חדשות

מומחים קוראים להשלמת בדיקות סקירה לזיהום בנגיף HBV במטופלים בסיכון גבוה (Ann Intern Med)

27/05/2014

מאת ד"ר עמית עקירוב

בהמלצה חדשה מטעם ה-USPSTF (U.S. Preventive Services Task Force) קוראים מומחים להשלים בדיקות סקירה לזיהום בנגיף HBV (Hepatitis B Virus) במטופלים בסיכון גבוה. ההמלצה מתפרסמת בכתב העת Annals of Internal Medicine ומהווה שינוי של העמדה משנת 2004 לפיה הנזקים בבדיקות סקירה עלו על כל תועלת.

 

עם זאת, מאז הצטברו עדויות מהן עולה כי לבדיקות סקירה תועלת מתונה. המלצה זו מטעם ה-USPSTF עולה בקנה אחד עם המלצות של מספר איגודים אחרים ומדובר בשינוי דרמטי ומבורך בעיניי מומחים רבים.

 

ההמלצה מתמקדת במתבגרים ומבוגרים ללא תסמינים, שאינם בהיריון ומצויים בסיכון גבוה לזיהום בנגיף HBV, כולל אלו שנולדו במדינות בהן שיעורי ההימצאות של הנגיף עומדים על 2% ומעלה; אלו שנולדו בארצות הברית ולא חוסנו לאחר הלידה ואלו שנולדו להורים ממדינה עם הימצאות גבוהה של זיהום בנגיף HBV; נשאי HIV; משתמשי סמים; בני בית של נשאי HBV; גברים המקיימים יחסי מין עם גברים.

 

פאנל המומחים מצא כי בין 700,000 ועד 2.2 מיליון אנשים בארצות הברית סובלים מזיהום כרוני בנגיף HBV, מחלה עם מהלך טבעי הכולל שחמת כבד, דה-קומפנסציה כבדית וממאירות מסוג HCC (Hepatocellular Carcinoma). לפי ההערכות, 15-25% מהחולים עם זיהום כרוני בנגיף HBV ימותו בסופו של דבר עקב שחמת כבד או ממאירות של הכבד.

 

חולים עם זיהום כרוני בנגיף HBV עלולים גם להדביק אחרים בזיהום ובדיקות סקירה עשויות לסייע בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לטיפול או התערבויות אחרות.

 

צוות המשימה לא זיהה מחקרים אקראיים, מבוקרים עם עדות ישירה להפחתת תחלואה, תמותה או הדבקה במחלה בעקבות בדיקות סקירה. עם זאת, יש עדויות לפיהן חיסון מפחית הדבקה בנגיף HBV ועדויות משכנעות לפיהן טיפול אנטי-ויראלי מביא לשיפור נגיפי או היסטולוגי או היעלמות HBeAg.

 

לסיום, יש עדויות לפיהן טיפול אנטי-ויראלי מביא לשיפור תוצאות רפואיות, דוגמת הפחתת סיכון לממאירות מסוג HCC.

 

מהנתונים עולה עוד כי הנזקים של בדיקות סקירה וטיפול אנטי-ויראלי קטנים עד לא קיימים.

 

מומחים בתחום סבורים כי ההמלצה תהיה שימושית יותר עם רשימה הכוללת את כל הגורמים המציבים חולים בסיכון גבוה לזיהום. הם חוששים כי רופאי משפחה עמוסים לא יוכלו להקדיש את הזמן הנדרש להערכת הסיכון של כל מטופל לזיהום בנגיף HBV.

  

Ann Intern Med 2014

 לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני