חדשות

אין מספיק ראיות לטיפול אפקטיבי בהפרעות כאבי בטן תפקודיות בילדים (Pediatrics)

04/06/2021

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

סקירת ספרות מקיפה שפורסמה ב-Pediatrics הגיעה למסקנה כי בספרות עדיין אין ראיות משמעותיות לגבי טיפול תרופתי כלשהו שיעיל לטיפול בהפרעות כאבי בטן תפקודיות בילדים. הפרעות כאבי בטן תפקודיות (Functional abdominal pain disorders, FAPD) שכיחות יותר בגיל הילדות, פוגעות באיכות החיים ולעתים קרובות גורמות לילדים להיעדר מבית הספר. ישנם מספר טיפולים זמינים לטיפול בהפרעות כאבי בטן תפקודיות בילדים, אולם יעילותם ובטיחותם אינן ברורות בגלל היעדר ניסויים מבוקרים אקראיים.

הסקירה כללה סקירה שיטתית אחר היעילות והבטיחות של הטיפולים התרופתיים הזמינים עבור הפרעות כאבי בטן תפקודיות בילדים. הסקירה כללה 17 מחקרים שכללו כמעט 1,200 ילדים עם הפרעות כאבי בטן תפקודיות. הסקירה השיטתית הראתה כי ישנו "מחסור משמעותי בניסויים איכותיים ומבוקרי פלצבו" בתחום זה. בסקירה צוין כי "למרות ששמן מנטה, ציפרוהפטדין וטגאסרוד עשויים להיות טיפולים פוטנציאליים יעילים ובטוחים, יש צורך במחקרי התערבות מתוכננים היטב לפני שניתן יהיה להגיע למסקנה זו בוודאות". בנוסף, הסקירה הראתה כי לא היו עדויות לכך שלטיפול תרופתי אחר יש יכולת משמעותית לטיפול בהפרעות אלו בילדים.

עם זאת, לפי הסקירה, על סמך הראיות הקיימות "ניתן לשקול שימוש בתרופות יומיומיות כמו נוגדי עוויתות או תרופות נוגדות דיכאון עקב תוצאות הטיפול שהדגימו והיעדר תופעות לוואי משמעותיות". אולם לדברי הכותבים, הצעד הראשון בניהול ההפרעות כולל התמקדות בחינוך, בתמיכה בילדים ובעצות תזונתיות פשוטות. "לאחרונה, יש עדויות הולכות וגוברות ליעילות הטיפול הלא פרמקולוגי, כגון טיפול בהיפנוזה וטיפול התנהגותי קוגניטיבי. טיפולים אלה אינם גורמים לתופעות לוואי קשות ועשויים להיות יעילים במיוחד אצל ילדים עם תסמינים מתמשכים", הם מציינים. "נכון להיום, עדיף לדון הן בטיפולים הפרמקולוגיים והן באופציות שאינן פרמקולוגיות ולבחור את הדרך הטיפולית בהחלטה משותפת", מסכם צוות המחקר.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<