הרצאות מצגות

מה עומד מאחורי סקר הפסקת הטיפול בנוגדי טסיות ? ראיון מיוחד עם פרופ' ערן לייטרסדורף

12/06/2008

פרופ' ערן לייטרסדורף מהדסה (בתמונה)  ביחד עם קבוצת רופאים נוספת (ד"ר אבישי אליס ופרופ' מיכאל לשנר ממרכז רפואי מאיר וד"ר גילי ארז מהדסה) יזמו סקר שיבחן את את דעות הרופאים באשר להמשך הטיפול נוגד הטסיות בסיטואציות רפואיות שונות אצל מטופלים בדרגות סיכון שונות. 

הסקר מורץ בימים אלה באתרנו ובראיון זה עם פרופ' לייטרסדורף אנו מנסים להבין יותר את הרקע , המטרות והציפיות מהסקר.

אי-מד:  כעיקרון אנחנו מבינים שיש כאן שאלה של סיכוי מול סיכון. מצד אחד קיים הרציונל של להמשיך להגן מפני שבץ או התקף לב חוזר, ומאידך החשש לדימום בלתי נשלט במהלך פרוצדורה. האם יש דרך מושכלת להעריך את הסיכונים המנוגדים הללו ? האם יש מקום לפתח אלוגריתם שיסייע בקבלת החלטות אלו ?

פרופ' לייטרסדורף :  אין לצערי דרך מושכלת להעריך את הסיכונים המנוגדים הללו. זאת מאחר ובניגוד למצב בו התחלת טיפול נוגד טסיות, במצבים קלינים רבים, מבוססת על עדויות מדעיות חותכות, טרם נערך מחקר פרוספקטיבי מבוקר בנושא הפסקת טיפול בנוגדי טסיות. המצב כיום מורכב עוד יותר מאחר וחולים רבים מטופלים בשילוב של אספירין ופלביקס ובמצב זה ההחלטות הקליניות קשות עוד יותר. יהיה מקום לפתח אלגוריתם שיסייע בקבלת החלטות זאת במידה וההיענות לסקר תהיה גבוהה ותייצג נאמנה את רופאי ישראל.

אי-מד:  מה ידוע כיום בספרות לגבי השאלות העולות בסקר ? כלומר האם יש עדויות התומכות בגישה כזו או אחרת לגבי קבוצות החולים השונות וסוג הפרוצדורות ?

פרופ' לייטרסדורף : המיידע הקיים בספרות הוא רטרוספקטיבי בעיקרו. כך למשל, אחוז משמעותי ביותר מהחולים המאושפזים עקב אירוע טרומבוטי מוחי, דיווחו על הפסקת טיפול בנוגדי טסיות מסיבה כלשהי, בשבוע שטרם האירוע. אין מיידע בספרות המאפשר קביעת מדיניות ברורה לגבי קבוצות חולים שונות וסוגי פרוצדורות פולשניות אותם הם אמורים לעבור.

אי-מד:  האם איגודים בינ"ל או ישראלים פירסמו הנחיות והמלצות באשר להמשך או אי המשך טיפול בנוגדי טסיות במצבים שונים ?

פרופ' לייטרסדורף : קימות המלצות שפורסמו על ידי איגודים שונים בארץ ובעולם אך אין אחידות. בנוסף, ניתן להבין שאיגוד המייצג רופאים המבצעים פעולות פולשניות ימליץ מן הסתם בד"כ על הפסקת טיפול נוגד טסיות וזאת ע"מ להקטין את הסיבוכים הכרוכים בביצוע אותן פרוצדורות.

למרות זאת, במספר תחומים, למשל בכירורגית הלב, ניתן היום לבצע ניתוח מעקפים בחולה המטופל באספירין ללא הפסקת התרופה לפני הניתוח. גם ברפואת העיניים, רופאים רבים מוכנים לבצע ניתוח קטרקט תחת אספירין ורופאי עור מוכנים לבצע ניתוחים פשוטים ללא צורך בהפסקת טיפול בנוגדי טסיות. כולי תקווה שדיסציפלינות כירורגיות נוספות יקבלו החלטות דומות בעתיד הקרוב.

אי-מד:  מהו תפקידו של הסקר מבחינתכם ? כיצד בכוונתכם לעשות שימוש בנתונים ובאיזו מידה אתה סבור שתוכלו בעזרת הנתונים להסיק מסקנות ולתת המלצות באשר להנחיות מתאימות למצבים הנ"ל ?

פרופ' לייטרסדורף : מעטים המצבים ברפואה קלינית כיום בהם קיים קונפליקט כה חמור בין המשך או הפסקת טיפול תרופתי. פרוצדורות רבות המבוצעות כיום בחולים מבוגרים, כולל למשל הנחת תומכונים בעורקים הכליליים, מחייבות שימוש בנוגדי טסיות לזמן ארוך. יש לזכור, שאותם חולים סובלים לעיתים קרובות גם מבעיות רפואיות אחרות, הדורשות הפסקת טיפול. גם בדיקות סקר שונות, למשל ביצוע קולונוסקופיה המומלצת פעם בחמש שנים במבוגרים מעל גיל 50, מהווה בעיה. זאת משום שבבדיקה זו גם אם לא הופסק טיפול בנוגדי טסיות טרם ביצועה, גילוי של פוליפ במעי הגס מחייב לדעת המבצעים הפסקת טיפול נוגד טסיות טרם כריתתו.

תפקידו של הסקר מבחינתנו לעמוד על דעתם של רוב הרופאים לגבי המשך או הפסקת טיפול בנוגדי טסיות במצבים קלינים שונים. אנו ננתח את התוצאות ונפרסם אותן כך שכל רופא המתלבט בבעיה זו יידע לפחות מהי דעת הרוב. יתכן מאד שבמצבים לגביהם הדעות חלוקות, אנו ניזום מחקר פרוספקטיבי התערבותי שייתן מענה ברור.

ברצוני לנצל הזדמנות זו כדי להודות למנכ"ל e-Med, מר בעז גנזבורג, על עזרתו וסבלנותו הרבה בהכנת סקר זה. למותר לציין שניסוח השאלות היה מורכב וניסה לשקף נאמנה מצבים קליניים שכיחים המוכרים כמעט לכל רופאי הקהילה ובתי החולים. מאידך, ניסינו לצמצם את מספר השאלות למינימום ההכרחי. הסקר כולו מומן על ידי המחברים כך שאינו נתון להשפעה חיצונית כלשהי.

לכניסה לסקר - נא להקליק כאן

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<