חדשות

בדיקת סמנים לבביים אינה משמשת באופן מספק לפני ניתוחים לא-לבביים (Can J. Cardiol)

21/12/2020

 

למרות שבדיקת סמנים לפני ניתוח לא-לבבי עשויה להפחית תמותה ע"י הפחתת הסיכון לנזק לשריר הלב, היקף ביצוע הבדיקות הנ"ל נותר נמוך, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Canadian Journal of Cardiology. מהנתונים ממחוז אלברטה בקנדה עולה כי רק ב-7% מהחולים הושלמו בדיקות סקר להערכת רמות פפטידים נטריאורטיים טרם ניתוח לא-לבבי ורק ב-20% הושלמה מדידת רמת טרופונין לאחר-ניתוח.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי  מעל 10% מהחולים עלולים לפתח נזק לשריר הלב סביב ניתוחים לא-לבביים וסיבוך זה מלווה בעליה בשיעורי התחלואה והתמותה. הערכת סיכון לבבי לפני ניתוח לא-לבבי נועדה לזהות את החולים בסיכון גבוה ובמסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השימוש בסמנים אלו במחוז אלברטה.

 

החוקרים השלימו ניתוח רטרוספקטיבי של כלל החולים שעברו ניתוח לא-לבבי במחוז אלברטה בתקופה שבין ינואר 2013 ועד דצמבר 2017. הם התמקדו בחולים עם מדד Revised Cardiac Risk Index של נקודה ומעלה, בגילאי 65 שנים ומעלה, או בגילאי 45 שנים ומעלה עם היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית, אשר היו מיועדים להישאר באשפוז למשך הלילה.

 

במדגם שכלל 59,506 חולים, רק 6.8% עברו הערכה קדם-ניתוחית שכללה מדידת פפטידים נטריאורטיים. שיעורי השלמת בדיקת להערכת רמות פפטידים נטריאורטיים לפני הניתוח עלו באופן שולי מ-5.7% ל-8.8% במהלך תקופת המחקר. רמות טרופונין לאחר-ניתוח נמדדה לפחות פעם אחת ב-19.5% מהחולים.

 

בקרב אלו בהם תועדו רמות סמנים מוגברות טרם הניתוח תועדו שיעורי תמותה מוגברים לאחר שישה חודשים, עם שיעור אשפוזים גבוה יותר בשל אי-ספיקת לב ותסמונת כלילית חדה.

 

החוקרים כותבים כי השימוש בסמנים שנועד לסייע בריבוד הסיכון הלבבי וניטור לאחר-ניתוח עדיין אינו נפוץ. הם קוראים לשפר את הזמינות של בדיקות אלו וכן להדריך רופאים אודות האופי האסימפטומטי של אירועים לבביים לאחר-ניתוח לא-לבבי, צעדים העשויים לשפר את ההיענות להנחיות הארציות.

 

Can J. Cardiol. Published online December 9, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני