 (שנים 2011-2013) במחקר ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities). מדגם המחקר כלל 2,624 משתתפים (גיל ממוצע של 76 שנים, 19% ממוצא אפריקאי-אמריקאי) עם נתונים אודות התפקוד הקוגניטיבי ובדיקת רשתית מלאה.

 

הערכת סימני מחלה ברשתית התבססה על צילום קרקעית עין. התפקוד הקוגניטיבי סווג לתפקוד תקין, ליקוי קוגניטיבי קל/דמנציה עם אבחנה עיקרית של מחלת אלצהיימר ללא מחלה צרברווסקולארית וליקוי קוגניטיבי קל/דמנציה עם אבחנה ראשונית או משנית של מחלה צרברווסקולארית.

 

החוקרים מדווחים כי ב-61% מהמשתתפים במחקר הייתה עדות לרטינופתיה קלה וב-2% הייתה עדות לרטינופתיה מתונה/חמורה. מבין אלו, ב-7% תועדו מיקרו-אניוריזמות, ב-6% זוהו דימומים ברשתית וב-8% זוהו סימני AV Nicking. עוד זוהתה שכיחות נמוכה של תפליטים רכים (1%) והיצרויות מוקדיות (1%).

 

במודל המתוקן, בחולים עם דימום ברשתית תועד סיכוי גבוה כפליים לליקוי קוגניטיבי קל/דמנציה מכל-סיבה וסיכוי גבוה פי 2.5 לליקוי קוגניטיבי קל/דמנציה עם מחלה צרברווסקולארית, בהשוואה לחולים ללא דימום ברשתית. בחולים עם סימני AV Nicking תועד סיכון גבוה פי 1.6 לליקוי קוגניטיבי קל/דמנציה עם מחלה צרברווסקולארית, בהשוואה לאלו ללא שינויים אלו.

 

לא זוהה קשר בין סימנים ברשתית ובין ליקוי קוגניטיבי קל/דמנציה ללא מחלה צרברווסקולארית.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם בדיקות הדמיה מתקדמות יותר עשויות לסייע בזיהוי סימנים עדינים יותר ברשתית ולזהות מטופלים בסיכון מוגבר לדמנציה.

 

J Am Geriatr Soc. 2019;67(6):1197-1203

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני