חדשות

חשיבות איזון לחץ דם סיסטולי לאחר טיפול אנדווסקולארי בחולים עם אירוע מוחי (מתוך כנס ESO-WSO)

27/11/2020

 

לחץ דם סיסטולי מקסימאלי גבוה במהלך שש השעות הראשונות לאחר טיפול אנדווסקולארי לווה בתוצאות תפקודיות גרועות יותר בחולים עם אירוע מוחי איסכמי חד, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-European Stroke Organization-World Stroke Organization.

 

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 1,796 חולים ממדגם MR CLEAN, הכולל את כל החולים לאחר טיפול אנדווסקולארי בשל אירוע מוחי איסכמי בהולנד. הם כללו חולים שטופלו בין מרץ 2014 ועד נובמבר 2017 והתמקדו בשמונה מרכזים אשר תיעדו באופן שיטתי את לחץ הדם לאחר הטיפול, כולל איסוף נתונים אודות לחץ הדם הסיסטולי הממוצע, המקסימאלי והמינימאלי במהלך שש השעות הראשונות לאחר הפרוצדורה.

 

התוצא העיקרי של המחקר היה מדד mRS (Modified Rankin Scale) לאחר 90 ימים. עוד בחנו החוקרים הופעת חסר נוירולוגי מוקדם, אשר הוגדר כמדד NIHSS (NIH Stroke Scale) לאחר 24-48 שעות ודימום תוך-גולגולתי תסמיני לאחר מעל 6 שעות מטיפול אנדווסקולארי.

 

מדגם המחקר כלל 1,161 חולים ומניתוח סטטיסטי עלה כי לחץ דם סיסטולי מקסימאלי גבוה יותר לווה בתוצאות תפקודיות גרועות יותר לאחר 90 ימים. יחס הסיכויים המתוקן לתוצאות גרועות יותר עמד על 0.93 לכל עליה של 10 מ"מ כספית בלחץ הדם. לחץ דם סיסטולי מקסימאלי גבוה יותר לווה גם בסיכון מוגבר לדימום תוך-גולגולתי תסמיני (יחס סיכויים של 1.17 כל עליה של 10 מ"מ כספית) וחסר נוירולוגי מוקדם חמור יותר.

 

ממצאי המחקר העידו על קשר לא-ליניארי בין לחץ דם סיסטולי מינימאלי ובין תוצאות תפקודיות. לחץ דם סיסטולי מתחת ל-124 מ"מ כספית לווה בתוצאות גרועות יותר (יחס סיכויים של 0.85 לכל ירידה של 10 מ"מ כספית). לחץ דם מינימאלי מעל לערך זה לווה בתוצאות גרועות יותר (יחס סיכויים של 0.81 לכל עליה של 10 מ"מ כספית).

 

עם זאת, החוקרים לא זיהו קשר בין לחץ דם סיסטולי מינימאלי ובין דימום תוך-גולגולתי תסמיני. לחץ דם סיסטולי מינימאלי של מעל 124 מ"מ כספית לווה בחסר נוירולוגי גדול יותר (יחס סיכויים של 0.76 לכל עליה של 10 מ"מ כספית).

 

החוקרים מציינים כי שיעורי רה-פרפוזיה לא השפיעו על הקשר בין לחץ דם סיסטולי ותוצאות תפקודיות.

 

מתוך כנס ESO-WSO

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני