חדשות

מה המשמעות של ירידה ברמות נוגדנים כנגד COVID-19? (מתוך אתר Medscape)

06/11/2020

 

לאחרונה פורסמו בכלי התקשורת ידיעות שהצהירו כי רמות הנוגדנים כנגד נגיף הקורונה יורדות במהירות. עם זאת, הדיווחים פשוט מתארים תופעה צפויה ואינם צריכים להוות מקור לדאגה, כך טוענים מומחים בתחום. יתרה מזאת, מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה תגובת תאי T משמעותית בחולים שפיתחו מחלה קלה ואלו שנותרו ללא תסמינים למרות עדות לזיהום הנגיפי.

 

המומחים מהרווארד מסבירים כי למרות שמספר מחקרים דיווחו כי תגובת הנוגדנים בחולים שנדבקו בקורונה והחלימו נוטה לרדת במהירות יחסית. לחלק מהאנשים מדובר בתמרור אזהרה, אך בפועל, לאחר החלמה מזיהום אקוטי, ירידה בנוגדנים הינה המהלך התקין והצפוי של תגובת תאי B.

 

חוקרים ורופאים מתבססים על רמות נוגדנים כסמן להתפתחות תגובה חיסונית מאחר ומדובר בבדיקות הרבה יותר פשוטות מהערכת הפעילות של תאי T וגירוי תאי B לייצר את הנוגדנים.

 

במקרים של זיהום בנגיף הקורונה, תאי B משופעלים מפגרים מעט אחרי תאי T, מפרישים נוגדני IgA ו-IgM לאחר 5-7 ימים מההדבקה ונוגדני IgG לאחר 7-10 ימים מהופעת התסמינים. טיטר נוגדני IgA ו-IgM יורד לאחר 28 ימים וטיטר נוגדני IgG יורד לאחר 49 ימים.

 

בינתיים, עליה במספר תאי זיכרון עולה בין שבועות 2 ו-3. חלק מהתאים הם תאים בשלב מוקדם המתמיינים לתאי פלזמה ואלו מפרישים כמויות קטנות של הנוגדן עד למפגש עם הנגיף. עם חשיפה או זיהום חוזר, הם משחררים כמות גדולה אף יותר של נוגדנים, עד 10,000 נוגדנים לשניה.

 

בחודש מרץ השנה, חוקרים מניו-יורק החלו להשלים בדיקות סקר לנוגדנים בקרב נבדקים שהחלימו מנגיף הקורונה והיו מועמדים אפשריים לתרומת פלזמה. עד חודש אוקטובר, 30,082 מבין 72,401 נבדקים נמצאו חיוביים לנוגדנים כנגד נגיף הקורונה, 90% עם נוגדני IgG מנטרלים כנגד חלבון Spike. כ-95% מהחולים פיתחו מחלה קלה-עד-בינונית, ביתר 5% המקרים תועדה מחלה חמורה.

 

להערכת משך התגובה, החוקרים קראו ל-121 תורמי פלזמה לחזור לשתי בדיקות נוספות ומצאו כי טיטר הנוגדנים היה יציב למשך עד 5 חודשים. הממצאים סותרים מחקר קודם שדיווח כי רמות נוגדנים יורדות לאחר 8 שבועות; עם זאת, מחקר זה בחן רק נוגדנים כנגד חלק קטן מחלבון ה-Spike וחלבון Nucleocapsid, ולכן משקף רק חלק מהתגובה החיסונית.

 

במחקר REACT (Real Time Assessment of Community Transmission) מאנגליה בחנו החוקרים את הנתונים מדגימות אצבע של למעלה מ-365,000 מתנדבים שנבחרו באקראי. הבדיקות מזהות נוגדנים מעל לריכוז מסוים.

 

מבין 17,576 תוצאות חיוביות, 30% היו מנבדקים ללא תסמינים. שכיחות נוגדנים פחתה מ-6% ל-4.8% ל-4.4% לאורך שלושה חודשים. למרות שהירידה תועדה בכלל קבוצות הגיל, הירידה הקטנה ביותר תועדה באלו בגילאי 18-24 שנים והירידה הגדולה ביותר תועדה באלו בגילאי 75 שנים ומעלה. הירידה הייתה הגדולה ביותר (64%) בקרב אלו שלא פיתחו תסמינים של הזיהום הנגיפי.

 

למרות החודשים שחלפו מתחילת המגפה, עדיין לומדים עוד ועוד אודות הנגיף. לאחר שהפתוגנים מפונים מהגוף, מערכת החיסון יכולה לשוב לנוח, אך עם מפגש חוזר תגיב בצורה מהירה יותר וממושכת יותר. רמות נמוכות של תאי זיכרון, נוגדנים ותאי T יופעלו מחדש עם חשיפה חוזרת ויספק הגנה מהירה יותר מזו שהתפתחה בפעם הראשונה.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני