חדשות

מדד סיכון פוליגני עשוי לסייע בהנחיית בדיקות סקר למפרצת אבי עורקים בטני (מתוך כנס ה-Vascular Discovery)

16/05/2020

 

מדד סיכון פוליגני המבוסס על ניתוח 29 וריאנטים גנטיים שנקשרו עם מפרצת אבי עורקים בטני עשוי להיות עדיף על הקריטריון הנוכחי בו משתמשים רופאים לזהות מטופלים מתאימים לבדיקת סקר למחלה זו ולסלול את הדרך לשימוש יעיל יותר במשאבים. החוקרים כותבים כי הנחיות עתידיות לבדיקות סקר למפרצת אבי עורקים בטני צריכות לכלול חולים בסיכון פוליגני גבוה שיופנו לבדיקת אולטרה-סאונד.

 

החוקרים התבססו על נתונים מתכנית Million Veteran Program שכללו 7,642 משתתפים עם מפרצת אבי עורקים והתאימו להם למעלה מ-172,000 ביקורות מאותו מאגר נתונים. בעקבות זאת, הם יצרו שלושה מדדי סיכון פוליגניים שונים שכללו הערכה של 29, 301, או 3,699 מוטאציות או פולימורפיזמים שונים שהבחינו בין מקרים וביקורות. בהשוואה למדד של המאיו קליני, מדד הסיכון הפוליגני שכלל 29 וריאנטים גנטיים הדגים תוצאות טובות יותר ושיפר את זיהוי המקרים באופן מובהק סטטיסטית עם יחס סיכויים של 1.29.

 

מהנתונים שהוצגו עולה כי השימוש במדד סיכון פוליגני בגברים מעל גיל 50 שנים בשלושה מדגמים שונים של מטופלים ממוצא אירופאי, באלו עם מדדים שנפלו ב-5% העליונים תועדו שיעורי הימצאות מפרצת אבי עורקים בטני של 8.6%. שיעורי זיהוי של 8.6% באמצעות מדד סיכון פוליגני לזיהוי מועמדים לבדיקות סקר למפרצת אבי עורקים בטני היו עדיפים על שיעורי הימצאות עליהם דווח בעבר עם בדיקת אולטרה-סאונד בגברים בגילאי 65 שנים ומעלה והיסטוריה של עישון.

 

בשנה שעברה, ה-USPSTF פרסו המלצה עדכנית להשלים בדיקת סקר מבוססת-אולטרה סאונד לגברים בגילאי 65-75 שנים שעישנו אי-פעם וציינו כי שיעורי ההימצאות במחקרים קודמים דיווחו על שיעורים שנעו בין 3.3%-7.6%. סקירה מוקדמת של הנושא של צוות המשימה זיהתה שיעורי הימצאות ממוצעים של 6-7% בגברים בגילאי 65 שנים ומעלה ועם היסטוריה של עישון.

 

החוקרים מסבירים כי ניתן להשתמש במדד סיכון פוליגני עם גורמי סיכון אחרים במטרה לזהות טוב יותר את המועמדים בסיכון גבוה למפרצת אבי עורקים בטני.

 

מתוך כנס ה-Vascular Discovery

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני