חדשות

מחלת כבד שומני במטופלים רזים מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס -DDW)

13/05/2022

 

בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ומדד מסת גוף נמוך או תקין קיים סיכון מוגבר למחלת כלי דם היקפית, אירוע מוחי ומחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-Digestive Disease Week.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כרבע מהמבוגרים בארצות הברית חיים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. למרות שמרבית החולים לא סובלים מתסמינים, הפרעה זו מלווה בסיכון מוגבר למחלות אחרות, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם ושחמת כבד.

 

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 18,793 מבוגרים עם אבחנה של מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול שטופלו באוניברסיטת מישיגן בין 2012-2021. הם ביקשו לבחון את שיעורי שחמת כבד, מחלות לב וכלי דם, מחלות מטבוליות ומחלת כליות כרונית, בהתאם למדד מסת הגוף.

 

מהנתונים עולה כי בהשוואה לחולים שאינם רזים, בחולים רזים תועדה שכיחות גבוהה יותר של מחלת כלי דם היקפית ואירוע מוחי ושיעור דומה של מחלות לב וכלי דם.

 

קרוב ל-6% מהחולים הרזים אובחנו עם מחלת כלי דם היקפית, בהשוואה לשיעורים של 4-5% באלו עם עודף-משקל ובאלו עם השמנה. בדומה, למעלה מ-6% מהמטופלים הרזים חוו אירוע מוחי, זאת בהשוואה לעד 5% מאלו בקטגוריות אחרות של מדד מסת הגוף.

 

החוקרים מצאו עוד כי בחולים רזים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול תועדה שכיחות גבוהה יותר משמעותית של מחלות לב וכלי דם, ללא תלות בגיל, מין, גזע, הרגלי עישון, סוכרת, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה. במקביל, מניתוח סטטיסטי שכלל תקנון לערפלנים עלה כי בהשוואה למטופלים שאינם רזים, בקרב חולים רזים תועדה שכיחות נמוכה יותר של שחמת כבד, סוכרת, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה ומחלת כליות כרונית.

 

החוקרים מסבירים כי הממצאים הפתיעו אותם ומעלים את השאלה: מה גורם לסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בקרב חולים רזים עם מחלת כבד שאומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. הם סבורים כי הגורם עשוי להיות נעוץ באורח החיים, תזונה, פעילות גופנית, גנטיקה, או אף המיקרוביום במערכת העיכול. עם זאת, משתנים אלו לא נבחנו במחקר הנוכחי ויש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא.

 

מתוך כנס -DDW

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני