מאמרי מערכת

הטיפול בכאב ברפואה המשלימה והסינית/מאמר אורח מאת עדי זיו (*)

08/07/2011

(*) מומחה ברפואה משלימה ורפואה סינית

 מחקרים, כתבות ומאמרים רבים מאוד נכתבו על כאב.

נראה שכולם מדברים על מהו הכאב, צורות הכאב, מיקומים של הכאב ועוד ועוד. אין ספק שמדובר בתופעה רחבה שיש לה השפעה רבה על איכות חיינו.

יש כיום דרכים מגוונות מאוד לטיפול בכאב החל מתרופות לשיכוך הכאב , סוגים שונים של מכשירים לטיפול בכאב , טיפולים שונים לכאב ועד וטכנולוגיות מתקדמות.

מהו כאב?

ישנם סוגים רבים של כאב בגופנו - כאב עמום , כאב חד , כאב פועם , כאב עצבי , כאב מגביל , כאב לפי אזורים טופוגרפיים , כאב משתק , כאב ממחלה ועוד ועוד.

לכל כאב באשר הוא ישנה האטיולוגיה שלו, כלומר התחלה כרונולוגית שבה הוא החל להופיע ולגרום לשינוי באיכות החיים של האדם הסובל ממנו.

 

אורח חיים מתוח , חוסר פעילות גופנית , חוסר סיפוק בחיים , משברים המופעים בפתאומיות או כאלה שנבנים עם הזמן - כל אלה הם גורמי כאב הידועים לכולם אך מעט האנשים שמסוגלים לשנות את אורח חייהם על מנת לשנות את מהלך היווצרות הכאב מהגורמים האלה.

 

 ישנם עוד לא מעט גורמים היכולים ליצור כאב בגופנו והם קשורים דווקא לצורת חיינו. זה נכון שפעילות גופנית יוצרת חוזק פיזי ונפשי, זה נכון שמדיטציות אישיות יוצרת רענון אנרגתי בגופנו שמביא לחידוש כוחות, יצרה ופרודוקציה גבוהה , אך מה לגבי שאר הדברים שאנו עושים באופן שגרתי בחיינו כמו למשל...הנעליים שלנו :  עם אילו נעליים אני הולך , מה מצב הנעל שלי כמה שנים יש לי אותה, איך נראית הסוליה שלהם ועוד.

כולם יודעים שנעלי עקב הן נזק לגב ולשרירים ולכן עדיף להימנע מהן. לאורך השנים ראיתי המון נשים ש "חייבות ללכת עם עקבים"  לעבודתן. ולמרות שהן ידעו על הנזק שנעליים אלו גורמות להן, הן לא הסכימו לוותר עליהן. גם לכאלה יש פיתרון והוא עבודה על הגוף בזמן העבודה ולאחריה. ביצוע תרגילים ספציפיים יפחית משמעותית את הנזק שיגרם להן ובכך ימנע כאבים מיותרים הנגרמים מעצם ההליכה בנעלי עקב.

.

צריך להבין שכל פעולה שאנו עושים עם שריר או קבוצת שרירים אחת יש שריר או קבוצת שרירים אחרת (אנטגוניסטית) שאמורה לעשות את הפעולה ההפוכה.  לדוגמה כשאני מכופף את האמה שלי לעבר הכתף השרירים בצד השני של היד יפשטו אותה חזרה למצב הקודם. לכן גם בנעלי עקב כשהולכים איתם יום יום ניתן לבצע תרגילים שיורידו את המתח מהשרירים העובדים קשה בכדי לייצב את הגוף בגלל הזווית של הנעל.

דבר נוסף, כאשר שריר או קבוצת שרירים מגיעים למצב של עייפות יתר,  הגורם הבא שנפגע הם הגידים ולאחר מכן העצמות , לפי סדר זה יהיו התופעות ועוצמתן. לכן חשוב מאוד להקפיד על שחרור השרירים ובכך למנוע כאבים .

 

נעליים לא בריאות יכולות לפגוע גם ביציבה של הגוף , ויציבה של הגוף נוצרת כמובן דרך השרירים והגידים ,לכן הרשום לעיל יכול לפגוע במיוחד ביציבה ומכן הדרך קלה לכאבים ולסבל מתמשך.

אך כאמור, ניתן לתקן זאת בדרך של הבנת הבעיה ותרגילים פשוטים לתיקונה.

 

כאב בראי הרפואה הסינית

 

ברפואה סינית אנו מטפלים באדם בשני מישורים שיוצרים גוף אחד שלם, והם:  החלק הנפשי והמנטלי והחלק הפיזי והגשמי. כיום רובנו מכירים את המושגים יין ויאנג (YIN- YANG ) המבטאים את שני היבטים אלו באדם. היין מבטא את החלק הגשמי והפיזי ואילו היאנג מבטא את החלק הנפשי והמנטלי.

אנו יודעים גם שלא ניתן להפריד בין חלקים אלו בחיי היום יום ובכלל.

לכן כאשר אני יוצר מצב, בו נגרם עיוות לאורך זמן - אני יוצר בעיה בשני המישורים הללו ,  וככל שהבעיה נמשכת על ציר הזמן כך היא גדלה ומתעצמת וייקח יותר זמן לטפל בה.

על מנת לטפל בבעיה כזו צריך ליצור תשתית טיפולית ודרכה לפתור את הבעיה או הבעיות שהאדם גרם לעצמו.

לא מדובר על מקרים בהם נכפתה עלי בעיה כמו למשל תאונת דרכים שלא באשמתי,  שמשהו "נכנס"  בי מאחור וייצר לי הצלפת שוט בצוואר שיוצרת לי בעיה מתמשכת, שבמידה ולא טופלה היא תיצור שרשרת אירועים בגופי שיביאו עלי מכאובים, ועוד  -  אלא בעיות שהאדם גורם לעצמו בעקבות חוסר מודעות ,  כגון ישיבה לא נכונה מול מחשב , נעליים לא בריאות , שינה לא נכונה, פעילות לא נכונה עם גופי ועוד.

לכן, בעת האבחנה זה יהיה הדבר הראשון שיש לבדוק אצל המטופל הסובל.

הרפואה הסינית מכוונת לטפל באמצעות רעיון המניעה. כמובן גם כשקיימת כבר בעיה -  הרפואה הסינית מסוגלת לטפל בה,  אך לאחר שפתרנו את הבעיה והאדם הבריא, נעבוד על מניעה ובמיוחד מניעת כאבים.

לכן במסגרת הטיפול נבצע כמה שלבים:

האחד – לטפל בקליניקה בבעיה שאיתה הגיע האדם ע"י "קילוף" השכבות שהגוף יצר עם הזמן.

כאן חשוב מאוד לציין שככל שמגיעים לקליניקה מוקדם יותר, היינו ברגע שהחלה התופעה ללא המתנה ארוכה מידי, כך ניתן לטפל ביתר קלות וזמן ההחלמה מתקצר.

 

שתיים – הסבר מעמיק לאדם הסובל מהכאב מה גרם לתופעה הנ"ל ומהן הדרכים לצאת ממנה.

 

שלוש – להדריך את האדם מה לעשות בביתו ובזמן העבודה כדי לקדם את הטיפול ולמנוע כאבים אלו.

 

ניתן לעשות דברים פשוטים של שינויי בהרגלים הבעייתיים, ולהוסיף לכך תרגילים קלים לביצוע וללא צורך ברכישת מוצרים כלל, אשר עשויים להיות אפקטיביים מאוד.

 

לעיתים,  על מנת למנוע כאבים צריך לשמור על ראש פתוח ולצאת קצת מ"המשבצת" .

בשנות לימודי ועבודתי נתקלתי במאסטר יפני בשם KIEZO HASHIMOTO שהיה רופא יפני ובמהלך שנות עבודתו חיפש ערך מוסף למטופליו על מנת לאפשר להם להיפטר ממכאוביהם. הוא יצר שיטה שלפיה טיפל ואף הקים איגוד מקצועי המוכר ע"י הממשלה היפנית. לשיטה קוראים סוטאי-הו  SOTAI-HO .

דר' השימוטו סבור שעל מנת לשמור על בריאות תקינה ולהימנע מכאבים -  יש לשמור על 4 עקרונות פשוטים :

  1. נשימה נכונה ותרגילי נשימה
  2. אכילה נכונה ומזון בריא
  3. פעילות גופנית נכונה ומותאמת לאדם הספציפי
  4. מחשבות חיוביות

 

נשימה נכונה היא כלי עזר רב עוצמה לגוף שכן כל תא, שריר ומערכת בגוף שלנו זקוק לחמצן נקי לשם פעילותו התקינה . בנוסף חמצן בכמות הנדרשת לגוף לפי הפעולה המבוצעת גורם לאותה פעולה להיעשות באופן מושלם יותר. ברפואה הסינית הריאות הן ה"מאסטר" של האנרגיה בגוף. והכוונה היא לאנרגיה הזמינה ביותר שזהו החמצן. ברגע שהנשימה שלי היא בעלת קיבולת גדולה יש לי המון אנרגיה ואני יכול לעבור מכשולים בחיי ביתר קלות ובדרך זו אני מונע כאב.

 

תזונה ואוכל בריא

לאחר שקיבלתי אנרגיה זמינה מהאוויר אני צריך לקבל את אבות המזון על מנת להזין את כל הגוף בסוגים שונים של אנרגיות. כאן זה כבר קצת יותר מסובך מהאוויר משום שישנם סוגים רבים של אנרגיות מהמזון ולא כולם מתאימים לכל אדם. באבחון בקליניקה ברפואה סינית ניתן לבדוק מה יותר טוב לאדם הסובל, ומה הם הסוגים השונים של המזונות המתאימים לו ובכך ליצור אצלו מחוללי אנרגיה טובים לעומת כאלה היכולים לגרום למצב הפוך ולא רצוי כמו למשל אכילת מזונות היוצרים בעית עיכול אצל האדם

 

פעילות גופנית:

פעילות גופנית הינה דבר נחוץ ביותר לגוף על מנת לשמור על כושר ברמות שונות כגון:  כושר פיזי , כושר מנטלי, כושר נפשי ובכך לגרום לאדם לעמוד שוב מול המכשולים בחייו בהצלחה יתרה ולא ליפול כל פעם מחדש.לא נדרש הרבה על מנת לעשות זאת וגם כאלה שלא אוהבים להזיע ואו לאמץ את גופם יכולים לבצע זאת בדרכים שונות ולשמור על הכושר שלהם.

נפש בריאה בגוף בריא זו לא רק סיסמה אלא דרך חיים שצריך לאמץ ולאהוב.

מחשבות חיוביות:

אחת מהאמרות החשובות בחיי היא "מחשבה יוצרת מציאות" . כל מה שאני חושב בראשי יתבצע ויתגשם מתי שהוא. כל אחד כבר חווה זאת על בשרו כאשר לרוב, לצערי, המחשבות הן שליליות והן מתגשמות . אנו אומרים "ידעתי שזה יקרה", אז רגע, אם ידעת שזה יקרה למה לא עצרת את זה קודם ? . כאן אנו רואים דפוס שיגרתי אצל רובנו שהוא ה"דפוס הרע",  כלומר זה שמביא עלינו את הצרות במקום את הדברים הטובים. כיום כל מאמן אישי קואוצ'ר  מביא את הרעיון הזה לאימון שלו: , "תחשוב חיובי - יהיה חיובי"  

זה אמיתי ונכון לאמונתי:  מחשבות הן האני העמוק ביותר שלנו  - וכאן אני מביא את עצמי לידיי התחלת המימוש שלי. כשאני חושב חיובי וטוב אני מביא על עצמי את הדברים הטובים שאליהם אני רוצה לשאוף.

כך אני מלמד את מטופלי לעשות ובכך גם גורם להם ל"צאת מהקופסה"  של: " אין לי חשק לעשות דברים, אין לי זמן לעשות ספורט, אין לי כוח לעשות תרגילים"  ועוד ועוד.

 

לסיכום, מניעת כאב הוא תהליך הכולל מספר עקרונות חשובים . על מנת להשיג תוצאות טובות יש צורך באבחון מעמיק , ולאחריו מתן הדרכה  בהתבסס על העקרונות שהוזכרו. אלה יובילו לביצוע הפעולות הנדרשות ע"י המטופל ועשויות להוציא את האדם הסובל מהכאב בו הוא מצוי ולהובילו לדרך חדשה - טובה ובריאה יותר אשר גם עשויה למנוע חזרת הכאב בעתיד.

 

 

Reference

 

1.sotai balance and through natural movement by keizo hashimoto  m.d.   

 

2.   The mind map book by TONY BUZAN with barry buzan

 

3. עוצמות חדשות כושר במעגלי החיים  ד"ר איתי זיו.

4.   The foundation of Chinese medicine by Giovanni maciocia

 

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<