מאמרי מערכת

מישירים מבט; האם ילדים יכולים להרכיב עדשות מגע? מאיזה גיל? האם זה לא מסוכן? מאמר אורח מאת פרופ' קנט קזלו, המנהל המקצועי של עמותת אלי''ע

06/06/2022

לרגל יום העיוור, פרופ' קנט קזלו, המנהל המקצועי של עמותת אלי''ע, העמותה היחידה בישראל המפעילה ברחבי הארץ גנים שיקומיים לילדים עד גיל 6 עם לקויות ראייה או עיוורון עם תשובות לשאלות נפוצות, שיעשו לכם סדר בעיניים.

הסיבות לעבור מהרכבת משקפיים לעדשות מגע משתנות מאדם לאדם. יש מי שמחליט להרכיב עדשת מגע כדי לשנות את המראה הממושקף, יש שמעדיפים את הנוחות שמאפשרות העדשות למשל בזמן פעילות גופנית, ויש מי שפשוט מאסו בחיפוש מתמיד אחר המשקפיים ש"נעלמים" כל הזמן. למרות זאת, נדמה שעדשות מגע הן אביזר ששייך לעולם המבוגרים, אבל האם גם תינוקות וילדים יכולים להרכיב אותן?

מאיזה גיל ניתן להרכיב עדשות מגע?
"לא הגיל הוא הקובע מתי ניתן להרכיב עדשות מגע – אלא הצורך בהן. יש מקרים, לדוגמה כשהמספר הוא דו ספרתי, בהם המשקפיים פשוט גורמים לעיוותים בראייה היות והם מגדילים או  מקטינים בצורה מוגזמת את מה שרואים., הם בפועל גם יכולים לפגוע  בראייה ההיקפית ולצמצם את שדה הראייה. במקרים כאלו לעדשות יש יתרון עצום היות והן לא מעוותות את הראייה ולא מגבילות את שדה הראייה.

מה קורה אם בעיית הראייה הקיצונית היא בעין אחת בלבד?
"אם יש בעיה של צורך מוגזם לתיקון ראייה בעין אחת בלבד, יש קושי רב לשים משקפים כי אז אין תיאום בין המידע שמתקבל בשתי העיניים ואז המוח לא יכול להסתדר עם הבדלים שעין אחת רואה את העולם באופן טבעי בעוד השנייה רואה אותו מעוות.

מתי למשל זה יכול לקרות?
לדוגמה, כשתינוק נולד עם מחלת קטרקט בעין אחת. לעדשת העין תפקיד חשוב במיקודה וביצירתה של תמונה ברורה על הרשתית. קרני האור עוברות לתוך העין דרך העדשה, וכדי שתתקבל תמונה ברורה – העדשה חייבת להיות שקופה. בכל מקרה שבו מופיעה עכירות בעדשה - מצב שנקרא קטרקט - מעבר קרני האור לתוך העין אינו תקין ואז מתקבלת תמונה מטושטשת על הרשתית, והתוצאה היא ראייה מטושטשת. במקרים כאלה ניתן אצל מבוגרים להוציא בניתוח את העדשה הטבעית ולהשתיל חדשה במקומה, אולם אצל ילדים ההעדפה היא להשתמש במקום בעדשת מגע.

אם למבוגר משתילים עדשות, מדוע לא משתילים לתינוקות?
לפי מחקרים אחרונים, שימוש בעדשת מגע אצל תינוקות עדיף על עדשה מושתלת. אמנם תינוקות יכולים לעבור ניתוחי קטרקט כבר מגיל 6 שבועות, וגם ההמלצה היא שהם יעברו את הניתוח מוקדם ככל האפשר, אך השתלת העדשות בעיניהם פחות מומלצת, היות והעיניים שלהם נמצאות בשלב גדילה, כך שהמוח מווסת את הגדילה של חלקים שונים של העין . אבל, כמובן אין למוח שליטה על העדשה המושתלת ואז נוצר הבדל גדול בין העיניים דבר שתדרוש  ניתוחים חוזרים להחליף את העדשה בתדירות גבוהה.

כשהקטרקט הינו בשתי העיניים, ניתן להשתמש במשקפיים, אולם גם כאן השימוש בעדשות מגע הוא עדיף היות והוא מספק ראייה טבעית יותר, ללא עיוותים וללא אובדן של ראייה היקפית.

יש מקרים נוספים בהם תמליצו לילדים קטנים להשתמש בעדשות מגע?
לפעמים עקב פציעה או מחלה, הקרנית, שהיא החלק הקדמי של העין, מעוותת. במקרים כאלה הראייה תהיה מטושטשת, בדיוק כמו שנביט מבעד לחלון מעוות. פתרון אפשרי למצב הוא התאמה של עדשה קשה, שיוצרת משטח של דמעות בינה לבין העין ועל ידי כך ממלאת את העיוותים על הקרנית ויוצרת  משטח אופטי חלק חדש. 
גם במקרים מסוימים שלתינוקות עם פגיעה בקשתית, שהיא החלק הצבעוני של העין, או במקרים של לבקנות, שבה אין מספיק צבע בקשתית, ילדים ליכולים הרכיב עדשות מגע קוסמטיות. מדובר בעדשות, בעיקר רכות, עם קשתית מצוירת או מודפסת עם אישון מלאכותי, שמטרתן למנוע את הסנוור של האור שחודר דרך הקשתית.
מה תמליץ לילד צעיר, בגילאי יסודי למשל,  שרוצה להרכיב  עדשות מגע רק בשביל היופי?
הייתי ממליץ להוריו לחכות עד שהם בטוחים שעיש לו את הבשלות לטפל בעצמו בעדשות המגע שלו.

האם עדשות ממתנות את עליית המספרים בקרה של קוצר ראייה?
"לא בהכרח, אבל יש למשל שיטת התאמה של עדשות מגע שנקראת אורטוקרטולוגיה, שבה עושים שימוש בעדשות מגע קשות   שמולבשות בשעות הלילה בזמן שינה על מנת לשפר את הראייה על ידי עיצוב הקרנית, בדרך שתוריד את הקוצר ראייה. במידה מסוימת ניתן להשוות את הטיפול ליישור שיניים על ידי אורתודונט, אולם ההבדל העיקרי הוא ששן שיישרו אותה תישאר כך למשך מספר חודשים, בעוד שהקרנית מאוד אלסטית, ואמורה לחזור לצורתה המקורית אם מפסיקים את הטיפול. לכן מרכיבים את העדשה בלילה ומורידים בבוקר, כך מקבלים חדות ראייה טובה ללא צורך במשקפיים או עדשות מגע במשך היום. בכל מקרה הדבר מצריך מעקב מקצועי.

בעשורים האחרונים בעיית הראייה בקרב הדור הצעיר הולכת וגדלה, ממה זה נובע?
בראש ובראשונה חשוב לזכור שמעט ילדים יחסית נולדים עם קוצר ראייה, כלומר שהם רואים ברור יותר את מה שקרוב אליהם, ויותר ילדים נולדים עם רוחק ראייה, שזה לא נחשב לבעיה בכלל ובוב מקרים מאפשרת ראייה ברורה בכל מרחק אומנם על ידי קצת יותר מאמץ בראייה מקרוב. 

למרות זאת, כיום,  במיוחד במזרח הרחוק, כ-80% מהילדים בגילאי בית הספר ומעלה סובלים דווקא מקוצר ראייה - וזה חריג. גם בארה"ב יש עלייה של כ-30% בעשור האחרון. זו תופעה שלא הייתה קיימת לפני 30 שנה, והיא נובעת גם מהעובדה שכיום אנחנו קוראים יותר מקרוב, עובדים דרך המחשב והסמארטפון אבל גם נחשפים פחות לאור השמש, שמכיל חומרים שמסייעים למניעת קוצר ראייה. 

מה הסכנות בהרכבת עדשות מגע?
הרכבת  עדשות מגע בגילאים צעירים מעלה חששות רבים בקרב הורים, כמו הפחד שישכחו להסיר את העדשות לפני השינה, הפחד שיכניסו גוף זר לעיניים שלהם, או שיאבדו אותן בקלות. בפועל – עדשות מגע יכולות להיות בטוחות לחלוטין לשימוש ואף מומלצות, כאשר הכול תלוי באיכות שלהן ובטיפול בהן.  זה תלוי בעיקר בכמה הילד אחראי והאם הוא חשוף באופן תדיר להרבה לכלוך.

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<