חדשות

שכיחות מקרי הופעת פצעי לחץ ואישפוזים במטופלים שקיבלו טיפול בלחץ שלילי (VAC) בהשוואה לטיפול רגיל בפצעים קשיי ריפוי (OWM)

25/10/2005

סוכניות הבריאות הביתיות (חברות וארגונים המספקים שירותי בריאות בבית המטופלים, בעיקר במטופלים שהם חולים כרוניים) , הניצבות בפני האתגר לספק שירות איכותי תוך שמירה על עלויות סבירות, מעוניינות למצוא את הדרכים המיטביות לטיפול בחולים הסובלים מפצעים. עד כה לא נבדקו השפעות הטיפולים השונים על שכיחות האשפוזים וההגעה לקבלת טיפול חרום שהינם שני מדדי איכות חשובים. 

מטרת המחקר הרטרוספקטיבי שבוצע היתה לקבוע את שכיחות מקרי הופעת פצעי לחץ מדרגה III ומדרגה IV בקרב אוכלוסיית החולים המטופלים בביתם, את השפעת הטיפול בפצעים באמצעות לחץ שלילי (מכשיר ה-VAC ) לצורך הפחתת מספר מקרי האשפוז וההגעה לקבלת טיפול חרום באופן כללי, ואת שכיחות מקרי הזיהומים בפצעים או הדרדרות של מצב הפצעים בפרט.

במחקר נבדקו 1.94 מיליון הערכות OASIS של תחילת טיפול בין השנים 2003-2004 בכדי לבחון את שכיחות מקרי ההופעה של פצעי לחץ ולבצע אנליזה רטרוספקטיבית בקרב קבוצת חולים מותאמת בין חולים הנעזרים בטיפול בפצעים באמצעות  VAC - טיפול בלחץ שלילי  -  (60 חולים) לבין חולים שאינם נעזרים בו (2,288 חולים).

בשנת 2003 הוגדרו 23% מהמקרים כמצויים בדרגה III או בדרגה IV ו-31% מהמקרים כ"לא מחלימים". בקבוצת האנליזה המותאמת, נמצא כי בהשוואה לנבדקי הקבוצה המותאמת, בקרב החולים שקיבלו טיפול בפצעים באמצעות לחץ שלילי - VAC -  דווח על שיעור מופחת של אישפוזים (35% לעומת 48%, ערך P <.05), של אישפוזים בשל בעיות הקשורות לפצעים (5% לעומת 14%, P < .01), ושל הגעה לקבלת טיפול חרום בשל בעיות הקשורות לפצעים (0% לעומת 8%,  P = .01).

בכדי להמנע ממגבלות ביכולת ההכללה של הממצאים ולהגדיל את יכולת היישום המעשי של התוצאות, ישנו צורך במחקר נוסף שיערך במדגם גדול יותר, ומייצג יותר של חולים. מחקר זה דרוש בכדי להשוות תוצאות איכות אחרות כמו גם נתונים הקשורים לעלויות מתן הטיפול בפצעים באמצעות לחץ שלילי בהשוואה לאפשרויות טיפול ייחודיות אחרות בפצעים אלה. 

Ostomy/Wound Management 2005;51(9):47–60 

הערת המערכת: אנליזה כלכלית-רפואית שנערכה בישראל ואשר בחנה את יחס העלות/תועלת של שימוש בטכנולוגיית ה-VAC בהשוואה לטיפולים קונבנציונלים בפצעים קשי ריפוי (לרבות כיב בכף רגל סוכרתית, פצעים ואסקולרים ועוד) מצאה כי קיים רצונל ואטרקטיביות כלכלית/רפואית להכליל את הטכנולוגיה במסגרת סל הבריאות. נמצא כי בחולים עם פצעים קשיי ריפוי שטיפול רגיל במשך 3-6 חודשים לא הביא לכל שיפור או החמרה, השימוש ב-VAC עשוי להביא אף לחיסכון בעלות הטיפול הכוללת בפצעים, בהשוואה להמשך טיפולים רגילים או שימוש בתא לחץ.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני