חדשות

שיטות ניקיון חדשות עשויות להיות בעלות פעילות אנטי-חיידקית יעילה במיוחד בבית החולים (מתוך הכנס ICAAC)

26/09/2009

בכנס ה- Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) שנתי, הוצגו 2 שיטות חדשות לניקיון חדרי בית חולים, שעשויות להיות קלות יותר ליישום ויעילות יותר משיטות הניקיון הרגילות.

 

מתוצאות שני המחקרים שהוצגו עולה, כי שתי השיטות החדשות מסוגלות לצמצם את נוכחות החיידקים בעד 90%, כולל חיידקים קשים להסרה כגון נבגים של Clostridium difficile. שיטה אחת עושה שימוש במכשיר אוטומאטי המייצר קרניים אולטרה-סגולות (ultraviolet, UV), והשיטה השנייה כוללת מטליות עשויות סיבים מיקרוסקופיים (ultramicrofiber) וקוטלי חיידקים המכילים נחושת, בעלי השפעה מונעת שנמשכת שעות לאחר הניקוי.

 

במחקר ה- Mayday Hospital Cleaning study בן 12 השבועות, החוקרים השוו בין ניקיון רגיל עם מטליות, כלור ומים, ובין ניקיון עם מטליות אולטרה-מיקרופייבר ומים, או קוטל חיידקים מכיל נחושת. הם נטלו דגימות לזיהוי חיידקים שעה לפני ושעה לאחר הניקיון ב-10 אתרים שונים ב-4 מחלקות בבית החולים. כל אתר נוקה באמצעות כל אחת מ-3 השיטות השונות.

 

מתוצאות המחקר עולה כי ניקיון עם מטליות אולטרה-מיקרופייבר וקוטל חיידקים המכיל נחושת, הצליח להסיר 80%-85% מהחיידקים, וכי השילוב של שני מרכיבים נדרש להשגת התוצאות. החוקרים מציינים כי ההשפעה האנטי-חיידקית של קוטל החיידקים מכיל הנחושת נמשכה 23 שעות לאחר הניקיון. לדבריהם, המחקר מאשר את היכולת של סיבי אולטרה-מיקרופייבר להסיר לכלוך ביעילות רבה יותר, אך קוטל החיידקים מכיל הנחושת היה דרוש לשליטה בחיידקים.

 

מומחה מהתחום ציין כי בעבודות קודמות נמצא שמטליות מיקרופייבר הן טובות יותר ממטליות העשויות כותנה. הוא הוסיף כי במחקר הנוכחי, החוקרים הצליחו להדגים את ההשפעה של קוטל חיידקים מסוג חדש, לו יש השפעה שנמשכת גם לאחר הניקוי. לדברי המומחה, בימים אלו נערכים מחקרים נוספים לבדיקת היעילות של קוטלי חיידקים חדשים, כולל כאלו המכילים גם נחושת וכסף.

 

בכנס הוצג מחקר נוסף, שבו החוקרים בדקו את היעילות של מכשיר ה- Tru-D האוטומאטי המייצר קרני UV,  בחיטוי חדרי בית החולים. המכשיר עושה שימוש בקרני UVC לצורך החיטוי.

 

מתוצאות המחקר עולה, כי מכשיר ה-Tru-D הוביל לצמצום של החיידקים העמידים methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) ו- vancomycin-resistant Enterococcusב-89%, ולצמצום נבגי C.difficile ב-83%.

 

לדברי החוקרים, מכשיר ה-Tru-D הצליח בחיטוי כל המשטחים ב-40 חדרים בבית החולים, כולל משטחים קשים לניקיון כגון משטחים תחתונים או שולחנות. המכשיר הסיר את כל חיידקי ה-MRSA מהמשטחים, בהשוואה לניקיון הרגיל, שלאחריו נמצא כי 18% מהאתרים שנבדקו נותרו עדיין מזוהמים בחיידק.

 

החוקרים מציינים כי נבגי C.difficile הם קשים במיוחד להסרה, שכן הסרתם דורשת הרטבת המשטח במלבין למשך 8-10 דקות. מכשיר קרינת ה-UV הוא מכשיר ממוחשב, וכאשר מונח בחדר הוא מסוגל להעריך כמה כוח דרוש לצורך החיטוי, באמצעות מדידת השתקפות קרינת ה-UV מהמשטחים בחדר. שימוש במכשיר אינו מצריך הכשרה מיוחדת. עם זאת, מכיוון שקרינת ה-UV עלולה להיות מסוכנת, המכשיר מונח בחדר ריק וסגור, ומופעל באמצעות שלט רחוק ע"י המפעיל שנמצא מחוץ לחדר. על דלת החדר מונח חיישן, המכבה את המכשיר במידה ומישהו נכנס לחדר.

 

מדובר במכשיר יקר, שעלותו מוערכת ב-75,000-100,000$, אך הפעלתו אינה יקרה, שכן לא דרושים חומרי ניקיון לפעולתו והוא צורך כמות חשמל קטנה. בכוונת החוקרים לבדוק את השילוב של מכשיר ה-Tru-D לשגרת הניקיון הרגילה בבית החולים, ולבדוק את קלות השימוש בו בחיים האמיתיים.

 

לדברי מומחה מהתחום, קרינת UVC היא טכנולוגית ניקיון חדשה בתחום הבריאות. בעבר נעשה שימוש בשיטה זו על מנת לחטא מים, לצמצם העברת חיידקים במזון ולטהר אוויר. הוא ציין כי מכשיר ה-Tru-D הדגים יכולת אנטי-חיידקית עקבית ומהירה, וכי נראה שהפרופיל הבטיחותי של המכשיר הוא טוב. עם זאת, דרוש מחקר נוסף כדי לתקף את הממצאים, ולהשוות אותו לשיטות חיטוי חדשות אחרות.

 

בשנת 2008 פורסם מחקר שבדק שיטת חיטוי באמצעות אידוי מן חמצן (Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29:723-729), והדגים כי השיטה הובילה לחיטוי מלא. עם זאת, בניגוד למכשיר קרינת ה-UV, בשיטה זו דרושות 4-6 שעות לניקוי כל חדר, ומפעיל מיומן שעבר הכשרה מתאימה. לפיכך, למכשיר הקרינה יש פוטנציאל להיות יעיל, מהיר ופחות יקר לתפעול.

 

 

מתוך הכנס 49th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC, 2009.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני