חדשות

תסמונת IRIS והסיכון ללימפומה וסרקומה על-שם קפושי במבוגרים נשאי HIV (מתוך AIDS)

28/08/2011

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת AIDS עולה כי התחלת טיפול אנטי רטרוויראלי מלווה בעליה של למעלה מפי שתיים בסיכון לממאירויות מסוג Kaposi's Sarcoma ולימפומה שאינה הודג'קין. עם זאת, החוקרים כותבים כי למרות עליה זמנית בסיכון, למעשה הטיפול המשולב הינו הגישה הטובה ביותר למנוע התפתחות ממאירויות אלו.

 

החוקרים כותבים כי לאור התסמונת המוכרת IRIS (Immune Reconstitution Inflammatory Syndrome) בעקבות התחלת טיפול אנטי רטרו-ויראלי משולב בנשאי HIV, הם ביקשו לבחון אם התחלת טיפול אנטי-רטרוויראלי משולב מעלה את הסיכון להתפתחות סרקומה על-שם קפושי (Kaposi's Sarcoma) ולימפומה שאינה הודג'קין על-בסיס נתוני CASCADE (Concerted Action on SeroConversion to AIDS and Death in Europe).

 

החוקרים ערכו מחקר מקרה-ביקורת שנועד להעריך את ההשפעות של תאי CD4 וחשיפה לטיפול אנטי-רטרוויראלי בסמוך למועד אבחנת הממאירות.

 

קבוצת המקרים כללה חולים עם אבחנה של ממאירות במהלך תקופת המעקב, עם לכל הפחות שתי מדידות עוקבות של תאי CD4 בשנה שקדמה לאבחנה. לכל מקרה התאימו החוקרים עד 10 ביקורות. החוקרים ערכו ניתוח סטטיסטי להערכת השינוי ברמות תאי CD4 וההשפעה של התחלת טיפול אנטי רטרוויראלי משולב.

 

החוקרים התבססו על נתונים אודות 689 מקרים ו-4588 ביקורות ומצאו כי רמה התחלתית נמוכה וירידה בספירת תאי CD4 במהלך השנה שקדמה לאבחנת ממאירות הינה גורם המנבא התפתחות סרקומה על-שם קפושי ולימפומה שאינה הודג'קין. עיקר הסיכון לממאירות נובע מהחסר החיסוני שלפני התחלת טיפול אנטי רטרוויראלי משולב; עם זאת, עליה בסיכון לממאירות תועדה בחולים שהחלו בטיפול אנטי רטרוויראלי משולב בשלושת החודשים הקודמים (יחס סיכויים של 2.31).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שתסמונת IRIS עשויה להביא לעליה זמנית בסיכון לסרקומה על-שם קפושי או לימפומה שאינה הודג'קין בנשאי HIV, התחלת טיפול אנטי רטרוויראלי משולב עודנה הגישה הטובה ביותר להימנע מהתפתחות ממאירויות אלו.

 

AIDS. 2011;25(11):1395-1403

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני