חדשות

האם התכשיר Voriconazole יעיל כנגד זיהום Fusariosis פולשני? (מתוך Antimicrobial Agents and Chemotherapy)

02/08/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Antimicrobial Agents and Chemotherapy עולה כי התכשיר Voriconazole עשוי להיות יעיל באותה מידה כמו Amphotericin כטיפול בזיהום Fusariosis פולשני.

 

החוקרים מסבירים כי Fusariosis הינו זיהום נדיר הפוגע בחולים מדוכאי חיסון ונגרם על ידי פטרייה הנפוצה באדמה ופוגעת לעיתים כופות יותר בצמחים. לדבריהם, היתרונות העיקריים של השימוש ב-Voriconazole על פני הטיפול המקובל ב-Amphotericin B הינם סבילות טובה יותר של זה הראשון והאפשרות לתת את התכשיר באופן פומי כמו גם תוך-ורידי.

 

לדברי החוקרים, קשה לנסות ולהעריך את ההימצאות של Fusariosis בשל נדירותו, אולם הם סבורים במידה רבה של ביטחון כי המחלה סובלת מתת-אבחון ותת-דיווח. הם מוסיפים כי Fusariosis פולשני ככל הנראה פחות שכיח לעומת אספרגילוזיס פולשני, אולם בעל שיעור תמותה גבוה יותר בקרב חולים נויטרופניים. בנוסף, יתכן וישנה עלייה קלה בהיארעות של זיהומי Fusariosis באדם, ובמיוחד בקרב חולים עם Acute Myeloid Leukemia (AML).

 

במחקר הנוכחי, שנערך בידי ה-French Mycoses Study Group ומומן בידי חברת Pfizer (המשווקת את התכשיר Voriconazole בשם Vfend), נכללו 73 מקרים של Fusariosis בחולים בגילאי שנתיים עד 79 שנים, אשר טופלו ב-Voriconazole לבד (כך ב-60 חולים) או יחד עם תכשירים אנטי-פטרייתיים אחרים. החוקרים מציינים כי למעלה משלושה רבעים מהחולים לא הגיבו לקווי טיפול אחרים, לרבות Amphotericin.

 

החוקרים מדווחים כי 53 חולים (73%) סבלו מ-Fusariosis מפושט, 47 (64%) היו נויטרופניים, 44 (60%) סבלו מממאירויות המטולוגיות ו-13 חולים (18%) עברו השתלת תאי אב המטופואטיים.

 

בסך הכל, 34 חולים (47%) הגיבו בצורה מלאה או חלקית לטיפול ב-Voriconazole. שיעור השרידות בתום 3 חודשים עמד על 42% ופרק הזמן החציוני של השרידות היה 120 ימים (טווח, ארבעה עד 808 ימים). החוקרים מזכירים כי במחקרים קודמים נעו שיעורי התגובה לטיפול ב-Amphotericin בין 32% ו-46%.

 

לטענת החוקרים, אחד המרכיבים העיקריים בתגובת החולה לטיפול ובשרידות הינה התאוששות של המצב הנויטרופני. הם מציינים כי התגובה הקלינית והשרידות היו הנמוכות ביותר בקרב אלו מהחולים אשר עברו השתלת תאי אב, חולים נויטרופניים ואלו הסובלים מזיהום שהתפשט למוח.

 

על אף שסבורים כיום כי שילוב של Voriconazole עם תכשירים אנטי-פטרייתיים אחרים הינו האסטרטגיה הטיפולית המיטבית, מסכמים החוקרים כי בסדרת מקרים זו החולים הראו תוצאות ברות השוואה לעומת מונותרפיה. הם טוענים כי לאור נדירות הזיהום, יתכן ולעולם לא יערכו מחקרים קליניים רשמיים בנוגע לטיפול בו. לדבריהם, מחקרם זה שהינו הגדול ביותר שנערך עד כה הבוחן את הטיפול ב-Fusariosis פולשני, מבסס את המקום של Voriconazole כאפשרות טיפולית במחלה.

 

Antimicrob Agents Chemother 2010

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני