מאמרי מערכת

הערכה וטיפול בסיכון נהיגה בדמנציה / דר' רויטל גנדלמן מרטון

15/11/2010

 

רקע

למרות שחולים עם דמנציה קלה הם נהגים מסוכנים יותר, 76% מהם יכולים לעבור מבחן נהיגה מעשי ולנהוג בזהירות. לכן, חשוב לרופאים המטפלים בחולים עם דמנציה לזהות חולים עם פגיעה קוגניטיבית הנמצאים בסיכון גבוה יותר לנהיגה בלתי בטוחה, ולא להגביל באופן מיותר את אלה שנוהגים בזהירות. התבססות על ה- MMSE אינה מאפשרת לחזות את התפקוד בנהיגה או שרגישות המבחן נמוכה יחסית לזיהוי נהגים בלתי זהירים. ההערכות מדויקות יתר כאשר היסטורית הנהיגה ומבחנים קוגניטיביים נוספים נשקלים יחד עם ה- MMSE, אך עדיין יש להם רגישות וייחודיות בינוניים.

מטרת העבודה היתה לסקור את העדות לגביי שימושיות מאפיינים דמוגרפיים של החולה, היסטורית הנהיגה, ומבחנים קוגניטיביים בחיזוי יכולת הנהיגה בקרב חולים עם דמנציה ולקבוע את היעילות של דרכים שונות להפחתת הסיכון בנהיגה.  

 

שיטות

סקירה שיטתית של ספרות תוך שימוש בשיטות מבוססות עדות של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.

 

המלצות

עבור חולים עם דמנציה, המאפיינים הבאים שימושיים לזיהוי חולים בסיכון גבוה יותר לנהיגה בלתי בטוחה: ה- Clinical Dementia Rating scale (רמה A), סיווג יכולת הנהיגה של החולה ע"י המטפל כנהיגה בלתי בטוחה (רמה B), היסטוריה של תאונות דרכים או דו"חות תנועה (רמה C), הפחתת משך הנהיגה או דיווח עצמי על הימנעות מנהיגה (רמה C), MMSE של 24 או פחות (רמה C), ומאפייני אישיות אגרסיביים או אימפולסיביים (רמה C). המאפיינים הבאים אינם יעילים לזיהוי חולים בסיכון מוגבר לנהיגה בלתי בטוחה: סיווג עצמי של החולה לגביי יכולתו לנהוג בזהירות (רמה A), והעדר הימנעות מנהיגה (רמה C). לא קיימת עדות מספקת כדי לתמוך ביעילות מבחנים נוירופסיכולוגיים (לאחר בקרה לגביי קיום וחומרת הדמנציה), או לגביי דרכים התערבותיות לנהגים עם דמנציה (רמה U).

 

Iverson DJ, Gronseth GS, Reger MA, et al. Practice Parameter update: evaluation and management of driving risk in dementia; Report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology 2010;74:1316-1324

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

Uc EY, Rizzo M, Anderson SW, et al. Driver route-following and safety errors in early Alzheimer disease. Neurology 2004;63:832-837.

Ott BR, Heindel WC, Papandonatos GD, et al. A longitudinal study of drivers with Alzheimer's disease. Neurology 2008;70:1171-1178.

 Uc EY, Rizzo M, Anderson SW, et al. Driver landmark and traffic sign identification in early Alzheimer's disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2005;76:764-768.

Owsley C, Ball K, McGwin G Jr, et al. Visual processing impairment and risk of motor vehicle crash among older adults. JAMA 1998;279:1083-1088.

Dawson JD, Anderson SW, Uc EY, et al. Predictors of driving safety in early Alzheimer's disease. Neurology 2009;72:521-527.   

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני